Evenimente

Şcoli care pregătesc specialişti în domeniul energiei din biomasă

Circa 60 de elevi vor studia anul acesta noile profesii în domeniul energiei din biomasă la trei școli profesional-tehnice. După cum relatează Buletinul “Energie şi Biomasă”, acestea au lansat cursuri-pilot cu sprijinul Proiectului „Energie și Biomasă în Moldova”, pregătind specialiști în Silvicultură/Plante energetice (Școala Profesională din Orhei și Școala Profesionala din Cuhureștii-de-Sus, Florești) și Operator în sala de cazane / Cazane pe biomasă (Școala Profesionala nr.3 din Chișinău).

Astfel, la Școala Profesională din Orhei au fost plantate câte un hectar de salcie și salcâm energetice, care servesc drept combustibil pentru încălzirea spațiilor cantinei școlii. Instituția a fost dotată în acest scop cu un tocător ce va mărunți tulpina salciei transformând-o în combustibil. Combustibilul ecologic va fi utilizat la noua centrală termică, instalată la școala profesională, investițiile totale depășind 100.000 euro acordați de Uniunea Europeană în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă.

La Școala Profesională din Orhei s-au înmatriculat 15 elevi pentru anul de studii 2017-2018.

Cursurile-pilot au fost pregătite și lansate, începând cu 1 septembrie 2015, studiile desfășurându-se în regim de circuit închis, care le permite elevilor să studieze întregul ciclu de producere – de la plantarea și îngrijirea plantelor energetice proprii, la procesarea biomasei pe propria linie de brichetare și încălzirea școlii la centrala termică pe bază de biomasă.

Urmează-ne pe pagina Facebook ziarul CUVÂNTUL, spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker