Evenimente

La Samaşcani, unde sunt condiţii mai bune

Colectivul de elevi de la Gimnaziul Samașcani, raionul Șoldănești, s-a majorat considerabil. Anul acesta de studii instituția va fi frecventată și de 80 de copii din satul vecin Fuzăuca. Şcoala din această localitate, din cauza deficitului bugetar, a fost închisă.

La careul consacrat începutului de an şcolar, atât pedagogii, cât și reprezentanții administrației publice locale au menționat că toți elevii din gimnaziu vor beneficia de condiții favorabile pentru a face carte.

Potrivit datelor oferite la Consiliul Raional Şoldăneşti, pe parcursul anului curent, din buget, pentru reparația instituțiilor de învățământ au fost alocaţi circa 5 milioane de lei. 200 mii de lei au fost investiţi în amenajarea blocurilor sanitare de la Gimnaziul Samașcani. Alţi 50 mii de lei au fost repartizaţi instituției pentru procurarea tablelor.

De condiții mai bune, comparativ cu cele din școala din satul natal, vor beneficia și copiii veniți din Fuzăuca. Chiar dacă vor fi nevoiți să se scoale mai devreme, elevii s-au bucurat că au fost primiți la Samașcani cu bunăvoință.

În timp ce în mai multe localități este în descreștere numărul elevilor, în special al celor din clasele primare, în anul curent, la Șamașcani, în clasa întâi au mers 34 de pici care vor studia în limba maternă: română sau rusă. Vera Cazac, directoarea gimnaziului a precizat că deoarece o parte din copiii din Fuzăuca vor studia în limba rusă, în unele clase vor fi doar câte 3-5 elevi.

În ansamblu, circa 600 de copii din 13 sate din raionul Șoldănești, în anul curent de studii, vor merge la școlile de circumscripție din alte localități.

Victor Sofroni 

Urmează-ne pe pagina Facebook ziarul CUVÂNTUL, spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close