Social

Sportul reprezintă vigoarea vitală a umanității

Fraza din titlu aparţine lui George Călinescu, scriitor, publicist, critic şi istoric literar, academician român cu renume.  Acest lucru este conştientizat dintotdeauna şi în raionul Teleneşti.

În perioada sovietică, în orașul Teleneşti exista un singur stadion public, trei terenuri sportive pe lângă instituțiile de învățământ și câteva terenuri improvizate (toloace), împrăștiate prin sectoarele numite Satul Vechi, Gimnaziu, Cimitirul din Deal, Puțuleuka, Izvoraș ș.a. Doritorii de a face sport performant, cu antrenor, se înscriau la Școala de Sport din oraș.

În prezent copiii au condiții mult mai bune de antrenament decât noi pe timpuri, dar și de aș alege proba dorită.

Orașul Telenești se bucură de tinerii și copiii rămași acasă, de preșcolarii care își petrec timpul liber împreună cu părinții pe la topoganele din cele două scu-aruri. Pe lângă promovarea modului sănătos de viață, aceste activități reprezintă pentru teleneșteni un prilej binevenit de socializare, dar și  un agrement pentru copii.

Acum în oraș sunt: Complexul sportiv de lângă Școala Polivalentă şi un teren la şcoala respectivă, terenuri pentru sport la Gimnaziul „Mihai Eminescu” şi Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, două mini-terenuri — unul în spatele Primăriei și altul lângă „Curtea domnească”.

Cu vreo trei decenii în urmă, teleneştenii practicau fotbalul, voleibalul, baschetul și lupta liberă. Unii din sportivii amatori de atunci au devenit sportivi de performanţă. Este vorba de Sergiu Varvarici, Valentin Bogdan, Olimp Obadă, Oleg Negruță, Sergiu Cușnir, Aurel Conea, Boris Gudimov, Gheorghe Popescu, Boris Cantaragiu, Ion Harea, Veaceslav Sultanici, Vadic Sculea, Oleg Sculea, Radu Sculea, Ilie Pinteac, Cristian Obadă, Olimp Obadă, Grigore Siminel, ș.a. 

O nouă probă de sport la Telenești – kyokushinkai karate, apare neoficial în anul 1990, dar devine oficială în 2007, promovată de frații Timur (Timofei) și Alexandru Furdui. Primul antrenor a fost Vitalie Daraban (2007-2009), urmat de Vitalie Roșcovan (2009-2010).

În anul 2010, frații Furdui preiau grupa și devin antrenori. Ca sportivi dânşii au la activ mai multe reușite. Menționez doar ultimele: în 2016 Timur a ocupat locul II la Turneul Internațional „Cupa Budo Master”, desfășurat la București; în 2017 Alexandru s-a clasat pe locul III la Campionatul Național „Open Weight” de karate kyokushinkai. Frații mai dețin centura neagră I Dan, sunt și arbitri de categorie internațională Associate Judge. Timur este premiant al  campionatelor naționale și internaționale, iar Alexandru premiant al campionatelor naționale.

Şi discipolii lui Timur se prezintă destul de bine. Antonela Casian în 2017 a ocupat locul I, Eugenia Vacarciuc locul II, Andreea Baraboi şi Gabriel Baraboi, locul III la Campionatul Țărilor Balcanice la kyokushinkai karate, desfășurat la București.

Cel mai populat sector al orașului este cel numit din Deal. Acolo copiii și-au improvizat un teren de sport, pe care-l numesc stadion. Administrația publică locală a venit cu inițiativa de a construi în anul 2017, în acest microraion, un stadion performant. Proiectul care prevede construcţia unui teren de mini-fotbal şi altul de baschet va fi realizat în cadrul parteneriatului dintre orașul Telenești și proiec-tul „Migrație și Dezvoltare Locală”, implementat de către Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova, suportul financiar fiind asigurat de către Agenția pentru Dezvoltare și Cooperare în Moldova, Asociația băștinașilor teleneșteni și Guvernul Elveției. Terenurile, alături de care vor fi instalate utilaje pentru fitnes, vor fi împrejmuite cu un gard înalt din plasă.

Un exemplu demn de urmat pentru tinerii din Telenești îl reprezintă verișorii Vadim, Radu și Oleg  Sculea și  fraţii Timur şi Alexandru Furdui. Tații verişorilor Sculea au fost muzicanți cu renume în oraș, feciorii însă au ales sportul. Oleg Sculea este un tânăr ambițios, căruia încă din copilărie îi plăcea să bată mingea. A devenit un fotbalist de performanţă. A jucat pentru faima școlii, apoi pentru oraș și raion. Acum este antrenor de fotbal. Dânsul şi echipa sa au la activ mai multe performanţe frumoase, inclusiv locul I în campionatul raional la fotbal;  locul II în Divizia A, locul I în Divizia B, în 2016 este declarat cel mai bun fotbalist al raionului.

Taekwondo în orașul Telenești începe să se dezvolte în anul 2003, la inițiativa lui Ion Miron, băștinaș din Telenești. Secţia respectivă a început să activeze sub conducerea lui Alexei Tentiuc, deținător al Centurii negre taekwondo V Dan, campion mondial (anul 2011). La primul antrenament au fost prezenți în jur de 200 de copii, printre care și Ghenadie Bitco, cel care la moment este deținatorul Centurii negre III Dan și medaliat cu bronz la Cupa mondială din orasul Brighton, Marea Britanie (anul 2012), multiplu campion național.

 În anul 2003 Alexei Tentiuc este invitat ca antrenor în Afganistan şi clubul de la Teleneşti îl preia pentru 5 ani Ion Druță, deținător al Centurii negre III Dan, campion european și multiplu campion naţional. Ulterior dânsul este succedat de Ghenadie Bitco. Acesta  activează până în prezent.

În 14 ani de activitate Clubul de taekwondo „Stolas Leukas” din Teleneşti a crescut mai mulţi sportivi de performanţă: Ion Iliescu, Centură neagră II Dan, campion european la proba tehnică precum și multiplu campion național, Petru Calistrov, Centură neagră I Dan, campion CSI la proba lupte, Nicolae Ursu, Centură neagră I Dan, campion european la proba tehnică, Mariana Ursu, Centură neagră I Dan, la probele tehnică și lupte. Dumitru Iliescu, Centură neagră I Dan, campion european la proba self-defence, Igor Cazacliu, Centură neagră II Dan, campion național și internțional, Cornel Golovatâi, Centură neagră I Dan, campion național ş.a.

 La moment, secţii de taekwondo, în afară de centrul raional, activează  şi în satele Budăi și Crăsnășeni.

Practicarea cu regularitate a diferitor probe de sport  le asigură tinerilor o stare optimă de sănătate, contribuie la stabilirea unor relații social-amicale și competitive între jucători și echipe, îmbunătăţirea calităților fizice și morale  ale acestora.

Noie Rotaru, Israel

Urmează-ne pe pagina Facebook ziarul CUVÂNTUL, spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker