Evenimente

Vasile Cocarcea şi-a mai lansat o carte

Istoricul şi scriitorul orheian Vasile Cocarcea, președintele Filialei Orhei a Ligii Scriitorilor români (cu centrul la Cluj-Napoca), şi-a lansat cea mai recentă carte a sa, întitulată „Ciuma roşie”, duminică, în cadrul Târgului internațional de carte, la Biblioteca Națională din Chişinău.

Evenimentul, mode-rat de poeta și publicista Ecaterina Negară, membră a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și din România, a început cu un recital din poezia dlui Vasile Cocarcea, în versiunea elevei de la Gimnaziul din s. Pohrebeni, Dorina Gudima. 

Poetul și publicistul român Iosif Doctoreanul, redactor şi stilizator al microantologiei dlui Vasile Cocarcea „Ciuma roșie”, prozatoarea  Valeria Florea-Dascăl, poeta Ana Sofroni, academicianul Boris Găină, doctorul în istorie Ion Xenofontov, scriitoarea Margareta Spânu-Cemârtan, fostă deportată în Siberia, subsemnatul şi alţi vorbitori  au menționat măestria artistică a poetului Vasile Cocarcea, capacitatea lui de a sintetiza evenimente importante din istoria neamului nostru prin intermediul poeziei civice.

Cartea este dedicată centenarului Marii Uniri. Însuși autorul a subliniat acest lucru, menționând că suferim de această boală cronică, ciuma roșie de la Kremlin, mai bine de două veacuri și e vina noastră că nu ne putem lecui. Dar, vorba poetului Vasile Cocarcea: „Îndurător ești, Doamne Sfinte,/ Și ai făcut multe minuni./ Fă și românilor doar una:/ Pe toți la vatră să-i aduni./ Deșteaptă iar basarabenii,/ Să scoată stâlpii de hotar,/ Să lumineze sfântul soare/ Stindardul României Mari”.

Mesajul cărţii se adresează unui public larg, îndemnându-ne să cinstim valorile supreme ale neamului nostru românesc: unitatea teritorială, etnia unică, limba română unică și credința unică, creștini fiind din născare. Și, principalul: să nu credem orbeşte unor minciuni ale demnitarilor noștri, care deseori doar mimează cursul proeuropean al ţării.

Vasile Cocarcea a publicat volumele de poezii „Steaua divină”, „Drumul afirmării”, „Mesajul neamului”, „Cugetările unui dac”, monografia istorică „Stejărenii din Codrii Moldovei” şi este coautor al monografiei „Locuri şi locaşuri sfinte – temelia dăinuirii noastre”.

Ion Tudose, istoric, poet și publicist,

membru al Filialei Orhei a LSR

Urmează-ne pe pagina Facebook ziarul CUVÂNTUL, spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker