Evenimente

Moldova a pierdut în ultimii 5 ani peste 100 de dosare la CEDO. Sumele uriașe pe care le-a achitat victimelor injustiției

Republica Moldova a pierdut în ultimii cinci ani peste 100 de dosare la CEDO, dosare care demonstrează foarte elocvent calitatea justiţiei din republică. Autoritățile din țara noastră au fost obligate să achite victimelor justiției, în această perioadă, despăgubiri ce depășesc suma de un milion de euro, bani cu care statul ar fi putut achita în jur de 20 de mii de pensii minime, relatează tv8.md.

Nimeni însă nu a calculat pagubele suportate de stat şi cetăţeni din cauza corupţiei judecătorilor şi procurorilor, consecinţele deciziilor ilegale ale acestora asupra economiei ţării şi cetăţenilor.

Datele Ministerului Justiției arată că din 2015 până în prezent, Moldova s-a ales cu cele mai multe condamnări la CEDO anume anul acesta.

De la 1 ianuarie, până pe 11 noiembrie curent, înalta Curte a pronunțat deja 34 de hotărâri de condamnare și a obligat statul să întoarcă victimelor care au obținut câștig de cauză, compensații în valoare totală de aproape jumătate de milion de euro.

Anul trecut, Republica Moldova a pierdut 26 de dosare la CEDO, fiind obligată să achite despăgubiri de 222700 de euro.

În primii 20 de ani de independență, Republica Moldova a cheltuit circa 14 milioane de euro pentru a despăgubi persoanele care au atacat statul la CEDO, țara noastră numărându-se printre primele 10 state condamnate de cele mai multe ori de înalta Curte.

Ministerul Justiției nu deține o listă a judecătorilor care se fac vinovați de numărul mare al dosarelor pierdute la CEDO. Totuși, actualul agent guvernamental a prezentat Procuraturii Generale lista hotărârilor și a deciziilor pronunțate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în anii 2017 și 2018 în privința Republicii Moldova în vederea examinării oportunității pornirii urmăririi penale împotriva persoanelor implicate în examinarea cauzelor soldate cu adoptarea unor decizii CEDO.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker