Economie

Prunele deosebite de Lalova sunt înregistrate ca specialitate tradițională garantată

Sergiu Hanganu (în dreapta), proprietarul pensiunii Hanul lui Hanganu, îşi promovează Agenţia pentru proprietatea intelectuală a R.Moldova l-a informat recent pe Sergiu Hanganu, preşedintele Uniunii persoanelor juridice din Asociaţia producătorilor şi Procesatorilor de Fructe din aria Nistrul Medial, proprietarul pensiunii Hanul lui Hanganu, din satul Lalova, raionul Rezina despre faptul că indicaţia geografică Prune deosebite de Lalova a fost înscrisă în Registrul naţional al indicaţiilor geografice protejate şi va fi publicată în Buletinul Oficial de Proprietate Intelectuală.

Solicitat de CUVÂNTUL să comenteze această informaţie, Sergiu Hanganu, proprietarul pensiunii Hanul lui Hanganu, a remarcat: „Aria geografică a zonei Nistrului Medial, în regiunea căreia se produce materia primă şi se procesează produsul finit cu indicaţia geografică Prune deosebite de Lalova cuprinde ariile de-a lungul Nistrului din partea de nord a republicii începând cu s. Naslavcea, Ocniţa şi până la extrema de nord-est a zonei de Centru, barajul de la Molovata, Dubăsari. Landşafturile din această regiune sunt reprezentate de complexele teritoriale naturale de tip colinar, precum şi de pantele din văile râurilor şi râuleţelor, arii care se mărginesc în avalul Nistrului cu hârtoapele naturale ale Podişului Codrilor. Administrativ, aria geografică a zonei Nistrului Medial cuprinde raioanele Ocniţa, Donduşeni, Soroca, Floreşti, Şoldăneşti, Rezina, Orhei şi Dubăsari, cu localităţile şi ariile situate nu mai departe de 30 km de la râul Nistru. Prunele deosebite de la Lalova sunt un produs specific al pensiunii noastre, apreciat mult de oaspeţii noştri, dar şi de autorităţi”.

Referitor la elementele care atestă provenienţa produsului dat anume din aria geografică delimitată de producătorii actuali, Sergiu Hanganu a remarcat: „Încă în 1904, Zamfir Arbore menţiona într-o lucrare despre s. Stodolna „…locuitorii se ocupă cu uscarea prunelor, care se vând peste Nistru. „Lozniţele” de uscat  fructele de „perje” în cele trei sate din comuna Lalova sunt o practică tradiţională şi cu mare succes”.

În anii 1864-1870 Lalova avea în gestiune un port situat în faţa satului de pe malul drept al Nistrului, care a fost un obiect important în dezvoltarea comerţului. De aici se exportau produse agricole (grâu, porumb, mazăre, etc.), fructe şi vinuri din soiurile locale de struguri. Anume portul şi comerţul au contribuit la unirea aşezărilor Eţcani, Stodolna şi Cobâleanca în comuna Lalova. Comuna Lalova este situată în preajma a două mănăstiri renumite – Ţâpova şi Saharna. La sărbătorile organizate cu diverse evenimente la aceste mănăstiri, de secole, tradiţional, se serveşte desertul denumit „prune dulci cu miez de nucă moale. Şi în familiile lalovenilor, la orice eveniment, sărbătoare, de secole sunt servite prune uscate cu miez de nucă fierte în vin pietros”.

Prune uscate se produc şi în alte regiuni ale R. Moldova. Reţeta noastră se deosebeşte de altele prin faptul că cele trei ingrediente – pruna, miezul de nucă şi vinul sunt produse în gospodăria pensiunii noastre, fiind obţinute prin selecţie naturală şi horticolă, fără tehnologii fitosanitare de provenienţă chimică. Cuplarea acestora şi tratarea termică după reţete străvechi specifice pentru comuna Lalova dă un desert specific, cu calităţi gustative şi alimentare deosebite. Un rol anumit în acest produs îi revene „vinului pietros” (adică obţinut din struguri crescuţi pe sol pietros) de Lalova, cu calităţi biochimice rare. Acum reţeta originală Prune deosebite de Lalova este deţinută de Asociaţia Producătorilor şi Procesatorilor de Fructe din aria Nistrul Medial” a adăugat Sergiu Hanganu.

În Republica Moldova sunt înregistrate opt indicații geografice și trei denumiri de origini. Recent a fost înregistrată și specialitatea tradițională garantată Prune deosebite de Lalova. Comisia parlamentară agricultură și industrie alimentară a efectuat audieri cu privire la implementarea Legii privind protecția indicațiilor geografice, denumirilor de origine și specialităților tradiționale garantate.

Tudor Iaşcenco

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker