Investigații

Sechestru de peste 1 mlrd de lei și 30 de învinuți, inclusiv deputați, în dosarul fraudei bancare. Raportul Procuraturii Anticorupție, expediat Parlamentului

Șapte agenți economici și șapte persoane au fost recunoscuti în calitate de bănuiți, iar alte trei persoane juridice și 27 persoane fizice, inclusiv trei deputați, au fost puși sub învinuire în dosarul furtului miliardului. Totodată, procurorii anticorupție anunță că au aplicat sechestru pe bunuri în valoare de peste un miliard de lei. Sunt doar câteva date dintr-un raport privind acțiunile întreprinse în investigarea fraudei bancare, întocmit de Procuratura Anticorupție și care a fost expediat Parlamentului R.Moldova.

Potrivit procurorilor, „în timpul anchetei privind devalizarea celor trei bănci comerciale, s-au constatat mai mulţi factorii de risc care constituie cauza prejudicierii sistemului bancar și anume gestionarea defectuoasă şi managementul fraudulos a băncilor comerciale Banca de Economii, Banca Socială și Unibank”.

De asemenea, procurorii vorbesc de creditarea masivă a persoanelor afiliate acţionarilor, cu încălcarea regulilor de creditare, plasări excesive a mijloacelor financiare în străinătate, cu încălcarea normelor prudenţiale de risc, raportarea eronată către Banca Națională a Moldovei a poziţiei financiare în cazul celor trei bănci comerciale, falsificarea documentelor şi evidenței contabile. „Subiecţii care sunt vizaţi în aceste cauze penale sunt persoane fizice, persoane juridice (beneficiari ai creditelor bancare), funcţionari din cadrul celor trei bănci comerciale, persoane publice şi persoane cu funcţie de demnitate publică”.

Totodată, procurorii anticorupție s-au referit și la modul de utilizare a banilor fraudați care se clasifică astfel – rambursarea creditelor bancare contractate anterior de la băncile fraudate, devenite scadente; plăți în contul diferitor companii producătoare de mărfuri și prestatoare de servicii, rezidente ale Germaniei, Austriei, Elveției, Italiei, Franței, Monaco, Portugaliei, fiind procurate servicii de zboruri charter, servicii hoteliere și turistice, servicii medicale, bunuri imobile și mobile, accesorii de lux; transferuri în conturile bancare ale diferitor persoane fizice, deschise în bănci comerciale din străinătate; plăți în conturile unui grup de companii off-shore.

Precizăm că, PA efectuează investigația privind frauda bancară și devalizarea sistemului bancar din Republica Moldova, având în gestiune mai multe cauze penale. La 4 decembrie 2014, a fost pornit un dosar privind bănuiala rezonabilă de comiterea infracțiunii prevăzute la art.335 alin.(11) din Codul Penal, pe faptul abuzului de serviciu, comis de factorii de decizie ai băncilor comerciale Banca de Economii şi Banca Socială.

La această cauză penală au fost conexate alte 31 de cauze penale, în baza art.190, 191, 238, 239, 2391, 2392, 243, 244, 284, 329 Cod Penal, pe faptele escrocheriei, delapidării averii străine, dobândirii creditului prin înșelăciune, încălcarea regulilor de creditare, gestionarea frauduloasă a băncilor, obstrucționarea supravegherii bancare, crearea și conducerea unei organizații bancare, spălării banilor, evaziunii fiscale în proporții deosebit de mari și neglijența în serviciu.

În cadrul acestei cauze penale, membrii grupului de urmărire penală au efectuat audieri în calitate de martori, percheziții, dispuse măsuri speciale de investigații, trimise comisii rogatorii de asistență juridică internațională în Letonia, Austria, Israel, Federația Rusă, Cipru, Estonia, Germania, Elveția, Franța, Emiratele Arabe Unite, Lichtenstein.

Totodată, procurorii susțin că în cadrul urmăririi penale, începută la 23 septembrie 2019, în baza art.243 alin.(3) lit.b) din Codul penal, sunt investigate două capete de spălare de bani în proporții deosebit de mari. „În prima speță, în perioada 01.06.2013 – 01.03.2014 beneficiarul companiilor Longford Parteners, Introstyle Solution, Rowallan Overseas SA, Nobil Air Limited, a recepționat și beneficiat de mijloacele financiare în sumă totală de aproximativ 18 282 000 dolari şi 3 518 705 euro despre care cunoștea cu certitudine că provin din surse ilicite fiind obținute din creditele bancare neperformante acordate de Banca de Economii, Unibank și Banca Socială, societăților comerciale Dufremol, Infoton com, SRL LaVima Impex, Moldclassica International, SRL Decifin Grup, Elcomet Prim, Univet Invest”.

„În a doua speță, compania nerezidentă Tukumaan Limited (care are același beneficiar final) a primit sub formă de împrumut mijloacele băneşti recepţionate de către Rastel European Trade Corp, în sumă totală de 7 899 828 dolari și 257 067 euro, ce provin din spălarea de bani denumită convențional „Landromatul rusesc”.

Procurorii precizează că, la 9 octombrie 2019, persoana vizată a fost pusă sub învinuire, în contumacie, în baza art. 42 alin. (3), art. 45, art. 243 alin. (3) lit. b) din Codul penal, pentru participaţie complexă, în calitate de organizator la săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, în proporții deosebit de mari, caracterizată prin tăinuirea şi deghizarea naturii şi originii proprietăţii reale a bunurilor, precum şi dobândirea şi utilizarea bunurilor de către o persoană care ştie ori trebuia să ştie că acestea constituie venituri ilicite. La 11 octombrie 2019, instanța de judecată a emis un mandat de arestare pe numele său, pentru un termen de 30 zile, și a dispus investigații în vederea căutării acestuia.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker