Evenimente

Maria Zaharova spune că ar fi vorba despre un regres înregistrat în negocierile Chișinăului cu Tiraspolul după alegerile parlamentare din Republica Moldova, din februarie 2019.

Ofițerul de presă al Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, vorbește despre aspecte pozitive în reglementarea transnistreană, obținute în anii 2017-2018, care ar fi fost risipite. Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse spune că ar fi vorba despre un regres înregistrat în negocierile Chișinăului cu Tiraspolul după alegerile parlamentare din Republica Moldova, din februarie 2019.

Zaharova a vorbit despre subiectul transnistrean vineri, în cadrul unei teleconferințe cu jurnaliștii moldoveni, relatează Infotag

„În dreapta Nistrului s-au schimbat trei guverne, unii politicieni moldoveni responsabili de reglementarea transnistreană se pare că se ghidau de propriile considerente și, în opinia noastră, tergiversau realizarea acordurilor încheiate anterior”, a spus ea.

Maria Zaharova se referă la protocolul care urma să fie semnat în cadrul reuniunii în formatul 5+2 de la Bratislava.

„Noi (Rusia – n.red.), ca stat garant al reglementării, contactăm activ cu părțile, pentru ca în cele două săptămâni rămase ale președinției slovace a OSCE, Chișinăul și Tiraspolul să poată depăși divergențele în probleme concrete și să semneze protocolul de la Bratislava”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe. Semnarea acestui document, afirmă ea, este necesară pentru a determina „direcțiile de dezvoltare ulterioară în problema reglementării transnistrene”.

Amintim că runda de negocieri în formatul 5+2, care s-a desfășurat la Bratislava pe 9-10 octombrie, a fost suspendată fără semnarea documentului final. Potrivit autorităților de la Chișinău, problema a constat în stabilirea priorităților pe termen scurt. Guvernul R.Moldova insistă pe libera circulație a oficialităților moldovene în regiunea separatistpă, respectarea drepturilor omului, asigurarea activității școlilor cu predare în limba română și unificarea standardelor fiscale și a tarifelor vamale.

Ulterior, reprezentantul OSCE pentru problema transnistreană, Franco Frattini, a propus o formulă de compromis, care ar fi fost agreată de autoritățile de la Chișinău, potrivit vicepremierului pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea. El, însă, a evitat să precizeze în ce constă formula de compromis a lui Frattini.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker