Evenimente

Maestrul Tudor Țopa și eroii săi reveniți acasă

La 87 de ani, scriitorul şi publicistul Tudor Ţopa (în stânga) a scos de sub tipar încă două cărţi. Lansarea lucrărilor Lumini de călăuză şi Generalul revine acasă a avut loc recent la Biblioteca Bogdan Petriceicu Haşdeu din Chişinău. „E un fenomen al publicisticii basarabene”, declară cei care îi cunosc opera. Captură video JurnalTV.

La sfârșit de mai anul curent am participat la mitingul aerian de la Flămânzeni, raionul Sângerei, unde pentru prima dată de la al Doilea Război Mondial au avut loc parașutări dintr-un avion militar de transport cu semne tactice românești la bord. Și încă ce avion – C-130 Hercules, care a aruncat câteva zeci de parașutiști ai trupelor pentru operațiuni speciale ale Armatei Naționale și Armatei Române, care au aterizat pe pagiștea satului, unde s-a născut în anul 1922 generalul Grigore Baștan, părintele-fondator al trupelor române de parașutiști.

La Flămânzeni, ne-am întâlnit cu scriitorul şi publicistul Tudor Țopa, însoțit de publicistul Liviu Belâi și scriitorul Vasile Șoimaru. Împreună cu ei am participat la festivitatea de dezvelire a obeliscului din centrul satului în memoria generalului, am văzut cele două parașute  BG-7 și BG-3M, concepute de către redutabilul militar de origine basarabeană. Știam că neapărat maestrul Tudor Țopa va scrie o carte despre evenimentul de la Flămânzeni, ceea ce s-a întâmplat. A fost scrisă și soasă de sub tipar în termene pe care numai el, publicistul și scriitorul Tudor Țopa, o poate face – în pofida celor 87 de ani la număr,  a vicisitudinilor cu care se întâlnește  orice condeier.

Cartea Generalul revine acasă este despre oameni care au plecat de aici, de la baștină, pentru o viață, ca mai apoi să revină peste ani acasă. Să revină din uitare să amintească  altor generații de pământeni că Patria căreia i-a slujit de numește România și că nu se cade să ne uităm înaintașii, dacă viitorul ar trebui să ne fie destoinic.

M-a interesat istoria vieții generalului Baștan, născut la Coșcodeni (din care fac parte şi Flămânzenii) în familia preotului Simion Bostan, dar autorul cărții, cu măestria sa, a reușit să rescrie drama acestei familii rămase la Coșcodeni, deportată, apropo, în 1949, dramă despre care Grigore avea să afle după anul 1957, când frații și surorile sale, șapte la număr, au revenit la baștină.

Cartea nu este numai despre generalul Grigore Baștan. După cum mi-a mărtirisit autorul acolo, la Flămânzeni, i-a venit ideea să întercaleze destinele unor zburători moldoveni, care în virtutea  soartei, au servit cerul sub alte drapele și sub  alte  semne tactice pe aripi și ampenaj – a lui  Valentin Zarzăr și Semion Șestacov, basarabeni participanți la zboruri de raid lung organizate în URSS în anii treizeci ai secolului trecut, despre familia deputatului Vasile Țanțu, tatăl căpitanului parașutist Vasile Țanțu, comandantul primului comandou de parașutiști al Armatei Române, o campanie operațională care a activat practic fără pierderi  în spatele frontului sovietic, despre femeile cu aripi de glorie  Nadia Russo și  Marina Drăgescu…

E o carte-dedicație zburătorilor basarabeni despre care știm prea puțin sau pe care urmează să-i cunoaștem. E și o carte pentru condeierii mai tineri, care urmează să scoată din uitare și să-i aducă acasă pe înaintașii noștri basarabeni plecați în lume și ajungând vestiți acolo și despre care baștina riscă să uite.

Tudor Țopa a editat până în prezent 80 de cărți, într-un tiraj de 780 mii de exemplare.

Ion Cernei

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker