Apropo

Demis în baza unui argument ridicol, a obținut câștig la Curtea Supremă

Nu o dată am pomenit că fenomenul de conjurații, jocuri de culise poate avea consecințe nu numai de ordin moral, dar și financiar, implicând cheltuieli enorme pentru bugetul public.

CUVÂNTUL a scris că la 6 martie 2018, Consiliul Raional Orhei a adoptat o decizie prin care l-a eliberat pe vicepreședintele raionului, Dorin Zghibarță, din funcție. Cel care a ieșit cu o scrisoare de motivație la ședință, anume Iurie Siloci, a menționat că Zghibarță nu-și face conștiincios datoria, nu participă  la manifestările  organizate în oraș de marile sărbători naționale, etc. Deși motivul eliberării era ridicol (Zghibarță nu voia să stea la manifestările organizate de primărie alături de Șor, condamnat de prima instanță), totuși a fost demis. Apoi iată – în noiembrie, dânsul a obținut câștig de cauză la Curtea Supremă de Justiție. Astfel Consiliul Raional Orhei este obligat să-i achite 200 000  lei, salariul pe care trebuia să-l primească  din martie 2018 până la finalizarea mandatului, adică până la sfârșit de noiembrie curent.    

Motivul demiterii lui Dorin Zghibarță îşi are rădăcini încă în iulie 2015, când trebuiau să formeze majoritatea în Consiliul Raional Orhei. Atunci consilierii PDM nu au dorit să facă coaliție cu cei de la PLDM. Au preferat să se alieze cu cei de la PPEM și PL, luându-și funcția de președinte de raion, pe care a ocupat-o Tudor Golub. PL-ului i-au revenit două funcții de vicepreședinte, care au fost ocupate de către Dorin Zghibarță și  Sergiu Miron. Omului PPEM, adică lui Ilie Rabii i-a revenit funcția celui de al treilea vicepreședinte.

Toate bune, dar către sfârşitul lui 2017, adică după mai bine de doi ani și jumătate, unora din  fracțiunea PLDM mai întâi le-a venit ideea să se declare independenți: Sergiu Miron înțelese încotro merg discuțiile şi declară președintelui de raion că demisionează doar cu condiția ca  Zghibarță să-și ducă mandatul până la sfârșit:

”Am avut chiar acceptul președintelui de atunci. Am vorbit de asta și în interviul acordat săptămânalului CUVÂNTUL. Dar nu a fost să fie. Îmi era interesant ce motiv îi vor găsi să-l demită. Mai  straniu nici că se putea găsi. Chiar nici eu, nici Roman Boțan, atunci deputat PL, nu am dorit să stăm alături de Șor, implicat în furtul miliardului. Ei, adică partenerii noștri, au făcut și așa, dar rămâne pe conștiința lor”, ne spune Sergiu Miron, ex-vicepreședinte de raion.

”Dorin Zghibarță a fost demis în timp ce nu era prezent la ședința respectivă. Au votat toți – ped-iștii, pldm-iștii reconvertiți la PDM, dar și cei de la PSRM, în total 18 persoane. Atunci consilierii de la PL au avertizat că Zghibarță este un jurist priceput și cu siguranță va avea câștig de cauză. Motivul real era că liberalul Dorin Zghibarță era incomod și nu s-a lăsat influențat, în locul său a fost numit un membru PDM, iar structurile controlate de Plahotniuc au menținut în vigoare decizia abuzivă a Consiliului Raional Orhei”, conchide Sergiu Miron. 

La 20 noiembrie, Curtea Supremă de Justiție a casat integral decizia din 8 octombrie 2018 a Judecătoriei Orhei și cea din 5 iunie 2019 a Curții de Apel Chișinău, astfel Dorin Zghibarță a fost restabilit în funcție începând cu 6 martie 2018, cu achitarea salariului pentru întreaga perioadă de absență forțată de la locul de muncă.

”Decizia Curții Supreme de Justiție argumentează că în urma concedierii vicepreședintelui raionului Dorin Zghibarță, i-au fost lezate drepturile și au fost încălcate în flagrant mai multe prevederi legale, inclusiv Codul Muncii. Acum Consiliul Raional Orhei este obligat să achite salariu pe toată perioada cât trebuia să dureze mandatul său. Este păcat că aceste sume nu sunt achitate din buzunarul celor care au luat decizia respectivă. Asta i-ar disciplina pe aleșii loclai, i-ar face mai responsabili”, ne spune avocatul Valeriu Covaș, care odinioară a apărat interesele Consiliul Raional în instanțele de judecată.   

Ion Cernei

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker