Politic

Conduc cum vor, fără a ţine seama de restul consilierilor

Consiliul Raional Orhei s-a întrunit vineri, 13 decembrie, în ședință ordinară. În sală au fost prezenți 33 din cei 35 de aleși locali, 2 consilieri ai PȘ anunțând absențe motivate.

Inițial pe ordinea de zi figurau 19 proiecte de decizie, dar în startul ședinței s-a exclus proiectul privind modificarea organigramei, structurii și statelor de personal ale CR Orhei. Timp de cca o oră, consilierii au parcurs restul deciziilor, inclusiv cea privind aprobarea bugetului raional pentru anul viitor. Documentul financiar prevede că în 2020 raionul Orhei va avea venituri de peste 313,8 mln de lei și cheltuieli de peste 313,1 mln de lei.

 Funcțiile publice de conducere în cadrul CR Orhei vor fi împărțite numai de consilierii Partidului Șor

În cadrul ședinței CR, consilierul fracțiunii PPDA-PAS-PLDM, Valerian Rotari, a propus ca pentru transparența activității, în comisia de concurs pentru ocuparea funcțiilor publice de conducere să fie inclus și un reprezentant al opoziției. Consilierul PDM, Ion Frunze, a propus ca din comisie să facă parte un reprezentant al societății civile. Consilierii PȘ, prezenți la ședință, au votat împotriva acestor propuneri. „Măcar unul să fie din Orhei!”, a solicitat Frunze, referindu-se la consilierii PȘ din comisie, dar nici această propunere nu a fost acceptată.

În componența comisiei de concurs pentru ocuparea funcțiilor publice, au fost incluse 7 persoane.

 

După consilierii municipali, și cei raionali au renunțat la indemnizațiile de ales local

Consilierii raionali din Orhei au renunțat la indemnizațiile de ales local, astfel că vor beneficia de o plată simbolică de un leu pentru fiecare ședință a Consiliului Raional. Decizia a fost adoptată cu 20 de voturi ale consilierilor PȘ, care a lansat această inițiativă.

Consilierii raionali de la PAS și PPDA au votat împotrivă, iar cei de la PD s-au abținut.

Hotărârea neordinară a consilierilor raionali vine la câteva zile de la adoptarea unei decizii similare de către consilierii Partidului Șor din Consiliul Municipal Orhei.

Sumele economisite de pe urma acestor decizii vor fi direcționate pentru susținerea proiectelor sociale din raion.

Din componența Consiliului Raional Orhei fac parte 35 de aleși locali. Partidul Politic Șor are 22 de mandate, deținând o majoritate confortabilă.

Potrivit expertului CALM, Viorel Rusu, deciziile privind indemnizaţiile aleşilor locali, pentru participarea la şedinţele consiliului, țin de competența autorităţilor publice locale. Acesta consideră că indemnizaţia are menirea de a susţine consilierii care, participând la şedinţe, consumă timp, fac cheltuieli de transport şi altele. Dacă unii consilieri de la Orhei nu sunt de acord cu faptul că au rămas fără indemnizaţie, aceştia se pot adresa la Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat sau în judecată, a spus Rusu.

Totodată, potrivit expertului, ceea ce s-a decis la Orhei nu e ceva “fără precedent”. În republică mai sunt localităţi unde consilierii nu primesc indemnizaţii, însă din aceasta nu se face mult caz. Asta, din motivul că respectivele cheltuieli pur şi simplu nu se planifică în buget.

 

CM Orhei nou, scenariu vechi: Un minut per decizie votată. Consilier: “Eu nici pagina nu reușesc să dau!”

Convocat la sfârşitul săptămânii trecute în sedinţă extraordinară, Consiliul Municipal (CM) Orhei, în 30 de minute a examinat 20 de chestiuni. Potrivit radioorhei@info, printre acestea au fost şi cele cu privire la aprobarea, în două lecturi, a bugetului municipal pentru 2020, a taxelor locale. Conform tradiţiei stabilite de fracţiunea majoritară a lui Ilan Şor din legislatura precedentă, chestiunile au fost votate fără dezbateri.

Actualul  Consiliu Municipal Orhei este dominat de  o singură fracţiune – cea a Partidului Şor, care numără 24 de consilieri. Alţi doi consilieri sunt din partea Blocului ACUM şi unul – independent. Sedinţa noului CM a fost prezidată, ca şi cele din mandatul trecut, de către reprezentantul PȘ, Evgheni Pisov, care pronunţa doar numărul proiectului de decizie de pe ordinea de zi şi imediat supunea votului. Din cauza vitezei impuse de Pisov, independentul Sergiu Aga s-a revoltat: “Eu nici pagina nu reuşesc s-o întorc!”

La şedinţă au participat 22 de consilieri.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker