Util

Pungile bio vor scumpi marfa

Prețul de cost al pungilor ecologice este mai mare decât al celor din plastic. Din această cauză agenții economici vor trebui să-și mărească cheltuielile în ceea ce privește utilizarea pungilor bio de la 1 ianuarie 2019. Despre aceasta a declarat pentru IPN Anatolie Stepa, directorul unei firme specializată în producerea ambalajului ecologic. Totuși, Anatolie Stepa spune că, din punct de vedere ecologic, este mai bine să existe în comerț pungi degradabile.

Anatolie Stepa susține că, pentru unitățile comerciale mari, este mai avantajos să importe pungile bio, decât să solicite producerea lor pe teritoriul Moldovei. Companiile locale care practică această activitate economică, deocamdată, nu fac faţă unor comenzi în volum mare, dar pot satisface necesitățile agenților economici mici.

Potrivit expertului IDIS “Viitorul” Viorel Chivriga, în Republica Moldova, agenții economici care desfășoară activități de comerț plasează, de fiecare dată, costurile de producere pe seama consumatorilor. Viorel Chivriga susține că, pe termen scurt, acest lucru poartă efecte negative, dar pe termen lung, va aduce doar beneficii.

Maxim Bruma, inspector superior al Secției inspectare sol, deșeuri și substanțe chimice a Inspectoratului Ecologic de Stat, a amintit pentru IPN: „De la 1 ianuarie 2019, categoric este interzis să se folosească pungile din plastic prin magazine”.

Unitățile comerciale din Republica Moldova nu vor mai putea vinde pungi din plastic de unică folosință, potrivit unui proiect de lege votat recent în lectură finală de către Parlament. Pentru unitățile comerciale cu suprafață mare legea urma să intre în vigoare imediat, pentru cele cu suprafață medie şi mică – de la 1 ianuarie 2018, iar pentru unitățile comerciale mobile sau staționare provizorii – începând cu anul 2020. Potrivit proiectului, comercializarea pungilor din plastic de unică folosință se va sancționa cu amendă de la 100 la 150 de unități convenționale aplicată persoanei fizice și de la  100 la 200 de unități convenționale aplicată persoanei juridice.

Foto simbol. Sursa moldovenii.md

Urmează-ne pe pagina Facebook ziarul CUVÂNTUL, spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker