Investigații

Un șantier-monstru, tocmai bun pentru spălarea banilor publici

Aşa arăta şantierul Complexului sportiv în luna septembrie 2019.

 Construcţia Complexului sportiv din Rezina, proiect estimat iniţial la 72 de milioane de lei, a fost un subiect abordat, în ultimii ani, de mai multe publicaţii afiliate Consiliului Raional Rezina şi Partidului Democrat din Moldova. Acest proiect a fost prezentat ca fiind una dintre realizările de anvergură ale preşedintei raionului, Eleonora Graur, tot ea şi vicepreşedintă a PDM.

În 2018, printr-o hotărâre a Guvernul Filip din 22 iunie, acest proiect, redenumit Dezvoltarea durabilă și competitivă a orașului Rezina prin amenajarea structurilor turistice, aferente Complexului sportiv Rezina, devine parte componentă a Documentului unic de program pentru anii 2017-2020. Astfel, guvernarea și-a arătat deschiderea față de noi linii de finanţare a Complexului, inclusiv din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională. Eleonora Graur a menţionat că proiectul este unul voluminos, de circa 100 de milioane de lei. Declarația a provocat nemulțumiri la Rezina, localitate cu o populaţie de circa 13 mii de oameni şi cu tradiţii sportive destul de modeste.

                                                        Un proiect cu multe semne de întrebare

Rezina a rămas fără stadion prin anii ’90. Situat în lunca Nistrului, în urma multiplelor revărsări şi ridicării nivelului apelor subterane, stadionul a devenit impracticabil. Ulterior, au fost enunțate mai multe intenţii de a construi un nou stadion. Nu a fost însă posibil întrucât fie nu erau resurse financiare, fie administraţia oraşului avea alte griji.

Fostul șef al Secţiei Construcţii, Drumuri şi Gospodării Comunale a Consiliului Raional Rezina, Ion Ciorbă, îşi aminteşte că, prin 2009, a avut loc licitaţia de selectare a proiectantului stadionului, iar câștigătoare a fost desemnată SA Intehnauca.

„După alegerile locale, din 2011, am fost invitat de noua preşedintă a raionului, Eleonora Graur. La întrevedere, mai erau câteva persoane. Preşedinta ne-a spus că firma de proiectări Intehnauca ne-a adus pro-iectul noului stadion şi trebuie să ne sfătuim ce facem. Am răsfoit dosarul cu acte şi le-am spus că eu nu le-aș accepta, în varianta propusă, pentru că prezentau o compilare din alte pro-iecte, pe alocuri rămânând şi denumirile localităţilor respective, şi mai era făcut în limba rusă, iar noi trebuia să lucrăm ulterior cu documente în limba de stat. Pe de altă parte, şi preţul obiectivului – de 16 milioane de lei – mi s-a părut umflat. După prima întâlnire, am mai purtat discuții cu proiectanţii, inclusiv şi cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor. Ulterior, proiectul a fost revăzut, iar preţul stadionului (câmp de fotbal, terenuri pentru baschet, volei, handbal, tribune, vestiare etc.) – redus până la 14 mln de lei.

O perioadă, conducerea raionului avea alte priorități, iar construcția stadionului a revenit pe ordinea de zi la începutul anului 2015. Dar ce s-a întâmplat mai departe cunosc din auzite, întrucât preşedinta, cu care nu prea găseam limbaj comun, m-a trimis la pensie, deşi mai puteam să lucrez”, ne-a spus Ion Ciorbă.

 

„Complexul sportiv din Rezina va fi gata peste trei ani”, promisiunea autorităților

La 11 iunie 2015, PrimeTV anunța, că un complex sportiv modern va fi construit în oraşul Rezina. „Acesta va avea mai multe săli de sport, un bazin, dar și un stadion. Mai mult, în incinta centrului va fi construit și un hotel pentru sportivii din alte regiuni. Astăzi, autoritățile au pus prima piatră la temelia construcției”.

Potrivit aceleiași surse, antreprenorul Liviu Jitari, administratorul firmei Litarcom SRL, declara atunci că, până la sfârşitul anului, va fi construit stadionul, cabinele de schimb și cele de duș, iar Complexul în întregime va fi gata peste trei ani.

Viceministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Anatolie Zolotcov, declara că noul Complex sportiv va fi unul dintre cele mai moderne din ţară. „Noi vom monitoriza de la prima piatră care a fost pusă şi până la finisarea lucrărilor. Este un complex contemporan, care include nu numai stadionul, dar şi piste de alegări, hotel şi palat al sporturilor”, afirma viceministrul Anatolie Zolotcov, citat de Prime.

„Pentru realizarea proiectului sunt necesari aproximativ 72 de milioane de lei. Prima tranşă de bani, de circa 9 milioane, a fost acordată de Consiliul Raional Rezina”, scria prime.md. /www.prime.md/ro/complex-sportiv-modern-la-rezina_21267.html

 

Milioanele care au bulversat opinia publică

Costul de 72 de milioane de lei al Complexului sportiv a bulversat opinia publică. Vorbim de o cifră ireală pentru bugetul raionului Rezina care, pentru anul 2015, fusese aprobat la venituri şi cheltuieli, în sumă de 104 mln 656 mii lei, inclusiv 70 la sută fiind transferuri pentru învăţământ şi doar circa 10 mln constituiau veniturile proprii. Solicitată de ziarul CUVÂNTUL să spună cine şi de ce a ales un asemenea proiect, ținând cont că Rezina este centru raional cu o populaţie de circa 13 mii de oameni şi tradiţii sportive destul de modeste, preşedinta raionului, Eleonora Graur, ne-a spus că aceasta a fost voinţa Consiliului Raional.

Consilierul Partidului Liberal, Victor Lupaşcu, a venit cu o reacție pe marginea declarațiilor președintei raionului Rezina:

„În luna februarie 2015, când la şedinţa Consiliului Raional au figurat câteva chestiuni privind alocarea resurselor pentru proiectul Complexului, începerea lucrărilor, salarizarea responsabilului tehnic, am declarat că este o aventură, că Rezina nu are nevoie de un Complex sportiv cu tribune pentru 2500 de locuri, alte obiective preconizate.

Dar majoritatea consilierilor democrați și comuniști au votat proiectele de decizii înaintate de Aparatul preşedintei raionului”. 

Iar consilierul raional Andrei Gârlea ne spune că cifra de 72 de milioane de lei, costul preconizat al Complexului sportiv, a trezit discuţii în Consiliu, dar preşedinta raionului a dat asigurări că cea mai mare parte a cheltuielilor va fi acoperită din investiţii atrase din bugetul de stat, diverse proiecte, iar majoritatea consilierilor au votat.

 

O nouă viziune: Dezvoltarea orașului Rezina prin amenajarea

obiectivelor turistice, aferente Complexului sportiv

Exact peste trei ani, în iulie 2018, după o vizită pe şantierul de construcție a Complexului sportiv, Eleonora Graur informa locuitorii din Rezina, prin intermediul paginii Consiliului Raional www. consiliul.rezina, https://consiliu.rezina.md/view.php?art_id=3221 că administraţia raionului a câştigat de la Agenţia de Dezvoltare Regională Centru un proiect care va fi finanţat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională şi care vizează cea de-a doua etapă a construcției Complexului sportiv din Rezina, costul total fiind de circa 100 milioane de lei.

„Atunci când a fost derulat, în anul 2015, s-a contat foarte mult pe impozitul pe venit din activitatea de întreprinzător, care venea în bugetul raional de la firma Lafarge Ciment Moldova SA, dar așa cum ulterior acest impozit a fost direcționat în Bugetul de stat, raionul a rămas fără importante surse financiare. Astfel, autoritățile sunt în căutare de bani din diferite surse…

Momentan, sunt în desfășurare (circa 70% executate) lucrările primei etape, care costă aproape 13 milioane de lei și care prevăd efectuarea lucrărilor de terasament și de construcție a tribunelor. Lucrările din etapa a doua vor fi finanțate inclusiv din Fondul Național de Dezvoltare Regională, la care va contribui și Federaţia Moldovenească de Fotbal, începând cu anul 2018”, preciza preşedinta.

 

„Complexul sportiv, un nou mijloc de spălare a banilor publici”

Mai mulți locuitori ai raionului Rezina susțin că, de fapt, Complexul sportiv este „încă un mijloc de spălare şi deturnare în scopuri personale şi de grup a banilor publici de către guvernarea democrată”. Şi asta pentru că administrația democrată a raionului Rezina a renunţat la proiectul elaborat de firma Intehnauca SA, în valoare de 14 milioane de ei, pe motiv că acela ar fi avut anumite lacune şi a comandat alt proiect firmei Armonic-Urban SRL, administrată de Valeriu Lupaşcu, verişorul preşedintei raionului, Eleonora Graur, care anterior mai executase câteva proiecte pentru Consiliul Raional Rezina”.

„Construcţia Complexului a fost încredinţată firmei Litarcom SRL, o întreprindere cu o reputaţie dubioasă, dar care în ultimul deceniu s-a bucurat de mare susţinere din partea administraţiei raionului Rezina. Cele mai mari contracte de investiții capitale în domeniul construcţiilor şi reparaţiilor iniţiate în raionul Rezina, în perioada 2011-2018, au fost încredinţate anume firme-lor Litarcom SRL şi Capillati SRL, care alături de Ave Borş SRL, îl au în calitate de proprietar sau administrator pe Liviu Jitari”.

Pentru majoritatea tranzacţiilor cu aceste firme, au fost specifice câteva aspecte: secretizarea din ambele părţi a oricăror informaţii despre încheierea şi realizarea contractelor, tărăgănarea cu anii şi calitatea proastă a lucrărilor efectuate în mare parte de firme subantreprenoare. De exemplu, la apeductul şi reţeaua de evacuare a apelor rezidu-ale din satul Sârcova, Litarcom SRL s-a obligat să efectueze lucrările în 12 luni, dar au durat patru ani. Staţia orăşenească de epurare a apelor reziduale, construcţia căreia a fost încredinţată Litarcom SRL la începutul anului 2014, pentru a fi dată în exploatare cel târziu în toamna lui 2015, nu funcţionează nici astăzi, deşi s-au cheltuit circa 13 mln de lei din Fondul Ecologic Naţional şi bugetul local. 

Săptămânalul CUVÂNTUL a dezvăluit mai multe afaceri dubioase ale administraţiei raionului Rezina în parteneriat cu firmele Litarcom și Capillati, dar şi altele, suspectate de deturnări de fonduri publice. Deocamdată, nici Consiliul Raional, nici organele de drept n-au luat atitudine, astfel încurajând factorii de decizie din teritoriu să continue fărădelegile. Toate încercările de a obţine reacții de la administraţia Litarcom și cea a Capillati pe marginea dezvăluirilor ziarului au eşuat. Liviu Jitari, dar şi Valeriu Lupaşcu de la Armonic-Urban nu ne-au răspuns nici la telefon, nici la solicitările de informație.

 

Proiecte şi devize de cheltuieli nu există, dar costul obiectivelor se ştie?

Din 2015 încoace, redacţia săptămânalului CUVÂNTUL a încercat de mai multe ori să obţină informaţii privind proiectul şi devizul de cheltuieli al lucrărilor la Complexului sportiv din Rezina, modalităţile şi veridicitatea valorificării banilor. Preşedinta raionului Rezina, Eleonora Graur, accepta transparenţa doar în cazul când informaţia solicitată se pare contribuia la lustruirea propriei imagini sau a PDM.

După plecarea Eleonorei Graur în Parlament, noua conducere a Consiliului Raional Rezina s-a dovedit a fi puţin mai cooperantă.

Potrivit informaţiilor oferite de Vasile Gobjilă, preşedintele Consiliului Raional Rezina în perioada aprilie-no-iembrie 2019, în 2015, administraţia raionului a renunţat la proiectul executat de Intehnauca şi a achiziţionat alt proiect, elaborat de Armonic – Urban, conform căruia Complexul sportiv include un teren de fotbal, tribune pentru 2500 de locuri, vestiare, cabine de baie, cabinet medical, cabinet pentru antrenori, teren deschis pentru sport, terenuri pentru baschet, volei, bazin de înot, elemente de amenajare a terenului aferent, reţele inginereşti exterioare şi interioare.

“Până în prezent, au fost executate unele lucrări de terasament, au fost construite tribunele cu vestiare, birourile, încăperea pentru baie în valoare de 12 mln 247 mii lei, alocaţi din bugetul raional şi cel de stat. Este vorba de prima etapă a proiectului”, susţine Vasile Gobjilă, precizând că nu poate vorbi acum despre termenii privind darea în exploatare a Complexului întrucât, pentru etapele următoare, proiectele încă nu sunt şi nu-s stabilite sursele de finanţare a acestora.

Responsabilul tehnic de acest obiect, Alexandru Ucrainciuc, la fel nu a putut spune nimic despre costurile Complexului.

„Se vorbeşte de 72, iar mai nou şi de 100 de milioa-ne, dar din câte ştiu există doar proiectul primei etape – tribunele, cu o serie de încăperi şi acoperişul acestora. Pe ce se bazează aceste cifre, eu nu ştiu”, a spus responsabilul tehnic Alexandru Ucrainciuc.

Şi aici apare întrebarea: dacă proiectele şi devizele de cheltuieli pentru etapele următoare nu există, pe ce se bazează afirmaţiile preşedintei/deputatei E. Graur, dar şi hotărârea Guvernului Filip referitoare la costul de 100 mln de lei a Complexului?

 

De ce Complexul-monstru de la Rezina trezeşte suspiciuni şi pare o iluzie

La începutul lunii septembrie 2019, am fost din nou pe şantier. Înconjurând tribunele care se află în construcție, un inginer-constructor cu o experienţă de vreo trei decenii în construirea obiectivelor de menire socială, a calculat că aceste lucrări, în mod normal, nu pot să coste mai mult de 5 mln de lei.

Ne-am interesat ce cheltuieli au suportat pentru construcţia unor obiective similare alte autorităţi. Acum vreo zece ani, a fost reconstruit stadionul din orașul Teleneşti. Boris Burcă, în acea perioadă preşedinte al raionului, ne-a spus că reamenajarea câmpului de fotbal, construcţia tribunelor, a unei clădiri ce serveşte ca vestiar, oficiu şi pentru alte necesităţi, a gardului stadionului, autorităţile au cheltuit circa 100 de mii de lei.

Anul trecut a fost dat în exploatare, după o reconstrucţie capitală, stadionul din or. Glodeni care, în afară de câmpul de fotbal, mai include un teren de volei, unul de tenis de câmp și o pistă de alergări. Reconstucţia a costat 5,5 milioane de lei. https://deschide.md/ro/stiri/sport/52658/VIDEO–Stadionul-din-Glodeni-reconstruit-din-temelii-cu-55-mln-lei-dona%C8%9Bi-de-Rom%C3%A2nia.htm

Mai mulți activişti, originari din satul Ţareuca, raionul Rezina, au decis să caute mijloace şi să construiască în localitatea lor un stadion modern. La Primăria Ţareuca am văzut proiectul acestui obiectiv, costul căruia, conform calculelor prealabile, ar ajunge la circa un milion de lei.

Complexul iniţiat de administraţia democrată a raionului Rezina pare o iluzie totală pentru că, în prezent, dar şi în viitor, raionul, dar şi Republica Moldova nu va dispune de asemenea sume pentru a realiza această intenţie. Totodată, oraşul şi raionul Rezina, cu cele câteva echipe de fotbal, completate în mare parte cu stranieri, nu va avea nevoie încă mulţi ani de un asemenea complex. Potrivit specialiştilor, întreţinerea unui asemenea obiectiv va necesita cheltuieli insuportabile pentru bugetele oraşului şi raionului Rezina.

Tudor Iaşcenco

Foto : Victor Sofroni

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker