Social

„Foarte trist, pleacă din ţară oamenii şcoliţi, pleacă creierul Moldovei”

Articolul Plec în ţara unde omul este apreciat şi se bucură de nişte drepturi reale, nu iluzorii ca în R. Moldova, publicat în CUVÂNTUL nr. 45 din 29 noiembrie şi pe site-ul cuvintul.md) a fost unul dintre cele mai citite şi distribuite, totodată trezind un flux de dezbateri în contradictoriu. Mai jos publicăm câteva din opiniile expuse pe pagina noastră web şi pe reţelele de socializare vizavi de poziţia protagonistei articolului.

Lilia Mardari-Rusu: Foarte trist, fiindcă pleacă din ţară oameni şcoliţi, cu studii, pleacă creierul Moldovei, dar cel mai dureros e că pleacă şi viitorul – copiii! Se închid instituţii, întreprinderi, şcoli, grădiniţe…Îmbătrâneşte populaţia. Au rămas pensionarii şi hoţii. Cine să lupte cu corupţia, cu mizeria şi cu hoţii care s-au aciuat în organele de conducere? Am impresia, că fiecare familie plecată se regăseşte în acest articol. Trăiam cu speranţa, că va veni ziua cea fericită când ne vom strânge şi vom reveni acasă, în Moldova. Acum, după ce Dodon şi-a demonstrat „măestria” în politică tot aşa ca şi în şah, ne-a luat cu „căpşunele”, cu şmecherii şi minciuni, trădare, abuz, ne-am pomenit în beznă totală!

Natalia Galben: Eu am fost într-o situaţie asemănătoare în ce priveşte serviciile medicale de la Rezina. Am revenit acasă în vacanţă să-i văd pe cei dragi, dar a trebuit să plec urgent cu un om din familie să i se acorde primul ajutor. E greu de redat prin ce calvar am trecut până i s-a acordat ajutorul. Da, la instituţiile medicale din Rezina sunt mulţi medici buni, care oferă servicii de calitate. Nu cred că e cazul să le fac publicitate. Nu vreau să-i nominalizez nici pe cei care-şi bat joc de pacienţi. În colectiv şi unii, şi alţii cred că sunt bine cunoscuţi.  Problema e că nimeni nu încearcă să schimbe această situaţie.

Tamara Covalenco: Afirmaţiile dnei Olga sunt doar o iluzie care va trece. Peste un timp îți vei da seama că nicăieri nu e mai bine ca acasă. Căci orice priorități ar oferi o țară străină, acolo oricum vei rămâne un străin în fața băștinașilor, tu și copiii tăi. Căci după zâmbetul unui trecător se ascunde nu doar invidia, dar și o parte din rasizmul care a fost și mai predomină acolo. Să plecăm ne face doar nevoia și nu altceva!

Hel ENe către Tamara Covalenco: Sunt de acord cu Dumneavoastră. Nicăieri nu e ca ACASĂ!!! Dar cum aţi zis, nevoile ne fac să plecăm!!! Sunt plecată de 15 ani din Republica Moldova şi nu regret! Nu pot zice că aici totul este bine merci, dar duc o viaţă mai bună ca în Moldova din toate punctele de vedere. Aştept cu nerăbdare ziua când mă întorc în Ţară, dar după două-trei zile petrecute în Moldova vreau să mă întorc înapoi peste hotare.

Doina Pantaz-Sârbu: Am stat o perioadă în Londra. Niciodată n-am fost discriminată. Localnicii au fost foarte indulgenţi şi atunci când nu-i înţelegeam şi nu le puteam explica ce vreau. Medicii de acolo sunt atât de atenţi şi prietenoşi, de parcă ar fi nişte rude foarte apropiate. Condiţiile în spitale sunt ca într-un hotel de 5 stele. Atitudinea faţă de pacient e de nota 10 +.

Tamara Covalenco către Doina Pantaz-Sârbu: Da, ce ţine de spitale probabil că în toate țările din UE atitudinea e la maxim. Dar am întâmpinat neplăceri în alte sfere, nu pot să spun că toți sunt la fel, dar o bună majoritate din populație niciodată nu îți vor permite să uiți că ești un simplu stranier, orice ai face. Ce ține de spitale, stau la evidență cu sarcină în Italia și timp de 8 luni nu am achitat nici un ban pentru analize sau careva „mulţumiri”, cum se face la noi.

Livia Scutaru: O cunosc foarte bine pe dna Olga. Este o sufletistă, un argint viu, o visătoare…care făcea tot lucrul cu plăcere şi dăruire. Îmi pare foarte  rău că şi puţinii  care au avut curajul să rămână totuşi pleacă. O altă ţară îi va primi şi-i va susţine.

Eu m-am întristat mult după citirea acestui articol. Iar dis-de-dimineaţă m-am mai pomenit şi cu fiscaliştii la uşă. De fapt, controalele nu mai contenesc. Îţi vine să închizi totul şi să-ţi iei traista în spinare. Nu mai vreau să vorbesc de tarife, taxe exagerate, asistenţa medicală şi minciunile difuzate la televizor de nişte politicieni iresponsabili ce doar la asta sunt capabili. Cu vreo două săptămâni în urmă ne-a venit în vacanţă feciorul, care se află în UE. La aeroport am văzut o mulţime de bătrâni, unii – în cărucioare, plecau şi ei, la copii…

Svetlana Melnic-Negară: Trist, dar adevărat. Mulţi oameni, deşi au această afurisită poliță de asigurare, sunt impuşi să plătească bani nebuni pentru serviciile medicale. Eu am vreo câțiva ani de când nu am folosit-o deloc, plec la un medic particular şi achit!

Nicolae Reznic: Din păcate, Olga are dreptate. Şi o înţeleg foarte bine.

Ana Gheorghiţă: Peste tot e aşa la noi în Rezina! Eu la fel am închis afacerea şi am plecat! Deşi să lichidezi un SRL trebuie un amar de bani şi timp. Din Rezina mulţi au plecat şi vor mai pleca pentru că autorităţile şi instituţiile statului îşi bat joc de oameni. Poate unii, cu milioane, n-au treabă, dar cei cu venituri de trei lei în cruce se tem permanent să nu greşească o cifră sau un cuvânt şi să înhaţe amenzi de mii de lei. Am decis că nu mai vreau să fac business în asemenea condiţii de coşmar…

Aliona Cotelea: Anume din aceste cauze pleacă copiii noştri, acolo unde poate nu se simt stăpâni, dar sunt în siguranţă din toate punctele de vedere. Bravo, Olga, dar o să ne lipseşti mult…

Angela de Combles: Atitudinea față de oameni face toată diferența…

Pentru conformitate, Tudor Codreanu

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker