Cere socoteală pentru banii publici

Premianţii Campaniei “APL şi drumurile locale”

Redacţia săptămânalului regional CUVÂNTUL a făcut totalurile Campaniei “APL şi drumurile locale” desfăşurată în perioada septembrie 2016 – septembrie 2017 în cadrul proiectului „Evaluarea transparenţei procesului bugetar şi utilizării mijloacelor publice destinate infrastructurii rutiere prin monitorizare şi investigaţii jurnalistice”, gestionat în parteneriat cu Asocoaţia Presei Independente.

În imagine: directorul săptămânalului CUVÂNTUL Tudor Iaşcenco înmânează Diploma dnei Iulia Martalog, care a generat dezbateri ample pe reţelele de socializare, expunându-şi opinia vizavi de starea drumurilor din satul Ciorna.

 A fost o campanie în care am reuşit să atragem publicul larg, cititorii noştri din raionul Rezina (atât varianta print, cât şi pagina web şi pagina de pe Facebook) s-au încadrat în dezbateri cointeresate, ne-au trimis fotografii, înregistrări video şi audio, au polemizat etc. Fapt care denotă că am abordat o temă care îi preocupă.

Pentru participare activă în cadrul acestei Campanii, implicare cointeresată în soluţionarea unor probleme de interes public din domeniul reparaţiei şi întreţinerii drumurilor locale, infrastructurii rutiere, redacţia a decernat diplome de merit şi premii:

– activiştilor civici Victor Cibotari (or. Rezina) şi Iulia Martalog (s. Ciorna);

– administraţiilor publice ale satului Ignăţei şi comunei Ghiduleni.

Primăriile Ignăței și Ghiduleni au pus în discuţie la adunările cetăţenilor modificările în legislaţie privind distribuirea mijloacelor din Fondul rutier naţional şi problemele legate de starea drumurilor comunale, modul de utilizare a finanţelor publice pentru reparaţia şi întreţinerea acestora şi a infrastructurii rutiere, implicarea comunităţilor în aceste lucrări. Apoi au concentrat mijloacele financiare şi eforturile la realizarea sarcinilor stabilite împreună cu cetăţenii.

 Astfel, Primăriei satului Ignăței i-au fost alocaţi din Fondul rutier pentru întreținerea drumurilor locale 270,6 mii lei. Potrivit primarului Alexandru Calaraş, după consultarea cu cetăţenii, consilierii sătești au decis ca resursele respective să fie utilizate în felul următor: 239,0 mii lei pentru reparaţia a trei segmente de drum, iar 31,6 mii lei să fie rezervaţi pentru lucrări rutiere excepționale și pentru întreţinerea drumurilor în sezonul de toamnă-iarnă.

 Cele trei segmente de drum au fost reparate de către SA „Drumuri-Orhei”, câștigătoarea licitației la care au participat trei concurenți. Astfel, au fost reparate în variantă albă (așternut din pietriș) un drum cu lungimea 0,8 km și alte două segmente a câte 0,2 km. Lucrările au fost finalizate și recepționate. 

Procesele de executare și recepție finală au fost prezentate la trezorerie, iar Ministerul Finanțelor a transferat pe contul Primăriei sumele respective, care au și fost achitate antreprenorului.

Din alocările pentru întreținerea drumurilor locale în anul 2017 comuna Ghiduleni a primit 121,9 mii lei, din care au fost deja valorificaţi 120,0 mii lei. 1,9 mii lei au fost rezervaţi pentru sezonul rece.

 A fost reparat cu adaos de pietriș un segment de stradă cu lungimea 0,5 km și profilate majoritatea drumurilor comunale din extravilanul localităților comunei. Executorul lucrărilor – SA „Drumuri-Orhei” a fost selectat prin licitaţie. Toate lucrările prevăzute în devizul de cheltuieli au fost executate, recepționate și achitate antreprenorului, ne-a informat primarul comunei, Liviu Ciubotaru.

Video: https://impulstv.com/video/drumurile-au-nevoie-de-grija-cotidiana-nu-doar-campanii-electorale/

 

Această rubrică este realizată cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la Bucureşti. Responsabilitatea pentru conţinutul materialelor publicate aparţine autorului şi nu neapărat reflectă poziţia ambasadei.

 

   Urmează-ne pe pagina Facebook ziarul CUVÂNTUL, spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker