Electorala 2019

Conducerea nouă-veche a raionului Rezina

În urma scrutinului local din 20 octombrie c., în Consiliul Raional au fost aleşi 8 consilieri din partea Blocului ACUM (4592 voturi), 8 – din partea PSRM (4248 voturi), 6 – din partea PDM (3631 voturi), 2 – din partea PŞ (1068 voturi), câte 1 consilier – din partea PCRM, PPEM şi PLDM. La şedinţa din 25 noiembrie au fost prezenţi 26 din cei 27 de consilieri aleşi. A lipsit Serafima Borgan (PCRM).

Inainte de prima şedinţă de constituire a Consiliului, surse din Blocul ACUM afirmau cu o doză mare de încredere că, conform indicaţiilor de la Chişinău,  se poartă negocieri cu socialiştii şi aceştia sunt predispuşi să formeze organele de conducere ale raionului numai şi numai împreună cu aleşii din Blocul ACUM.

După şedinţa de constituire a Consiliului am întrebat doi consilieri PSRM dacă este adevărat că Chişinăul şi-a schimbat indicaţiile privind coaliţia de guvernare a raionului. Unul mi-a răspuns că Chişinăul n-ar trebui să se amestece în treburile de la Rezina, altul doar a strâns din umeri, semn că nu se poate pronunţa.

La şedinţa din 25 no-iembrie, chiar de la început, a devenit absolut clar că declaraţiile preşedintelui  I. Dodon şi liderilor PSRM despre „prietenia de nezdruncinat” dintre PSRM şi Blocul ACUM în procesul de formare a organelor publice locale au fost doar nişte vorbe goale. La funcţia de preşedinte al şedinţei socialiştii l-au înaintat pe colegul lor de partid, Leonid Balan, consilierii din Blocul ACUM – pe Victor Lupaşcu. Cu voturile reprezentanţilor PSRM şi PDM a trecut candidatura lui Leonid Balan. După mai multe discuţii în contradictoriu privind procedurile de lucru, impuse de preşedintele şedinţei, consi-lierii au purces la examinarea agendei.

Chestiunea privind aprobarea organelor de conducere ale comisiilor consultative a fost adoptată cu voturile tuturor consilierilor prezenţi. Votarea celorlalte chestiuni a demonstrat foarte clar: în continuare raionul va fi guvernat de reprezentanţii PSRM şi ai PDM.

La funcţia de preşedinte al raionului socialiştii şi democraţii au înaintat candidatura lui Valeriu Ciorici, ACUM-iştii – pe a lui Victor Lupaşcu. Leonid Balan (PSRM) imediat a încercat să pună candidaturile la vot. Dar au intervenit consilierii Vasile Grigor, Liuba Stavinschi, Serghei Bagrin, solicitând ca mai întâi persoanele respective să-şi expună programele  de guvernare a raionului, să răspundă la întrebările consilierilor şi doar după asta să se treacă la votare. Leonid Balan le-a ripostat că legea (!?) nu prevede aşa ceva, iar dacă sunt întrebări, acestea vor putea fi date după votare. Şi a pus la vot poziţia sa, care a fost aprobată cu voturile socialiştilor, democraţilor şi reprezentanţilor PŞ. Cu aceleaşi 16 voturi Valeriu Ciorici a fost ales în funcţia de preşedinte al raionului.

Ex–preşedinta raionului, E. Graur, a propus ca preşedintele raionului să fie asistat de doi vicepreşedinţi. Vasile Grigor a încercat să convingă colegii de Consiliu că, inclusiv reieşind din situaţia demografică a raionului şi bugetul lui auster, doi vicepreşedinţi este un lux, că în această situaţie mai corect ar fi să se procedeze la reducerea numărului de  demnitari şi funcţionari, menţionând că cel mai raţional ar fi de ales un singur vicepreşedinte. Majoritatea socialistă-democrată-şoristă deja formată, desigur, a votat pentru doi vicepreşedinţi.

Candidaturile la posturile de vicepreşedinţi ai raionului Rezina de asemenea n-au fost discutate. Acestea au fost votate doar în baza informaţiei că Aurelia Grigoriţă până acum a lucrat directoare a Gimnaziului Pereni, iar Teodor Cuculescu este jurist de profesie.

 

Profilul preşedintelui raionului Rezina Valeriu Ciorici

Valeriu Ciorici a făcut parte din guvernarea comu-nistă, cariera sa cunos-când ascensiune în special din anul 2001, când puterea în Republica Moldova a fost preluată de PCRM.

Mai întâi a fost promovat în funcția de șef al Secției Asistență Socială și Protecția Familiei, apoi de subprefect al județului Orhei pentru sectorul Rezina. În perioada 2003-2011 a deţinut consecutiv două mandate de preşedinte al raionului Rezina, fiind ales din partea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova.

La alegerile din 2011 comuniștii au acumulat doar o treime din mandatele de consilieri raionali și au făcut coaliție în Consliul Raional cu PDM. Astfel, comuniștii au obținut funcțiile a doi vicepreședinți de raion, una dintre care i-a revenit lui Valeriu Ciorici. Peste doi ani însă, cu voturile consilierilor PLDM, PDM și PL, el și celălalt vicepreşedinte coleg al său de partid au fost demiși.

Peste puțin timp după asta V. Ciorici părăsește PCRM și aderă la PSRM. La alegerile locale din iunie 2015, deja din partea socialiștilor, a concurat pentru postul de primar al orașului Rezina, dar în turul doi a pierdut în fața reprezentantului PDM. De atunci V. Ciorici conduce organizaţia teritorială Rezina a PSRM. La alegerile parlamentare din februarie 2019 a candidat din partea PSRM la mandatul de deputat pe circumscripţia uninominală Rezina nr.13, dar acumulând doar 6470 de voturi  din cele 31416 exprimate, s-a clasat pe locul 3.

Potrivit declaraţiei de avere depusă la CEC în calitate de candidat la funcţia de deputat, în anul 2018 Valeriu Ciorici a ridicat o pensie în mărime de 64254 lei şi o indemnizaţie de la Consiliul Raional Rezina în mărime de 8800 lei. Dumnealui are în proprietate 5 loturi de pământ, inclusiv 2 primite în 2018 prin donaţie, dar numai un teren din toate acestea este evaluat la 11360 lei.

Familia Ciorici locuiește într-o casă de 95 m.p. în s. Țareuca, are și un garaj (28 m.p.) și alte şase imobile, dintre care 4 primite anul trecut ca donaţie şi evaluate la preţul total de circa 148 mii lei.

În perioada când a exercitat funcția de președinte al raionului Rezina, Valeriu Ciorici a fost subiectul mai multor investigații jurnalistice și articole critice publicate în săptămânalul CUVÂNTUL și în presa națională, dar şi a unor dosare penale care au circulat îndelung de la Rezina la Bălți, Chișinău și înapoi, ca apoi să fie clasate, re-intentate și din nou clasate.

 

… şi vicepreşedinţilor

Aurelia Grigoriţă a absolvit Facultăţile de Chimie şi de Biologie la Universitatea de Stat din Tiraspol şi Universitatea de Stat din Moldova, este licențiată în chimie și tehnologie chimică, biologie, masteră în biologie modernă și tehnologii în instruire, masteră în ştiințe ale educației. Din 2007 activează la Gimnaziul Pereni în calitate de profesoară, apoi şi directoare-interimară, directoare, iar din 2018 iarăşi directoare-interimară. În 2019 a obţinut gradul managerial II.

 

Teodor Cuculescu are 29 de ani, este originar din satul Trifeşti, raionul Rezina, a absolvit Facultatea de Drept de la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova. A activat în calitate de administrator la SRL Sand&Gravel cu sediul în satul Trifeşti şi jurist la diverse întreprinderi şi instituţii, inclusiv în anii 2015-2016 – la Primăria Rezina.

Din 2016 a fost angajat în diverse funcţii la ÎS Fabrica de sticlă din Chişinău.

Tudor Iaşcenco

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker