Social

Întotdeauna fideli idealurilor Unirii

La manifestaţie a participat şi Excelenţa Sa, Daniel Ioniţă, ambasadorul României la Chişinău.

 O  suită de manifestări dedicate Marii Uniri a avut loc duminică, 1 decembrie, la Orhei. În ultimul deceniu aceste manifestări sunt organizate preponderent din inițiativa părintelui Sergiu Aga, parohul bisericii Sf. Vasile, care aparține Mitropoliei Basarabiei. După un Te Deum, are loc sfințirea de drapele și depuneri de flori la Crucea Maramureșeană, o troiță stilizată în amintirea eroilor și martirilor neamului. Ulterior sutele de oameni cu panglici tricolore parcurg în marș o distanță de 1.5 km de la biserică până în centrul municipiului, la monumentul lui Vasile Lupu. 

Biserica românească adună oamenii de bună credință

De regulă, biserica Sf. Vasile adună oamenii de bună credință din rândul intelectualilor, foștilor deportați, elevilor și studenților, aleșilor locali și funcționarilor publici care împărtăşesc idealurile întregirii neamului şi a ţării. De data aceasta în corul bisericesc erau prezenţi şi avocatul Valeriu Covaș și fostul deportat Ion Garam. Printre cei prezenți la sărbătoarea din 1 decembrie c. i-am întâlnit pe ex-consilierul raional Veaceslav Mustovici și ex-șeful Direcţiei Generale Educaţie Orhei Tudor Bogdan, care au declarat că sunt enoriași tradiționali.

Către ora 11 toți îl așteptau pe Excelenţa Sa Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova. Cam odată cu Domnia Sa a apărut și deputatul Octavian Țâcu, însoțit de un grup de tineri, care au desfăşurat un tricolor de 90 de metri pătrați. Nu zăbavă a mai apărut un grup de oaspeți  neașteptați – Dinu Țurcanu, noul președinte al raionului Orhei, însoțit de deputata PŞ Marina Tauber, primarul de Orhei Pavel Verejanu şi câteva doamne. Demnitarii locali s-au salutat cu domnul ambasador, după care tot așa de surprinzător au dispărut. Cineva mi-a spus că Dinu Țurcanu a făcut parte din cei ”7 magnifici ai PPCD” și că prin 2000 aceștea au fost bursierii NATO la Bru-xelles, după ce trebuiau să fie primii pe lista PPCD la alegerile parlamentare, dar ceva nu a mers cum s-a planificat. Era vorba de 7 tineri, între care era și Țurcanu, originar din Căușeni, toți pepecediști înfocați, care la scufundarea formațiunii s-au rășchirat pe tot eșichierul politic moldovenesc. Țurcanu a ales Partidul Șor, situație care nu i-a prea surprins pe foștii pepecediști de la Orhei…

După Te Deum, care a ținut mai bine de o oră, a avut loc ceremonia de sfințire de drapele tricolore, depunerea tradițională de flori la Crucea Maramureșeană, răstignire edificată acum 10 ani, după ce coloana  în care se aflau circa 400 de persoane s-a deplasat spre centrul urbei, la monumentul lui Vasile Lupu (în imagine).

 

Loialitate și atașament față de valorile românismului

Atmosfera la monumentul lui Vasile Lupu a fost una solemnă, cu drapele, panglici tricolore și muzică patriotică, care a adunat și mai multă lume. Excelența Sa Dani-el Ioniță, în luarea de cuvânt, a apreciat mai întâi de toate loialitatea și atașamentul orheienilor față de valorile românismului.

”Pe 1 decembrie, exact 101 ani în urmă, s-a reali-zat visul de aur al poporului nostru, precum spunea Regina Maria. Toate provinciile istorice au revenit la Patria- mamă. Procesul istoric a demarat în Basarabia la 27 martie 1918, a continuat cu Bucovina și a finalizat cu unirea Transilvaniei la 1 decembrie 2018, ziua în care trebuie să privim cu recunoștință către trecut și cu încredere către viitor, fiindcă viitorul se construieşte pe umerii trecutului. Trebuie să ne asumăm acest trecut și să avem încredere în România, care intră în al 101-lea an de istorie modernă. Este o Românie care a reușit să se manifeste ca un actor responsabil pe arena internațională. Mai remarcăm că anul acesta se împlinesc 30 de ani de la Revoluția din 1989 și trebuie să menționez că  primul cuvânt pe care românii l-au strigat exact acum 30 de ani a fost ”Libertate!”, cuvânt cu valoare supremă, care nu poate exista fără responsabilitate. Astfel România dorește să acționeze mai departe cu deplină responsabilitate ca cetățenii ei să fie mândri de ea. La mulți ani, români! La mulți ani, România!”, a remarcat Excelența Sa.    

Istoricul și deputatul Octavian Țăcu s-a adresat mulțimii cu ”Bună ziua, români! Buna ziua, Orhei!”:

”Vasile Lupu, marele nostru domnitor-iluminist, care ne-a lăsat pravile și cărți de învățătură pentru români, cel care a făcut din Orhei un loc al suf-letului său și cel care a lăsat Țării Moldovei o mare moștenire, ar fi bucuros că atâta românime a venit în fața lui pentru a consemna 101 ani de la Marea Unire. Românii au mers greu spre Marea Unire. Au fost ca nişte copii care au crescut în imperii diferite – ardelenii sub unguri și habsburgi, Basarabia – sub ruși, Țara Moldovei  și cea Românească – sub otomani și abea în 1859 românii și-au dat mâna și au făcut  prima Românie, Romania Mică, din care apoi a ieșit România Mare. Basarabenii, prin deputații lor din Sfatul Țării, din care cei mai mulți erau din judeţul Orhei, au făcut legământ cu Țara și la 27 martie 1918 au pus fundamentul României Întregite. Astfel, împreună cu Bucovina și Ardealul, ne-am adunat la Câmpia de la Alba Iulia la 1 decembrie 1918 pentru a face realizabil visul românilor. Noi, aici, la Orhei, avem misiunea de a ne lua acest oraș, acest județ pentru românime, odată ce înaintașii noștri au stat aici la hotar, iar peste secole au organizat rezistență precum a fost Majadahonda. Iar astăzi am demonstrat aici Țării că românimea nu va muri niciodată!”, a menționat dl Țâcu.

Organizatorul manifestării, preotul Sergiu Aga, a afirmat că orheienii mereu au fost fideli idealurilor Unirii:

„Orheienii au fost întotdeauna cei care au promovat românitatea. Devierile la care am asistat în ultimul timp mi se par un lucru nefiresc pentru că aici, cât și în alte localități, lumea a căzut pradă unor experimente sociale. Dar pentru a avea discernământ și res-ponsabilitate trebuie să trecem și prin asta. Toate sunt vremelnice, gloria lumii trece repede”, a asigurat părintele-paroh.

Manifestarea a conti-nuat cu versurile recitate de Ion Boldișor şi Sanda Melnic, cu cântecul Îndemn la Unire interpretat de către elevii din clasele primare de la Liceul Teoretic Ion Luca Caragiale, conduși de Galina Sănduță și dansurile copiilor de la Gimnaziul Ion și Doina Aldea Teodorovici, conduși de coregraful Oleg Morozan.                                                                                         

Ion Cernei   

          

                   

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker