Zgomotul care ne afectează

Oamenii cer autorităţilor să le asigure liniştea

Campania de dezbateri publice „Zgomotul care ne afectează”, desfăşurată de săptămânalul regional CUVÂNTUL, a suscitat interesul unui număr mare de cititori,  care fie ne-au telefonat, fie ne-au scris ori au distribuit postările noastre pe reţelele de socializare. Până acum, opiniile au fost unanime – oamenii cer autorităţilor să le asigure liniştea.

În imagine: Inspectoratul de Poliţie Teleneşti a solicitat cetățenii să informeze organele de drept despre neregulile la capitolul zgomot în exces, ne-a spus Alexei Vrăjitoru, șeful IP Telenești.

 

Poliția Telenești ne-a informat despre unele acțiuni care ar diminua zgomotul

Alexei Vrăjitoru, șeful Inspectoratului de Poliţie Telenești ne-a informat că, în urma unor razii organizate de poliție în timpul nopții, au fost reținuți trei tineri cu viză de reședință la Verejeni, care se întreceau cu motocicletele pe ulițele Teleneștiului.

”Am avut discuții cu ei și cu părinții lor, au fost aplicate amenzi. Cred că nu vor mai dori degrabă să mai circule în mod neregulamentar cu motocicleta pe timp de noapte. Doi din ei, din câte ştiu, deja şi-au vândut motocicletele”, consideră inspectorul-şef.

Dl Vrăjitoru ne-a spus că problema zgomotului excesiv persistă în Teleneşti și că poliţia are multe cereri ale cetățenilor pe această problemă. Barurile care trezesc nemulțumirea cetățenilor (în raion sunt înregistrate după toate regulile doar două baruri, unul la Telenești şi altul la Chițcani). Proprietarii acestor localuri au fost preîntâmpinaţi să nu admită încălcarea legislaţiei şi li s-au adus la cunoştinţă sancţiunile pe care le riscă dacă nu vor face concluziile de rigoare, a spus sursa citată. 

Când  orașul amintește de teatrul grecesc…

Vasile S., șofer de microbuz (dânsul nu a dorit să-i publicăm numele) consideră că oraşul Telenești se confruntă cu această problemă pentru că este așezat pe coline, dar centrul se află practic pe șes. În aceste condiţii chiar şi cel mai mic zgomot se amplifică, mai ales noaptea, răspâdindu-se spre coline. Exact ca în teatrele grecești din antichitate, unde zângănitul unei monede aruncate pe scană era auzit până în ultimul rând. Cel mai mult sunt afectați de către zgomot locatarii din blocurile cu multe etaje”, afirmă sursa citată.

 

Ține și de nivelul de cultură al individului  

Alexandru Balan, șef-interimar al Secției Chirurgie a IMSP ”Spitalul raional Telenești” ne spune că zgomotul afectează mult şi activitatea instituției pe timp de noapte. 

”Nu putem închide pe timp de noapte porțile și bloca toate căile de acces, deoa-rece acest drum este destinat vehiculelor ”Salvării”, care trebuie să ajungă chiar în pragul secției. Cu regret, prea des suntem deranjaţi de motocicliștii care gonesc cu viteză mare chiar sub pereții spitalului. La fel, sub geamurile secției se adună tineri cu gloata, uneori în stare de ebrietate, care se comportă neadecvat. Am încercat să ies să-i potolesc, amintindu-le că aici e spital, pacienţii şi aşa sunt suferinzi, dar nu a urmat reacţia cuvenită din partea celor gălăgioşi.

În ce privește autovehiculele și motocicletele: în Regulamentul Circulației Rutiere scrie: viteza în zona rezidențială nu trebuie să fie mai mare de 5 km pe oră. În cazul nostru e vorba de încălcări ale prevederilor regulamentului respectiv şi dacă în soluţionarea problemei s-ar implica mai activ poliţia de patrulare, eu cred că situaţia s-ar schimba spre bine”, este de părere medicul.

Avocatul Ion Luchian, consideră că problema zgomotului este deosebit de actuală pentru Teleneşti:

”Trebuie să se ia niște măsuri destul de simple, dar eficiente: muzica să răsune doar în bar cu ușile închise și nu afară, iar vehiculele seara târziu și noaptea să nu circule cu viteză excesivă. Ar fi cazul, cred, ca autorităţile oraşului să examineze minuţios problema dată şi să întreprindă nişte măsuri concrete de soluţionare a ei”, este de părere juristul.

                                                                                         
Ion Cernei                           

           

Urmează-ne pe pagina Facebook ziarul CUVÂNTUL, spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker