Social

Practici utile din Estonia pentru comunităţile din Moldova

Localitățile din Republica Moldova se confruntă cu o serie de provocări și probleme: depopulare, oportunități limitate de acces la servicii sociale și educaționale de calitate, relaţii dereglate dintre autorităţi şi populaţie etc., relata la 09 mai 2019 săptămânalul CUVÂNTUL, menţionând că în Estonia există foarte multe practici utile de soluţionare a acestor probleme, care pot fi preluate de către autorităţile din Republica Moldova.

În această ordine de idei, ziarul se referea la un grup de activiști, ghidați de Victor Guzun, ex-ambasador al Moldovei în Estonia, care-şi propusese să identifice problemele locale din R. Moldova, inclusiv din raionul Şoldăneşti, unde, cu concursul dlui Guzun, ar putea fi aplicată experiența estoniană. Atunci echipa de experţi din Estonia, în frunte cu Victor Guzun, a avut o întâlnire cu activul comunelor Vadul Raşcov şi Climăuţii de Jos. Urmare a discuţiilor informale despre posibilităţile de cooperare cu localități din Estonia, la Vadul Rașcov și Climăuții de Jos grupurile de inițiativă au identificat posibilități de cooperare/schimb de experienţă în realizarea câtorva proiecte.

Iar zilele trecute colectivul pedagogic de la Gimnaziul Vadul Raşcov a prezentat partenerilor estonieni un proiect care vizează dezvoltarea potențialului creativ-inovator din perspectiva incluziunii sociale a membrilor comunității pentru adaptarea la schimbare şi învăţare continuă a minorilor și tinerilor. Printre obiectivele proiectului sunt asigurarea accesului la o școală de calitate pentru toți copiii din satele Socola, Cot, Climăuții de Jos, sporirea atractivității și credibilității școlii, inclusiv pentru localitățile vecine cu s. Vadul Raşcov, în vederea creării unui parteneriat sănătos și eficient prin relevarea unui schimb de experiență, dezvoltarea voluntariatului.

Reporter „C”

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker