Util

Munca suplimentară şi pauza de masă

În ultimul timp la Inspecţia Teritorială de Muncă Orhei parvin plângeri privind munca suplimentară şi pauza de masă. Mulţi conducători de unităţi, pentru a mai economisi, încearcă de a nu ţine evidenţa muncii suplimentare şi a nu acorda pauze de masă. Astfel, în mod flagrant încalcă drepturile salariaţilor.

Legislaţia muncii (art.104 din Codul muncii) prevede modul de utilizare a muncii suplimentare. Muncă suplimentară se consideră munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă prevăzută de art.95 alin.(2), de art. 96 alin.(2)-(4), de art.98 alin.(3) şi de art.99 alin.(1) din Codul muncii al Republicii Moldova.

Salariaţii trebuie să cunoască, iar angajaţii – să respecte prevederile legale de atragere la muncă suplimentară. Această acţiune poate fi dispusă numai de către conducătorul unităţii.

Legislaţia în vigoare – art.104 alin.(2)-(3) din Codul muncii, – prevede artagerea la muncă suplimentară cu şi fără, după caz, acordul salariaţilor, iar în unele cazuri e necesar şi acordul reprezentanţilor salariaţilor.

Atragerea la muncă suplimentară se efectuează în temeiul ordinului motivat al angajatorului, care se aduce la cunoştinţa salariaţilor sub semnătură.

Ar fi bine ca angajatorul să cunoască şi să utilizeze în activitatea de zi cu zi cazurile de limitare a muncii suplimentare (art.105 din Codul muncii), fiincă se admit abateri care duc la apariţia unor litigii nedorite pentru părţile raporturilor de muncă.

Să ne referim puţin şi la acordarea pauzei de masă.

Conform art.107 din Codul muncii, în cadrul programului zilnic de muncă salariatului trebuie să i se acorde o pauză de masă de cel puţin 30 de minute. Durata concretă a pauzei de masă şi timpul acordării acesteia se stabileşte după caz în contractul colectiv de muncă şi regulamentul intern al unităţii.

Pauzele de masă, cu unele excepţii, nu se includ în timpul de muncă.

În temeiul art.121 din Convenţia colectivă (nivel naţional) nr.2 de la 09.07.2004 „Timpul de muncă şi timpul de odihnă” unităţile cu flux continuu a căror oprire nu este posibilă în legătură cu condiţiile tehnice de producţie (cuptoare şi furnale deschise, staţiile de pompare etc.) sau ca urmare a necesităţii deservirii continue a populaţiei (termocentrale, transportul, instituţiile medico-sanitare etc.) durata pauzei de masă se va include în timpul de muncă.

Stimaţi factori de decizie din unităţi şi salariaţi! Fiţi atenţi la buchia Legii în procesul negocierii condiţiilor raporturilor de muncă.

Mihail Taşnic, inspector de muncă  

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker