Politic

Rocade în conducerea raionului Șoldănești

La 13 zile după alegerea preşedintelui raionului, Consiliul Raional Şoldăneşti s-a întrunit din nou într-o şedinţă extraordinară pentru a alege… alt preşedinte de raion. S-au prezentat 20 din cei 27 de consilieri aleşi. Fracţiunea PSRM (7 consilieri) a lipsit în componenţă deplină.

Amintim că în şedinţa extraordinară din 19 no-iembrie, cu voturile a 22 din cei 27 de consilieri, preşedintă a raionului a fost aleasă Svetlana Rotundu, care a ocupat această funcţie până la alegerile recente, în prezent deputată PDM, unica candidatură propusă la această funcţie. Atunci S. Rotundu a menţionat că se va strădui să facă şi în continuare faţă funcţiei şi să fie preşedintă a tuturor cetăţenilor din raion, dând de înţeles că astfel va renunţa la funcţia de parlamentară, incompatibilă cu cea de preşedinte de raion şi a fost votată de reprezentanţii tuturor formaţiunilor prezente în Consiliu în afară de consilierii Blocului ACUM, care s-au abţinut. Ştirea a bulversat opinia publică din teritoriu. Înseamnă că nu-i prea bine în Parlament, dacă dna Rotundu a preferat să revină la conducerea raionului,  vorbea lumea.

Agenda şedinţei Consiliului Raional Şoldăneşti din 02 decembrie c., publicată pe pagina electronică a  administraţiei raionului, soldanesti.md, prima chestiune din care era întitulată Cu privire la suspendarea din funcţie a preşedintelui raionului, a intrigat şi mai mult opinia publică prin însăşi formularea sa. Examinând proiectul agendei, consili-erii au decis să înlocuiască cuvântul „suspendarea” cu sintagma „demisia din funcţie a preşedintei raionului”, invocând art. 50 p. 3 din Legea nr. 436 din 28.12.2006 privind administraţia publică locală„Preşedintele şi vicepreşedintele raionului îşi prezintă demisia în faţa consiliului raional”. 

 Solicitată de jurnaliştii de la CUVÂNTUL să comenteze faptul demisiei la numai două săptămâni după alegerea în funcţia de preşedintă şi dacă nu cumva a fost impusă de cineva să procedeze astfel, dna Rotundu a declarat: „Este decizia mea personală, fără nicio impunere din partea cuiva”.

În continuare urma să fie ales preşedintele raionului. Consilierul Gheorghe Mustaţă a declarat că fracţiunea PDM îl propune la această funcţie pe Nicolae Mândru, actualul şef al Direcţiei Învăţământ Şoldăneşti. Pusă la vot, candidatura a întrunit 18 voturi, ceilalţi doi consilieri prezenţi la şedinţă abţinându-se.

Şi dl Nicolae Mândru, mulţumind pentru încredere, a declarat că va fi un preşedinte al întregului raion, inclusiv al celor care nu l-au votat, va continua proiectele începute de fosta administraţie, mai ales că dna Svetlana Rotundu a promis „să fie şi în continuare alături de noi”,  şi că activitatea administraţiei raionului va fi absolut transparentă.

Înainte de a alege vicepreşedintele raionului, consilierii au luat o pauză pentru a se consulta în privinţa candidaturilor. Revenind în şedinţă, preşedintele Nicolae Mândru a anunţat că, deoarece la şedinţă nu participă toate fracţiunile, s-a ajuns la concluzia de a amâna alegerea vicepreşedintelui raionului pentru următoarea şedinţă.  Astfel Consiliul a trecut la examinarea celorlalte opt chestiuni din agendă, o parte din care vizau gestionarea finanţelor publice, organizarea concursurilor tradiţionale Cei mai dotaţi elevi din instituţiile de învăţământ preuniversitar ale raionului în anul de studii 2019-2020 şi Pedagogul anului, aprobarea unor dispoziţii ale preşedintelui raionului etc.

Solicitat de jurnalişti să explice lipsa de la ședința extraordinară a Consiliului Raional din 2 decembrie 2019, liderul socialiștilor din raion, Vasile Macovei a declarat că nu mai vor să participe în jocurile democraților.

„Am avut înțelegere cu Svetlana Rotundu, lidera democraților din Șoldănești, că fracțiunea socialiștilor va vota candidatura ei la funcția de președintă a raionului, iar democrații vor susține candidatura noastră la funcția de vicepreședinte al raionului, a menționat Vasile Macovei, precizând că i-a fost dificil să-și convingă colegii să respecte cele convenite.

„Noi ne-am ținut de cuvânt, iar democrații au ignorat înțelegerea”, spune socialistul. Vasile Macovei s-a arătat ferm convins că în situația lor se vor pomeni și consilierii din Blocul ACUM, cărora democrații le-ar fi promis funcția de vicepreședinte în schimbul susținerii candidaturii lui Nicolae Mândru la funcţia de preşedinte.

Chiar dacă noul președinte al raionului a fost ales cu majoritatea celor prezenți la ședință, Vasile Macovei spune că ei vor contesta decizia respectivă pe motiv că cinci consilieri democrați, inclusiv președinta raionului și patru primari, nu ar fi avut dreptul la vot deoarece le-ar fi expirat valabilitatea mandatelor pentru că ar fi depășit termenul de 30 de zile oferit de legislație pentru a se hotărî ce preferă: Consiliul Raional sau Primăria. Vasile Macovei se arată convins că istoria cu alegerea noului președinte la Șoldănești va ajunge în atenția Autorităţii Naţionale pentru Integritate. 

Următoarea ședință a Consiliului Raional Șoldănești a fost programată pentru 10 decembrie curent.

Victor Sofroni

          

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker