Politic

Şedinţă cu scântei

Şedinţa ordinară a Consiliului Orăşenesc Rezina din 9 decembrie, cu o agendă de 37 de chestiuni, a fost una cu scântei. Dacă propunerile Primăriei privitor la rectificarea bugetului pentru a. 2019 sau privind cotele impozitului pe bunurile imobile şi impozitului funciar au fost acceptate fără discuţii, dezbaterile asupra taxelor locale, proiectului bugetului pentru a. 2020 şi cu privire la alegerea viceprimarului au provocat discuţii aprinse.

Amintim că la sfârşitul lunii noiembrie primăria a organizat consultări publice privind taxele locale şi proiectul bugetului oraşului pentru a. 2020. Au participat atât consilieri, angajaţi ai primăriei, cât şi agenţi economici, cetăţeni din oraş. Atunci, ţinându-se cont că nici nomenclatorul taxelor locale, nici mărimea lor practic n-au fost modificate din 2012, au răsunat mai multe sugestii în ce priveşte aplicarea unor taxe noi, majorarea sau micşorarea unora dintre ele.

Angajaţii Primăriei urmau să analizeze propune-rile şi să decidă care merită şi care nu să fie legiferate. Prezentând proiectul deciziei respective spre aprobare, Lilia Răileanu, secretara Consiliului, a menţionat că nomenclatorul taxelor locale şi mărimea lor şi de data aceasta au rămas aproape neschimbate. Sugestiile privind instituirea unor taxe pentru magazinele on-line, serviciul de închiriere a automobilelor şi altele care au apărut recent în oraş ar trebui analizate şi discutate în primul rând cu prestatorii acestor servicii, stabilite veniturile lor reale şi posibilităţile de dezvoltare şi apoi de calculat contribuţiile lor posibile în buget, a spus secretara Consiliului. În cele din urmă, din proiectul de decizie doar a fost exclus punctul care viza asistenţa tehnică a automobilelor şi care în fond se suprapunea cu punctul Servicii de întreţinere şi reparaţie a automobilelor.

Proiectul privind bugetul oraşului pentru a. 2020 a trezit discuţii numai la compartimentul organigrama Primăriei şi cheltuielile pentru automobilele acesteia. În opinia consilierilor Victor Cibotari, Ion Duca, susţinută şi de alţi colegi, Primăria nu ar avea nevoie de viceprimar, iar cheltuielile prevăzute pentru combustibilul destinat pentru cele două automobile ar fi exagerate. În replică, Simion Tatarov a venit cu contraargumente, încercând să convingă consilierii că după numărul localităţilor şi al populaţiei din comună, dar şi volumul de lucru, Primăria Rezina are nevoie stringentă de viceprimar; că Primăria la moment dispune doar de un automobil utilizat de angajaţii instituţiei, iar dânsul foloseşte în scop de serviciu automobilul propriu şi combustibilul plătit de primărie, iar toate cheltuielile pentru întreţinerea mijlocului de transport le acoperă din cont propriu. De asemenea, nu se foloseşte de serviciile şoferului, care există numai în schema de personal şi deci resursele respective rămân la economiile instituţiei.

Până la urmă proiectul bugetului pentru a. 2020 a fost aprobat în varianta iniţială în două lecturi. Astfel, bugetul oraşului Rezina pentru a. 2020 la venituri şi cheltuieli va constitui 37 milioane 231 mii lei, din care doar 14,6% vor fi acoperite din veniturile proprii, restul fiind defalcări de la veniturile generale de stat şi transferuri. Circa jumătate din resursele bugetare, (cu 2,6 mil. mai mult ca în a. 2019) vor merge la finanţarea instituţiilor de educaţie, 25,2% – pentru gospodăria de locuinţe şi servicii comunale, 8,7% – pentru reparaţia drumurilor.

Discuţii controversate a generat şi chestiunea cu privire la alegerea viceprimarului, la care consilierii au revenit după aprobarea bugetului. Primarul a propus candidatura lui Gheor-ghe Gâncu, eliberat din această funcţie cu doar câteva luni în urmă şi dele-gat în calitate de manager al ÎM Servicii Comunal-Locative, dar consilierii din partea Blocului ACUM şi PSRM au votat împotrivă. În replică, Simion Tatarov a menţionat că, conform legii, candidatura de viceprimar este propusă de primar şi dacă Consiliul nu o va susţine, în cele din urmă acesta poate fi angajat prin dispoziţia primarului.

În agenda şedinţei figura şi chestiunea Despre executarea Deciziei Consiliului Orășenesc Rezina nr. 5/2 din 05.07.2019 Cu privire la Prescripția Inspecției Financiare a Ministerului Finanțelor privind rezultatele inspectării financiare efectuate la ÎM Servicii Comunal-Locative Rezina. Proiectul deciziei prevedea că, luând act de executarea doar parțială a măsurilor menite să înlăture neajunsurile depistate de inspecție la ÎM SCL, Consiliul solicită Procuratura raionului Rezina să tragă la răspundere persoanele vinovate de cauzarea unui prejudiciu considerabil întreprinderii. Consilierii nu au susţinut propunerea Primăriei, considerând că aceasta singură trebuie să rezolve problemele respective.

Celelalte chestiuni din agendă, inclusiv cea care viza stabilirea indemnizaţiei unice pentru consilierii orăşeneşti în mărime de 600 de lei pentru fiecare şedinţă, au fost votate cu majoritatea de voturi sau chiar unanim.

Tudor Iaşcenco

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker