Util

Ce deosebire este între termenul de „funcționar public” și cel de „persoană care exercită funcții publice”?

Intrebare: Sunt studentă la jurnalism și am observat că în presă se operează adesea cu termenii „funcție de demnitate publică”, „funcționar public”, „persoană publică”, „persoană care exercită funcții publice”. Vă rog să-mi explicați ce deosebire este între ei.

Răspuns: Fiecare dintre noțiunile pe care le-ați citat are un sens propriu, atribuit de lege, de aceea nu trebuie în niciun caz confundate.

Astfel, Legea cu privire la statutul persoanelor cu funcții de demnitate publică stabilește, în conținutul art. 2, că funcția de demnitate publică este o funcție publică ocupată prin mandat obținut direct, în urma alegerilor, sau indirect, prin numire. De exemplu: președintele țării, președintele Parlamentului, prim-ministrul,  vicepreședintele Parlamentului, prim-viceprim-ministrul, deputații în Parlament, bașcanul Găgăuziei, etc. sunt funcții de demnitate publică. Lista completă a acestora poate fi consultată în Anexa legii citate.

Funcționar public este, potrivit Legii cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, persoana fizică numită într-o funcție publică în condițiile legii respective. Mai multe detalii vedeți în capitolul V, secțiunea 1 din lege.

Conform art. 2 din Legea cu privire la libertatea de exprimare, persoană publică – este persoana care exercită funcții publice sau care, datorită statutului, poziției sociale sau în virtutea altor circumstanțe, trezește interesul public.

Aceeași lege dă definiția persoanei care exercită funcții publice. Aceasta este fie o persoană fizică care exercită atribuțiile puterii publice (executive, legislative ori judecătorești), fie o persoană juridică ce prestează servicii de utilitate publică, sau administratorul acesteia.

Rubrica „Juristul Presei” a fost lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu scopul de a sprijini activitatea jurnaliștilor și a instituțiilor de presă, oferindu-le soluții juridice corecte, adaptate fiecărui caz în parte. În fiecare zi de vineri, puteți afla răspunsuri la chestiuni ce țin de apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, accesul la informație, dreptul la viața privată, statutul juridic al organizațiilor mass-media, dreptul de autor etc. Răspunsurile oferite anterior în cadrul acestei rubrici le puteți găsi aici.

Sursa: media-azi.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker