Știri

Primari şi preşedinţi de raioane convocaţi la Guvern: „Nu am venit să ne jeluim, dar vrem o conlucrare”

Primarii și președinții de raioane au fost chemați marţi la Guvern, pentru o întrevedere cu premierul Ion Chicu și consilierii săi, precum și cu șefii unor agenții de stat.

Conducătorii APL de nivelul II au informat Cabinetul de Miniștri despre apeductele şi sistemele de canalizare neterminate sau care figurează doar în schițe de proiect, salariile neatractive pentru bugetari, drumurile proaste, lipsa elevilor şi a profesorilor în şcolile rurale, deficitul de cadre calificate în general și motivele care îi determină pe tineri să părăsească satele în care au crescut, precum și alte probleme ce nu mai suportă amânare, relatează Europa Liberă, citată de unimedia.info.

Noul preşedinte al raionului Făleşti, socialistul Sergiu Fântână, a preluat funcţia la pachet cu problema accesului la apă potabilă. La Făleşti s-au investit circa 100 de milioane de lei pentru a se construi un apeduct, lucrări ce durează deja câteva decenii și care ar fi trebuit să fie finalizate deja, însă realitatea arată altfel. Apa nu a mai ajuns în casele oamenilor, iar cauza ar fi lipsa specialiștilor calificați, în opinia lui Sergiu Fântână. „Nu am venit să ne jeluim, dar vrem o conlucrare, ceea ce din partea Guvernului este, adică este important acest dialog între autoritatea publică locală şi Guvern. Ce ar ţine cetățenii în ţară? În primul rând, trebuie să fim uniți în soluționarea tuturor situațiilor care sunt atât în raion, cât şi în ţară”, a declarat acesta.

  Și președintele democrat al raionului Nisporeni, Vasile Mărcuţă, a vorbit despre dificultățile legate de aprovizionarea cu apă și canalizare. Acesta s-a arătat hotărât să convingă autoritățile centrale să aloce fonduri pentru proiecte care ar soluționa aceste probleme, dar şi pentru finalizarea unui complex sportiv.

  Președintele raionului Donduşeni, socialistul Valentin Cebotari, a abordat subiectul şcolilor mici şi a vorbit despre mai multe iniţiative pentru tineri. Chiar dacă a descris efectele migrației, el a prezentat și soluții care ar putea să reanimeze localităţile, de exemplu, ideea de a transforma în parc industrial o fostă şcoală profesională, închisă cu mai bine de 10 ani în urmă şi care riscă să se ruineze în timp.

„Satele sunt mici, primăriile – mici, copii sunt puţini, este şcoală şi cu şase elevi. Clasele primare trebuie să rămână în localităţi, pentru că picilor le vine greu să se deplaseze”, a precizat Valentin Cebotari.

Prim-ministrul Ion Chicu a solicitat colegilor să ia act de problemele enunțate de APL și să intervină în conformitate cu Planul de Acțiuni al Guvernului. „Suntem convinși că cheia succesului este comunicarea eficientă, un dialog constructiv și pragmatic între Executiv și APL”, a declarat Chicu.

În context, premierul a menționat că asemenea ședințe de lucru trebuie să aibă loc trimestrial, iar miniștrii – să efectueze săptămânal vizite de lucru în raioanele țării, precum și să fie reluată practica de a organiza ședințele Guvernului în teritoriu. „Până la sfârșitul lunii ianuarie vreau să vin în fiecare raion și să port discuții cu factorii de decizie”, a adăugat Ion Chicu.

 

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close