Evenimente

A învăţa cu iscusinţă pe cel neştiitor

Anume acest principiu stă la bază în activitatea pedagogică. Ce-i drept, el se referă mai mult la cei din ciclul primar, care pun bazele ştiinţei de carte, succeselor de mai departe. Iată de ce învăţătorul se poate considera o castă privilegiată a societăţii.

 

Dacă alţii se bucură de rodul muncii lor în scurt timp, apoi pedagogul îşi strânge roada timp îndelungat. Roada lor sunt oameni bine educaţi sau nu prea. Se spune că mai mult contează respectul şi recunoştinţa celor din jur decât munţi de avere. Anume ei, pedagogii, mai ales cei care au muncit de prin anii 50 ai secolului trecut, anii de după război şi de foamete, nu au agonisit avere şi lux. Vorba poetului: – Cum au trăit? Cartofi prăjiţi de aveau – părea că au de toate. / Au ars, s-au dăruit detot, dacă nu toţi – majoritatea. / Mergând cu satul cot la cot, / Topindu-şi primii sănătatea.

O persoană cu asemenea calităţi, care cu iscusinţă învăţa copilaşii neştiitori ai satului, este dna Olga Corovai din s. Cinişeuţi. Dumneaei şi-a început activitatea în calitate de instructoarr de pionieri în anul 1950 în s.Pripiceni-Răzeşi. Absolvind Şcoala Pedagogică din Orhei, a activat ca învăţătoare în s.Pohrebeni, raionul Orhei. Iar din anul 1964 lucrează în şcoala medie din s. Cinişeuţi. Rodul muncii ei sunt discipolii. Fiind o fire energică, muncitoare, avea şi multe activităţi obşteşti: conducea pe vremuri Sfatul femeilor, organiza diferite serbări, întruniri etc. Pensionându-se, s-a dedicat unui alt talent al său – de a confecţiona covoare deosebit de frumoase, pe care le-a prezentat la diferite expoziţii. Mulţi săteni au mărturisit că nu cunoşteau că învăţătoarea noastră posedă un talent uimitor în confecţionarea covoarelor lucrate cu mâna. Doamna Olga recent a împlinit o vârstă onorabilă – 87 de ani. Au venit să o felicite mai mulţi discipoli. Unul dintre ei, cu care nu s-a văzut timp de 60 de ani, a sosit din s. Pohrebeni. Domnul Tudor face parte din prima promoţie a dnei Corovai. Au depănat amintiri, iar oaspetele a declarat că datorită  dumneaei el a devenit om cu studii, are 4 copii de care este mândru. La masa de sărbătoare au fost prezenţi cei dragi sufletului omagiatei. Toţi erau bine dispuşi, mulţumiţi de această întâlnire plăcută, frumoasă. Şi cred că dna Olga Corovai s-a simţit o persoană privilegiată de soartă. Îi dorim sănătate, bucurie de la copii, nepoţi şi strănepoţi, iar Bunul Dumnezeu să o aibă în pază la bine şi la greu.

Liuba Golub, Eudochia Corovai

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker