Politic

Ecaterina Furculiță: Cel mai eficient mandat este cel de scurtă durată

Odată cu alegerea noii conduceri, Ecaterina Furculiță şi-a depus mandatul de vicepreședintă a raionului Telenești responsabilă de domeniul social. După patru ani de activitate în această funcţie, dumneaei a decis să revină în mediul de afaceri, unde a muncit până în 2015, lucru într-un fel neordinar pentru mulţi demnitari, care, de regulă, preferă în asemenea cazuri să-şi găsească un loc în structurile de stat decât să-şi câştige existenţa în economia reală.

Ecaterina Furculiță este economistă de profesie. 

– Dnă Ecaterina, venirea Dumneavoastră în funcția respectivă acum patru ani a fost primită neunivoc chiar şi de unii colegi de fracțiune…

– Atunci aveam deja o anumită experiență în administrația publică, deoarece activasem în calitate de consilieră locală. Am deținut pe parcursul mai multor ani funcția de președintă a organizației raionale a femeilor democrate. Într- adevăr, înaintarea candidaturii mele la funcția de vicepreședintă a raionului a fost o surpriză pentru unii dintre colegii noștri, care mizau pe altă candidatură. Dar m-au susținut consilierii din alte fracțiuni. Cred că activitatea a fost una de succes pentru că am dovedit că aproape toată componenţa Consiliului poate să muncească în unison, indiferent de co-loratura politică, lucru pe care îl doreşte electoratul.

– Care ar fi cel mai evident succes înregistrat de Dumneavoastră în calitate de vicepreşedintă?

– Pe parcursul acestor ani am fost președintă a mai multor comisii raionale responsabile de domeniul social. Şi împreună cu membrii comisiilor, reprezentanți ai mai multor structuri întotdeauna am căutat cele mai bune soluţii pentru problemele cu care se confruntau familiile cu mulţi copii, persoanele în etate şi cele cu dizabilități, instituţiile sociale etc.

Am conlucrat bine cu managerii instituțiilor de educație, deoarece am avut ca scop îmbunătățirea condițiilor de muncă şi învăţătură, crearea unui mediu prietenos și de o siguranță majoră pentru copii. Educația a fost şi cred că va rămâne o prioritate a administrației raionale.

Am colaborat activ cu mai multe ONG-uri, împreună cu care am reuşit să asigurăm instituțiile medicale cu echipament şi astfel să îmbunătățim condițiile de muncă ale personalului medical şi servicii medicale de calitate populaţiei. De exemplu, graţie unui proiect, în timpul apropiat Spitalul raional urmează să beneficieze de un aparat roentgen portabil performant. Pentru informarea populației şi promovarea unui mod de viață sănătos toate centrele de sănătate au beneficiat de monitoare. Toate acestea nu erau posibile dacă n-am fi activat într-o echipă bine intenţionată, generatoare de idei şi soluţii. Pentru mine zâmbetul unei persoane satisfăcute de ajutorul pe care i l-am putut oferi a fost și este cea mai mare şi mai plăcută răsplată.

Am venit în funcția res-pectivă după o experiență de peste 30 de ani în economia reală. M-am străduit să nu las problemele de azi pe mâine ori în seama cuiva, ci să le soluţionez.

– Cu ce sentimente plecați din această funcție?

– Sunt satisfăcută de ceea ce am realizat. În aceşti ani am învățat multe lucruri noi, am cunoscut oameni noi, dar şi viaţa populaţiei din teritoriu. M-am convins că în munca cu cetățeanul este important să-l poți asculta, să-l poți auzi şi înţelege. Cu angajații din structurile ce au fost în subordinea mea am colaborat în interesul oamenilor și o pot spune cu fermitate că avem în raion mulți specialiști care își onorează cu demnitate obligațiunile de serviciu. Plec din funcție cu sentimentul datoriei făcute, cu gânduri bune despre oamenii cu care am conlucrat. Totodată am convingerea că în autorităţile publice cel mai eficient mandat este cel de scurtă durată.

– La Telenești nu am văzut în cabinetele demnitarilor însemne ale partidelor pe care le reprezintă.

– Noi chiar și în campania electorală am avut un comportament cumpătat. Ne-am străduit să explicăm lumii cu exemple concrete de ce am fi mai buni decât alţii. Renumitele salopete cu siglă le-am îmbrăcat doar în zilele de week-end. Alegătorii noştri au avut posibilitatea să decidă singuri, fără presiuni, cui să dea votul. Eu cred, că alegătorul trebuie să fie întotdeauna respectat.

–  Unii afirmă că cea mai de succes politică o pot face femeile…  

– Pentru mine, ca și pentru multe femei din republică, politica a fost o provocare. Fiind membra a Clubului Politic al Femeilor 50/50, am participat la numeroase instruiri alături de colegele din alte formațiuni politice prezente în consiliile locale. Doream să mă implic în viața comunității, să fiu acolo unde se iau deciziile, să pot influența factorii decizionali, ca vocea femeilor, care constituie mai mult de jumătate din electorat, să fie auzită şi respectată. Mă bucur că, inclusiv şi datorită activităţii noastre, în ultimul timp femeile au devenit mai active, se implică în viaţa societăţii, sunt prezente în autorităţile publice. De exemplu, în actualul Consiliu Raional Teleneşti doamnele alcătuiesc o treime.

 

Ion Cernei

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker