Social

Unde a dispărut patriotismul prietenei mele

–Am citit în numărul 45 din 29 noiembrie al CUVÂNTUL-ui articolul Plec în ţara unde omul este apreciat şi se bucură de nişte drepturi reale, nu iluzorii ca în Republica Moldova şi vreau să povestesc despre un caz similar.

 O prietenă a mea, pe care toată viaţa am ştiut-o extrem de optimistă, harnică foc şi patriotă înflăcărată, pentru care plecarea fiului ei cu traiul într-un oraş din Rusia a fost o mare tragedie, mi-a spus: „Înţelegi, noi nici nu ne dăm seama că suntem trataţi mai rău decât nişte animale!”

Care era cauza acestei radicale decepţionări şi schimbări de atitudine? Fiul ei este angajat programist într-o companie internaţională, are un salariu bun, iar mama îl călăuzea la telefon să se alimenteze sănătos, să nu uite şi de fructe şi legume.

– Mănânc zilnic, răspunse fiul. La ora 13 ne aduc fructe, iar la ora 16 – legume. Sunt gratis, din contul firmei. Patronul „ne jeleşte” că stăm 8 ore în birou.

„Şi noi, se lamenta prietena mea, care muncim ca robii pentru un salariu de nimic, nu suntem consideraţi nici măcar nişte animale. Când cineva merge cu vacile la păscut, pe căldură le mână la umbră şi dacă pajiştea e deja pârjolită, intră în semănături şi le rupe iarbă mustoasă, le aduce cu braţul, are grijă de ele. Patronul  pentru care lucrez e putred de bogat, n-ar sărăci să ne ofere, la câteva femei, câte un fruct, sau o chiflă, un pahar de suc ori de lapte, vara măcar o sticlă de apă, că cea de la robinet ne îmbolnăveşte. Aşa deja s-a încetăţenit mentalitatea la noi, că angajatorul îţi face mare bine că te ia la lucru, ba încă e mereu nemulţumit, ne probozeşte adesea, ca nu cumva să ne vină ideea că bogăţiile lui sunt făcute cu sudoarea noastră. Pe când prin alte ţări e cu totul altă viaţă!”, încheie tristă prietena mea.

Ala P.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker