Util

Modificările legislaţiei în domeniul salarizării în sectorul real

Unul din elementele-cheie ale contractului individual de muncă este salariul care reprezintă recompensa evaluată în bani, plătită salariatului de către angajator pentru munca prestată.

 

Unul din principiile de bază de reglementare a raporturilor de muncă este garantarea dreptului fiecărui salariat la achitarea unui salariu care ar asigura o existenţă decentă a respectivului şi familiei lui. Salariul trebuie să fie stabilit potrivit calificării, gradului de pregătire profesională şi competenţei salariatului, calităţii, gradului de răspundere pe care  îl implică lucrările executate şi complexităţii lor.

În Republica Moldova, în sectorul real (unităţile cu autonomie financiară) actele normative de bază care reglementează modul de stabilire şi achitare a salariului sunt Codul Muncii (Titlul V “Salarizarea şi normarea muncii”), Legea salarizării nr.847 din 14.02.2002, Hotărârea Guvernului nr.743 din 11.06.2002 “Cu privire la salarizarea angajaţilor din unităţile cu autonomie financiară”, Hotărârea Guvernului nr.165 din 09.03.2010 “Cu privire la cuantumul minim garantat în sectorul real”.

Viaţa de zi cu zi impune diverse schimbări, inclusiv pe piaţa muncii. Astfel, prin Hotărârea de Guvern nr.242 din 26.04.2017 a fost modificată Hotărârea nr.165 din 09.03.2010 şi stabilit “începând cu 1 mai 2017, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real (la întreprinderi, organizații, instituții cu autonomie financiară, indiferent de tipul de proprietate și forma de organizare juridică, în continuare – unități) în mărime de 14,09 lei pe oră, sau 2380 de lei pe lună, calculat pentru un program complet de lucru în medie de 169 de ore pe lună.”

Legislaţia permite unităţilor din sectorul real să stabilească atât sisteme tarifare de salarizare (sistemul tarifar de salarizare are ca componente principale: salariul tarifar pentru categoria I de calificare, coeficienţii tarifari pentru muncitori şi coeficienţi de multiplicitate pentru specialişti) cât şi sisteme netarifare de salarizare, unde salariul angajaţilor se stabileşte în dependenţă de performanţele individuale/colective ale salariatului, drept limită minimă fiind cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real.

Alegerea sistemului de salarizare în cadrul unităţii se efectuează de către angajator după consultarea reprezentanţilor salariaţilor.

Din motiv că unii angajatori din sectorul real, la stabilirea salariilor angajaţilor (indiferent de nivelul de pregătire profesională, cantitatea/complexitatea lucrărilor executate de salariat) respectau doar cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real, stabilind acelaş salariu atât pentru femeia de serviciu cât şi pentru inginer, prin Hotărârea Guvernului nr.294 din 11.05.2017 (în vigoare din 19.05.2017) a fost modificată Hotărârea Guvernului nr.743 din 11.06.2002 (pct.2 prim), statul stabilind cuantumurile  minime ale salariilor de funcții stabilite, ca urmare a diferențierii lor în raport cu calificarea, gradul de pregătire profesională și de competență al salariatului, precum și cu gradul de răspundere pe care îl implică funcțiile/lucrările executate și complexitatea lor. Spre exemplu, salariul lunar al unui vânzător de produse alimentare în unităţile din sectorul real care aplică sistemul netarifar de salarizare, încadrat pe 1,0 unităţi, din 19.05.2017 nu poate fi mai mic de 2856 lei (2380 – cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real înmulţit cu coeficientul de multiplicitate 1,2 pentru muncitorii de calificare medie).

Modificarea condiţiilor de retribuire a muncii, a salariului de funcţie, inclusiv majorarea salariului, în corespundere cu prevederile art.68 alin.(1),(2) din Codul muncii, se efectuează în mod obligatoriu prin acord suplimentar semnat de părţi: salariat şi angajator şi anexat la contractul individual de muncă.

Foto simbol insula.md

Tatiana Romanov, şefă adjunctă a Inspecţiei Teritoriale de Muncă Orhei

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker