Evenimente

De ce seacă Răutul?

Zilele trecute locuitorii satelor Căzănești și Vadul-Leca au constatat cu stupoare că seacă Răutul. Lacul de lângă vechea hidrocentrală, care nu funcționează din 1964, s-a transformat într-o băltoacă,  iar în amonte albia este fără apă. Alarmată de către locuitori, Primăria a anunțat Inspecția Ecologică și Centrul de Sănătate Publică Telenești. Medicii au solicitat să fie îngropat peștele mort, iar lumea să fie anunţată ca să nu adape animalele cu apa ce a mai rămas în râu.

Vladimir Lungu, șeful Inspecției Ecologice Telenești a comentat situaţia în felul următor:

“Cursul apei în râu era oprit. Lumea strângea peștele precum merele căzute din pom. O parte din pește și moluște era deja pierită. Precum am constatat, asta s-a întâmplat din cauza că paznicul de la hidrocentrala construită lângă Brânzeni a închis ecluzele și a uitat să le deschidă. I-am contactat pe șefii noștri de la Chișinău, care au promis să vină la faţa locului. La Chișinău știu de hidrocentrala respectivă, care se construiește ilegal, mi s-a spus că pe acest caz este deschis un dosar penal, dar lucrările acolo continuă, ignorându-se restricțiile”, a menționat șeful Inspecției Ecologice Telenești.                  

Ruslan Berlinschi, antreprenorul care se ocupă de reconstrucția hidrocentralei de la Brânzeni, contactat telefonic de către Publica TV, a dat vina pe agricultorii care-și udă plantațiile cu legume și livezile cu apa din Răut.

Vasile Popa, lider agricol de la Negureni, nu este de acord:           

”Noi suntem mai jos de Căzănești cu câțiva kilometri și deja nu avem apă. Schimbarea cursului râului a dus la diminuarea debitului de apă. Răutul seacă anume de atâta că s-a intervenit în mod nechibzuit”, spune fermierul.

La momentul când pregăteam această știre cursul Răutului se normalizase. În viitor vom reveni la temă cu un articol de investigaţie.   

Foto Publika.md

                                         Ion Cernei                         

Urmează-ne pe pagina Facebook ziarul CUVÂNTUL, spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker