Evenimente

Greva foamei la penitenciarul din Rezina

14 persoane care au fost condamnate la închisoare pe viață și își ispășesc pedeapsa în pușcăria din Rezina 10 yile s/au aflat în greva foamei. au declarat greva foamei. Deținuții solicitau să li se asigure dreptul la eliberare condiționată, pe motivul condițiilor proaste din închisoare. Declarația a fost făcută pentru newsmaker.md/, pe 19 decembrie, de către șeful secției prevenirea torturii din cadrul oficiului Avocatul Poporului, Alexandru Zubco.

Potrivit acestuia, legislația nu prevede faptul că mecanismul privind eliberarea condiționată înainte de termen nu include deținuții condamnați la închisoare pe viață.

Zubco a precizat că până în 2002, condamnații pe viață puteau fi eliberați după ce ispășeau 25 de ani de închisoare. Ulterior, termenul a fost majorat la 30 de ani.

Mai mulți deținuți din închisoarea din Rezina au încercat să-și facă dreptate în judecată, însă sesizările nu au fost acceptate. Prin urmare, aceștia au declarat greva foamei și solicită o întrevedere cu autoritățile.

Pe 19 decembrie, deținuții au fost vizitați de reprezentanții comisiei parlamentare pentru drepturile omului, ai Ministerului Justiției și ai Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Oficiul Avocatului Poporului a îndemnat conducerea închisorii din Rezina să respecte drepturile deținuților la servicii medicale.

Amintim că din 1 ianuarie 2019, în Republica Moldova a intrat în vigoare legea cu privire la mecanismul preventiv și compensator pentru detenție în condiții precare.

Printre cei care au beneficiat de noile prevederi este și fostul prim-ministru Vladimir Filat, care a fost condamnat în 2016 la 9 ani de închisoare, pentru trafic de influență și corupție pasivă. Acesta a fost eliberat înainte de termen, după 4 ani și 2 luni de detenție.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker