Social

Chițcănenii l-au omagiat pe consăteanul lor artizan al Unirii

După serviciul divin din duminica trecută, un grup de locuitori ai satului Chițcani, raionul Teleneşti, l-au omagiat pe Andrei Găină, deputat în Sfatul Țării, artizan al Unirii de la 27 martie 1918. Andrei Găină a fost ctitorul bisericii din localitate și este înmormânt alături de soția sa Teodosia în curtea acestui locaș.    

 La festivitate au participat şi academicianul Boris Găină şi scriitorul Tudor Țopa. Vorbitorii au menționat semnificația vieții și activității lui Andrei Găină, membru al Comisiei Agrare a Sfatului Țării, care a elaborat Reforma Agrară din 1919-1923, de importanţă majoră pentru țăranii din Basarabia.

Domnii Găină şi Ţopa au adus cu sine doi puieți de brad carpatin, care au fost plantaţi la mormântul înaintaşului lor.

Primarul localității, Sergiu Cucu, a relatat pentru ”C” că, deși de la trecerea la cele veșnice a cuplului Găină se împlinesc deja opt decenii, memoria lor este vie la Chițcani:

”Andrei Găină a deținut două mandate de primar al satului natal. Și dacă cooperativa agricolă, banca țărănească înfiinţate de el nu au avut cum să supraviețuiască după 1940, apoi școala zidită cu concursul său continuă să servească consătenii și azi. Începând cu anul 1932 am avut în sat școală de 7 clase, de aici elevii plecau la liceu bine pregătiți. Prin anii ’60, la clădirea veche au mai fost construite două aripi, astfel școala este funcțională și astăzi”, spune primarul.

Tudor Țopa ne-a vorbit despre Andrei Găină – ctitorul bisericii din sat: ”Construcția bisericii noastre a mers greu, pentru că satul nu avea bani. Andrei Găină, care în calitate de deputat fusese împroprietărit cu 50 de hectare de pământ acordate de Rege pentru contribuția la Marea Unire, a avut un aport deosebit la edificarea bisericii”.

După plantarea celor doi pomi, părintele Vladimir Raiu, parohul bisericii, a săvârșit un serviciu divin de sfințire a mormintelor cuplului Găină.

           Ion Cernei                                                                            

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker