Știri

Ce facem cu maidanezii?

Problema câinilor vagabonzi iarăşi a apărut pe ordinea de zi în Rezina. La redacţia săptămânalului CUVÂNTUL, pe reţelele de socializare unii rezineni se plâng că în timpul de la urmă  numărul acestora a crescut considerabil şi maidanezii tot mai des atacă lumea, dar mai ales copii şi cer măsuri drastice pentru exterminarea lor. Alţi respondenţi, dimpotrivă, se ridică în apărarea animalelor şi cer ca autorităţile să găsească posibilităţi de a izola maidanezii în condiţii normale. Iată doar o parte din expunerile în grupul Rezina în pericol de pe Facebook.

Inga Roşca-Şveţ:  Ieri, la ora 16:50, băiatul mergea de la Școala de pictură spre Grădinița nr.6. La trecerea de pietoni a fost atacat de 2 câini. Unul dintre ei l-a mușcat de picior. Ne-am adresat în Secția internare, unde a fost consultat de medicul de gardă și i s-a administrat vaccină contra rabiei. Mai urmează de administrat încă 2 doze. Câinii vagabonzi păreau liniștiți, dar au atacat spontan. Cu părere de rău, am scris o petiţie la Primărie la această temă încă în 2013. Am primit răspuns că nu au mijloace financiare pentru a rezolva problema. Cum se poate de tolerat o așa situație, când copiii și maturii își supun sănătatea și viața permanent în pericol?

Vikulea Donţu-Purici: Trebuie de făcut un demers şi de adunat semnături prin oraş, după asta poate se vor mişca. Dacă nu-s bani din buget pentru azil, să creeze o asociaţie de voluntari doritori să întreţină şi maidanezi în condiţii normale în azil, pentru că în Rezina multă lume iubeşte animalele.

Andrey Scholdea: Bani sunt doar pentru stadion?

Andrei Gușilă: Unde-s cei cu „câinii tot îs oameni”? Să fie pedepsiți stăpânii care au lăsat în stradă animalele.

Chirtoacă Gheorghe: Ajunge atâta bunătate. Consider că e ok de împușcat orice și pe oricine ne pune viaţa în pericol…

Inga Roşca-Şveţ: Trebuie uciși toți câinii vagabonzi! Eu nu pun pe același cântar viața unui copil cu cea a unui câine maidanez.

Ксения Чебаненко: Doamnă Inga, și eu pot să mă alătur în campania de luptă împotriva câinilor vagabonzi. Eu sunt atacată practic în toată dimineața când plec la serviciu sau seara la întoarcere… E o groază.

Svetlana Carpovici: Doamne, câtă răutate, câtă agresivitate s-a acumulat în societatea noastră! E straşnic. Doar eşti femeie, mamă! Cred că Dumnezeu te-a înzestrat şi cu alte calităţi. Unde le-ai pierdut, fato?

Inga Roşca-Şveţ: Pro-babil, copiii vă sunt mari și nici nu locuiesc în acest oraș. Eu, ca și copiii Dvs., când erau de vârstă școlară, Rezina era un oraș înfloritor, curat, fără dulăi vagabonzi pe străzi! Acum…

Svetlana Carpovici: Da, copiii mei sunt deja mari, dar au fost şi mici. I-am ajutat să înveţe de la viaţă, că cel mai important este să rămâi OM în toate circumstanţele. Şi nu am greşit. Dumneavoastră credeţi, că astfel o să vă protejaţi copilul de toate relele? Poate mai bine scrieţi petiţii ori voi singuri înarmaţi ieşiţi şi ucideţi pe acei ce aruncă bietele animale în stradă, dar poate şi pe şoferii ce au accidentat şi omorât oameni… lista poate fi completată. Dar să nu uitaţi apoi să mergeţi la biserică pentru iertarea păcatelor. Doamne, câtă agresivitate! Aveţi plăcere să ucideţi pe cei mai slabi şi neajutoraţi ca voi, ca să vă simţiţi atotputernici. Cum ne este sufletul aşa şi trăim în mizerie – o societate degradată. Asta o merităm.

Антонина Гунина: Din fotografia ataşată se vede că aceşti câini sunt crotaţi, adică sterilizaţi. În Rezina din câte ştiu nimeni nu se ocupă de aşa ceva, deşi ar fi cazul. Ar fi timpul să ne ocupăm şi de asta. Câinii devin agresivi din cauza condiţiilor de viaţă. Dacă cei care aruncă animalele în stradă ar fi pedepsiţi, n-am avea atâţia maidanezi.Viaţa omului şi a animalelor este de la Dumnezeu şi nimeni nu este în drept să lipsească de acest dar nici chiar animalele.

Vikulea Donţu-Purici: Noi înţelegem că şi câinii au dreptul la viaţă, dar când treci pe lângă Basarabia Nord şi maidanezii atacă trecătorii alte gânduri şi intenţii îţi vin în cap. Dumneata îi hrăneşti şi ei nu vă atacă, dar alţii suferă…

Valiusha Croitor: Pot şi eu să semnez. Cunosc un om din Rezina care are 2 câini mari de vânătoare şi pe care îi lasă liberi prin oraş. Poţi să-ţi pierzi graiul când îi vezi în preajmă…

Ghilaş Corina: Aş vrea să cred că în Rezina nu s-a ajuns la acest nivel de „omenie” de a împuşca tot ce mişcă. Ce, suntem în Evul Mediu? Există metode mult mai umane de a preveni înmulţirea mai-danezilor, gen sterilizarea animalelor şi oamenii să NU abandoneze animalele ca pe gunoaie. Eu într-o noapte de Revelion am găsit un câine scheunând lângă un bloc. Era împuşcat şi a murit în chinuri. Câinii bolnavi trebuie izolaţi şi asta e treaba autorităţilor, a serviciilor respective. Gradul de civilizaţie al unei naţiuni se vede din atitudinea pe care o are faţă de necuvântătoare. Ce ţine de copil – îmi pare rău de cele întâmplate. Sper să treacă cu bine de acest incident.

Igor Ghilaş: Bravo, Corina! Ai perfectă dreptate. Cu toţii doar vrem să trăim într-o societate civilizată. S-o construim împreună!!!

Natalia Didenco: Problema câinilor vagabonzi este rezultatul indiferenței oamenilor faţă de aceste animale. De unde se iau acești maidanezi? Tot oamenii îi aruncă în stradă. Dacă n-am face asta, ar dispărea problema câinilor vagabonzi.

Ivan Bерги: Să fim realişti, din păcate trăim într-un stat sărac, cu probleme mult mai importante decât orice câinişor, fie domestic sau vagabond şi este normal ca oamenii să fie gata să se apere pe dânşii şi familiile lor prin orice metodă, şi asta nu înseamnă că sunt violenţi şi cruzi la inimă. Haideţi să rezolvăm problemele pe rând, după importanţa lor şi când această biată Ţară nu va mai avea probleme şi vor fi toţi bogaţi, vom ajunge şi la problema maidanezilor.

Svetlana Carpovici: Este un răspuns, un strigăt împotriva violenţei la acele comentarii de mai sus, care vor să-şi justifice interiorul agresiv. Posibil comentariul meu trebuia luat în ghilimele (în afară de ultimele 2 propoziţii), dar am sperat să fiu înţeleasă de persoanele cu raţiune, care mai sunt. „Prin orice metoda”? Dar odată ce avem „probleme mai importante”, de ce nu luptăm împotriva la acei ce creează acele „probleme”? Vă spun eu: pentru că sunt mai puternici, iar noi suntem laşi, fricoşi, săraci la minte. Putem să ne batem numai cu cei mai slabi ca noi.

Сергей Рошка: Asta vorbeşte sau scrie o mamă, bunică, care pune mai presus viaţa unui câine vagabond de cea a unui copil de 10 ani. Dacă aţi fi păţit aşa caz, altfel aţi vorbi.

Victor Cibotari: Ca de obicei, nu raspunde nimeni de nimic.

Inga Roşca-Şveţ: Bine, atunci petiţia către autorităţile oraşului s-o scriem împreună…

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker