Politic

VIDEO// Dodon: „Noi avem trei miliarde de dolari rezerva valutară a statutului.Hai să luăm o parte din banii aceștia și să-i vârâm în economie”

Președintele Igor Dodon propune ca din rezervele Băncii Naționale să fie retrasă o sumă în valoare de cel puțin un miliard de dolari pentru investiții. Expertul economic Veaceslav Negruța consideră că un astfel de pas, mai ales făcut în an electoral, ar reprezenta o lovitură grea pentru economia Republicii Moldova.

Dodon a declarat joi, în cadrul unei emisiuni de la postul N4, că i-a transmis guvernatorului BNM, Octavian Armașu, că o bună parte din rezerva de stat ar trebui redirecționată în investiții

„D. Acestea trei miliarde știți unde se află, pe cont la Washington. Tot la americani stau. Hai să luăm o parte din banii aceștia și să-i vârâm în economie. Să facem drumuri, să facem ceva să lucreze economia” a declarat Igor Dodon.

Șeful statului a spus că rezerva valutară depășește cu mult suma minimă critică, echivalentă cu totalul a trei luni de import.

„Să lăsăm acolo un miliard jumătate sau două. Să nu căutăm banii noștri pe unde… Noi avem banii noștri”, a declarat Igor Dodon.

 

Negruța: O retragere atât de consistentă ar duce la creșterea bruscă a inflației și devalorizarea leului

L-am contactat pe expertul economic Veaceslav Negruța pentru a comenta intențiile lui Igor Dodon, care ar putea duce la cea mai masivă retragere din rezervele BNM din istoria Republicii Moldova. În opinia fostului ministru al Finanțelor, declarația lui Igor Dodon poartă un caracter populist în an electoral, în condițiile în care la sfârșitul anului 2020 urmează să avem alegeri prezidențiale.

Negruța susține că Dodon „manipulează” și operează cu „falsuri” atunci când afirmă că rezervele valutare ale statului s-ar afla la Washington.

„BNM plasează rezervele valutare în străinătate pentru a obține profit, dar nu doar la Washington. O bună parte (1,76 miliarde dolari, n.a.) sunt titluri de valoare, emise de state europene și SUA”, a declarat Negruța pentru Cotidianul.md.

El a mai spus că o astfel de acțiune este puțin probabilă, dar dacă s-ar retrage 1,5 miliarde de dolari din rezervele valutare, atunci leul moldovenesc ar fi afectat grav, urmând să se deprecieze până la 25-28 de unități pentru un euro. În opinia sa, mai probabilă este „o emisie de lei neacoperiți, care ar duce la inflație bruscă și devalorizarea monedei naționale”.

Mesajele lui Dodon reprezintă un pericol asupra băncii centrale, atentează grav la independența instituției. Prin prezența lui la BNM, de acum câteva săptămâni, a vrut să arate că este șef peste tot. Trei luni de import critic este un indicator, dar asta nu exclude ca un stat să aibă rezerve și mai mari decât acest indicator referință”, a mai comentat Negruța.

Ultimele retragere semnificativă din BNM a avut loc la sfârșitul anului 2014, când au fost alocate 9,5 miliarde de lei, prin garanții de stat, celor trei bănci implicate în jaful din sistemul bancar. La 2 luni, în februarie 2015, leul moldovenesc a suferit o depreciere considerabilă, valoarea monedei europene depășind la un moment dat 25-26 de lei.

Rezerva valutară a BNM se ridică în prezent la 3,055 miliarde de dolari, dintre care 1,76 de miliarde de dolari sunt titluri de valoare, iar 1,28 de miliarde depozite în bănci din străinătate.

Sursa: cotidianul.md

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker