Evenimente

Bibliotecile, în parteneriat cu medicii, promovează modul sănătos de viață

Proiectul ”Sănătatea Femeii în era digitală”, câștigat de Biblioteca Publică Raională „Mihai Eminescu” în cadrul concursului de granturi anunțat de Programul ”Novateca: The Global Libraries” și care a fost lansat la 4 octombrie 2016 în parteneriat cu 9 biblioteci din raionul Rezina, s-a dovedit a fi unul durabil, fiind susținut și în alte raioane din țară. Programul „Novateca: The Global Libraries” ne-a propus să-l extindem în continuare încă pentru 8 biblioteci, iar a 9-a – biblioteca publică din satul Pereni, am selectat-o ca bibliotecă–lideră. Și recent ni s-a comunicat: am câștigat!

Mai mult, la propunerea Programului, am extins proiectul și pentru raioanele Şoldăneşti şi Orhei.  Astfel de susținerea Programului „Novateca” vor beneficia în total 24 de biblioteci, inclusiv  – 10 din raionul Rezina.

În derularea acestui proiect biblioteca raională a fost susţinută de medica-ginecologă Aliona Vozian, șefa Secției Boli Infecțioase de la Spitalul raional rezina Maria Vrabie, directoarea Centrului de Sănătate Rezina Silvia Popov și adjuncta dumneaei Ludmila Calin, directoarea Spitalului raional Nina Postu, medica–oftalmologă Maia Leahu, iar bibliotecarele din sate s-au bucurat de tot suportul medicilor, asistentelor medicale și primarilor din localitățile lor, dintre care drept exemplu poate servi mai ales primarul comunei Țareuca Mihai Olari.

Începând cu octombrie 2016 și până în prezent, în cadrul proiectului, au fost instruite și informate peste 1000 de femei din comunitățile noastre. Dar în total la activitățile organizate de biblioteci în cadrul proiectului despre modul sănătos de viață, igiena personală, rolul sportului şi alimentației corecte pentru sănătate au participat 2011 persoane, inclusiv femei cu vârsta de 21 – 71 de ani, adolescenţi și tineri de 15-20 de ani. 

În medie, fiecare bibliotecă a realizat câte 10-14 activități, la care au participat câte 9 -12 persoane (în sate) și pănă la 50-55 în Rezina. Tematicile întrunirilor au fost diferite. De exemplu: „Adoptă un mod de viaţă sănătos împreună cu biblioteca”, ”Spune DA pentru SĂNĂTATEA TA!”; „Utilizarea echipamentului medical: glucometre și tonometre”; „Screening-ul – un pas spre sănătate”; ”Mâncăm sănătos și ieftin, în colaborare cu OffLine Tribuna Sănătății și Platforma e-Sănătate”, „Farfuria sănătoasă”, etc.

 Pe 11 septembrie, bibliotecarele din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești implicate în Proiectul ”Sănătatea Femeii în era digitală” au asistat la prima instruire, la care accentul a fost pus pe problemele legate de accesul şi calitatea serviciilor specifice de sănătate pentru prevenirea diverselor maladii la femeile de vârstă reproductivă, inclusiv adolescente.

Conceptul care stă la baza promovării de către bibliotecile publice a sănătăţii, educaţia pentru sănătate urmărește următoarele scopuri:

– informarea/educarea populaţiei în domeniul medical, pentru a cunoaşte manifestările bolilor şi prevenirea lor;

– dobândirea unor atitudini şi deprinderi care să fie favorabile sănătăţii;

– implicarea activă a populaţiei în activităţile de păstrare a sănătăţii.

În cadrul aceleiași activități din 11 septembrie, 7 biblioteci au primit din partea Programului „Novateca” în dar camere de luat vederi digitale, BP Pereni – un set de jocuri educaționale și flipchart cu toate accesoriile, filiala orășenească a BPR „Mihai Eminescu” – 3 fotolii Bing Bang, iar BPR „Mihai  Eminescu” – seturi de jocuri educaționale.

 

Galina Davâdic, directoarea BPR ”Mihai Eminescu” din Rezina

 

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker