Social

Republica Moldova alocă cei mai puțini bani din Europa pentru sănătate

În anul 2020 Republica Moldova intenționează să aloce pentru sănătate 10,1 miliarde lei, dintre care 5,3 miliarde bani colectați din primele de asigurări medicale, iar restul 4,8 miliarde lei sau 47% din total, vor fi transferuri sau cheltuieli ale Bugetului de Stat, relatează unimedia.info.

Potrivit experților de la IDIS Viitorul, raportat la PIB Republica Moldova în 2020 va aloca pentru sănătate 4,41%, ceea ce este mai mult decât în perioada de criză bugetară din 2016-2017, când pentru sănătate s-a alocat 4% din PIB. De fapt evoluția din ultimii 15 ani arată că în situații de criză cheltuielile pentru ocrotirea sănătății nu sunt pe departe prioritatea nr. 1 a guvernării.

Astfel, Republica Moldova înregistrează cea mai proastă performanță din Europa a cheltuielilor pentru sănătate raportate la PIB. Pentru sănătate sunt alocate doar 4,4% din PIB, ceea ce este de 2 ori mai puțin decât media europeană. Din UE, doar România este comparabilă cu Republica Moldova.

Experții IDIS Viitorul mai susțin că în valori absolute situația este mult mai tristă. Republica Moldova va aloca în 2020 circa 195 euro/locuitor, ceea ce este de 14 ori mai puțin decât media europeană și de 3 ori mai puțin decât următoarea țară după noi Albania, care în 2017 a alocat 583 euro/locuitor pentru ocrotirea sănătății.

În acest sens, experții IDIS Viitorul propun trei măsuri imediate pentru a depăși subfinanțarea în domeniul sănătății: 1. Prin lege, o anumită cotă de accize de la tutun să fie alocate ca venituri proprii ale Fondului de ocrotire a sănătății. 2. Statul să majoreze investițiile proprii în infrastructura spitalicească și-n echipamente medicale. 3. Și cel mai important. Statul să susțină activ dezvoltarea asigurărilor medicale benevole.

În țările dezvoltate asigurările benevole reprezintă 20-25% din totalul cheltuielilor pentru ocrotirea sănătății. Dacă Republica Moldova ar ajunge la o așa performanță, atunci sistemul de sănătate ar obține 2-3 miliarde lei anual din asigurările medicale benevole. În prezent asigurările benevole de sănătate în Moldova sunt la nivel de 100 milioane lei anual. Însă din această sumă 70-75% de fapt nu sunt chiar asigurări benevole, dar mai degrabă impuse de cerințele țărilor gazdă unde moldovenii merg în vacanță. Altfel spus sunt asigurări medicale procurate în cazul deplasărilor sau excursiilor în străinătate, care nu au nimic cu sistemul nostru medical.

Deci piața reală a asigurărilor medicale benevole în Republica Moldova este de circa 25 milioane lei anual, ceea ce este de 100 ori mai puțin decât performanța țărilor dezvoltate. Această piață nu a crescut practic deloc în ultimii 10 ani.

Potrivit IDIS Viitorul, pentru a dezvolta piața asigurărilor medicale benevole sunt necesare câteva acțiuni, inclusiv reglementarea mai strictă a acestor tipuri de asigurări. În timp ce în țările dezvoltate plățile pentru sănătate constituie peste 85% din primele colectate, la noi acest indicator este de aproximativ 50-55%, ceea ce înseamnă zeci de milioane de lei care rămân la companiile de asigurare și nu ajung în sistemul de sănătate.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker