Social

Pensia femeilor care stau în concediul de îngrijire a copilului va fi calculată în funcție de venitul mediu lunar

Pensia femeilor care stau în concendiul de îngrijire a copilului va fi calculată în funcție de venitul mediu lunar al persoanei asigurate. Declarația a fost făcută de ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unui interviu pentru Sputnik Moldova, transmite agrora.md. Șefa de la Sănătate a precizat că potrivit calculului care se face în prezent, la determinarea pensiei se ia în calcul salariul minim pe țară de 1000 de lei, acest lucru descurajându-le pe femei.

„Vom modifica modul de determinare a venitului mediu lunar asigurat pentru femeile care îngrijesc copii până la vârsta de trei ani. Acum în acea perioadă de îngrijire a copilului se ia în calcul salariul minim pe țară de 1000 de lei. Noi propunem să fie luat în calcul salariul mediu lunar care este pe țară la data determinării pensiei. Acest lucru va motiva femeile să crească și să îngrijească copii”, a declarat ministra.

Dumbrăveanu a explicat că dacă o femeie înainte de a ieși în concediul de îngrijire a copilului avea un salariu de 3000 de lei, pe perioada concediului de maternitate i se va calcula venitul potrivit salariului mediu pe economie:

„Persoanele asigurate, care au contribuit în sistemul de asigurări sociale, dar acea perioadă de îngrijire a copilului, chiar dacă i se menține acest statut de persoană asigurată, i se menține și locul de muncă, această perioadă i se include în stagiul de cotizare, dar se includea la nivelul salariul mediu de 1000 de lei. Este clar că femeile erau demotivate pentru că atunci când se calcula dreptul la pensie pentru această perioadă, chiar dacă era inclus în stagiu, era inclus la nivelul unui salariu minim”.

Salariul mediu lunar pe economie prognozat pentru anul 2019 constituie 6975 de lei.

Din partea redacţiei CUVÂNTUL: Legea ar trebui să vizeze în general persoanele care stau în concediu de îngrijire a copilului, deoarece în prezent această activitate este practicată nu doar de mame (şi nici doar de femei, care în acest context ar însemna inclusiv bunica, sora şi orice altă persoană de genul feminin). Potrivit fisc.md, pot solicita concediu pentru îngrijirea copilului, opţional, tatăl, bunelul, bunica sau altă rudă care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului.

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker