Social

Migranţii contribuie la dezvoltarea Cotiujenilor

Diaspora nu uită de baştină. Migranţii, originari din satul Cotiujenii Mari, raionul Şoldăneşti, care locuiesc decenii la rând peste hotarele ţării, vin acasă să implementeze un proiect inedit. Ei au creat  „Asociaţia obştească a băştinaşilor din Cotiujenii Mari”, prin intermediul căreia vor să-şi dezvolte localitatea natală. Împreună cu cei de acasă, cotiujenenii aflați peste hotare vor aduna bani pentru a crea condiţii de trai europene rudelor şi consătenilor lor. 

 

În imagine: La dezvoltarea baştinei, alături de migranţii din diaspora, sunt gata să contribuie şi cotiujenenii stabiliţi în alte localităţi din Republica Moldova. Unul dintre aceştea este ilustrul pedagog şi scriitor Aurelian Silvestru, fondatorul şi directorul Liceului de Inventică şi Creativitate „Prometeu-Prim” din Chişinău.

 

Actuala rundă a proiectului „Migraţie şi dezvoltare locală” este susţinut financiar de PNUD Moldova, fiind implementat în centrele raionale Donduşeni, Făleşti şi trei localităţi rurale, printre care şi Cotiujenii Mari din raionul Şoldăneşti. Recent, mai mulţi locuitori din Cotiujenii Mari, stabiliţi cu traiul peste hotare, au revenit la baştină pentru a discuta cu localnicii despre proiect. Împreună, ei au ales conducerea asociaţiei, care se va ocupa de implementarea şi gestionarea proiectului de bază şi a celor care vor mai fi demarate. Vladimir Tataru, stabilit de peste 30 de ani în Lituania, a fost ales preşedinte al Asociaţiei obşteşti a băştinaşilor din Cotiujenii Mari. În noua sa calitate, dânsul intenționează să consolideze relația dintre cei plecați și cei rămași la baștină.

Larisa Râbac, inițiatoarea proiectului pentru Cotiujenii Mari a fost aleasă de adunarea generală a localnicilor directoare executivă a asociaţiei.

Vladimir Tataru spune că, împreună cu toţi membrii asociaţiei, vor realiza diverse activităţi pentru a dezvolta comuna. Pentru asta se vor genera diverse idei, vor prelua practica de peste hotarele ţării, vor investi bani pentru a transforma Cotiujenii Mari într-o localitate europeană.

În acest context, Viorel Chivriga, coordonatorul proiectului, a precizat că scopul proiectului este de a implica activ diaspora în soluţionarea problemelor de la baştină, contribuind activ cu idei şi finanţări. Printre primele acţiuni ce vor fi desfăşurate este achiziţionarea unui autogreider pentru întreţinerea şi deszăpezirea drumurilor. Asociaţia deja dispune de banii necesari.

Localitate răzăşească, Cotiujenii Mari este cel mai mare sat din raionul Şoldăneşti. Actualmente, aici locuiesc peste 3 mii de oameni. O populaţie dublă era înregistrată prin anii 80 ai secolului trecut. Locuitorii satului îşi amintesc că anume în acea perioadă lumea din sat a început să plece peste hotare.

La rândul său, Anatol Câşlari crede că satele pot prospera. Pentru aceasta, ţara noastră ar trebui să-şi schimbe unele politici economice. Spre exemplu, Moldova ar trebui să pună accent pe procesarea producţiei agricole. Asta ar aduce venituri considerabile.

Administraţia publică locală susţine că, deși mulţi locuitori au plecat de acasă, ei nu-şi uită baştina. Dânşii au contribuit cu surse financiare la gazificarea localităţii şi la reparaţia Centrului medicilor de familie, fapt confirmat și de Nicolae Dorogan, primarul comunei Cotiujenii Mari.

După cel de-al Doilea Război Mondial, în perioada 1947-1956, Cotiujenii Mari a fost centru raional. Acum doar bătrânii şi câteva date istorice mai amintesc despre această perioadă glorioasă. Ani buni, la Cotiujenii Mari s-au aflat maternitatea şi secţia chirurgie a raionului. 

Text şi foto: Victor Sofroni

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker