Apropo

Cine şi cum se joacă de-a guvernarea şi şansele ţării

Luni, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Igor Dodon, alături de președinta Parlamentului, Zinaida Greceanâi și noul premier, Ion Chicu, a anunţat că în ajunul sărbătorilor de iarnă 625 de mii de pensionari vor ridica un ajutor în mărime de 700 de lei, că ajutorul pentru perioada rece a anului urmează să se majoreze de la 350 la 500 de lei, iar începând cu anul 2020, pensiile vor fi indexate de două ori pe an.

Președintele a mai declarat că în următoarele săptămâni va fi modificată legea pentru a garanta pensia pentru o perioadă de cinci ani în cazul decesului unuia dintre soți, că urmează să fie majorate alocațiile lunare pentru veteranii de război, de la 100 la 300 de lei, iar indemnizațiile pentru tinerii specialiști, medici și farmaciști care vor activa în localități rurale – de la 45 de mii la 120 de mii de lei. Începând cu anul viitor, pentru mai mulți angajați din sectorul public va fi majorat salariul, în medie cu 10%, iar pentru profesori și educatori – cu circa 18%. Totodată, pentru 2020, se stabilește pentru toți angajații din sectorul bugetar  prima anuală în mărime de până la 50% din salariul curent, a mai menţionat I. Dodon, dorind astfel să convingă opinia publică că anume preşedintele Dodon şi socialiştii sunt acei care au grijă de soluţionarea problemelor sociale din ţară, de bunăstarea poporului.

Preşedintele Dodon a prezentat aceste măsuri sociale drept o iniţiativă a guvernării nou-instalate, fără a scoate măcar un cuvânt că practic toate ar face parte din Bugetul solidarităţii elaborat şi mediatizat deja de Guvernul Maiei Sandu, reperele principale ale căruia au fost prezentate în nr. 43 al săptămânalului CUVÂNTUL din 15 noiembrie. Amintim că în afară de cele enunţate de I.Dodon, Guvernul demis săptămâna trecută cu voturile socialiştilor şi democraţilor mai prevedea ca în 2020 să majoreze cu 40% alocaţiile pentru persoanele cu dizabilități severe, accentuate și medii, să stabilească pentru pensionarii care primesc mai puțin de 1500 de lei pe lună (circa 400 mii de oameni), un ajutor lunar de 50 de lei pentru plata energiei electrice, pe durata întregului an; la fel recalcularea pensiilor tuturor persoanelor care au muncit după atingerea limitei de vârstă prin comprimarea perioadelor de recalculare de la 2027 la 2024. Guvernul Sandu mai prevedea, începând cu 1 decembrie 2019, extinderea listei de medicamente compensate cu introducerea medicamentelor noi pentru tratamentul maladiilor cardiovasculare, osteoporozei, diabetului zaharat, sclerozei multiple și pentru tratamentele efectuate în staționarul de zi etc. Preluând guvernarea cu o gaură de circa 4 miliarde de lei în buget, în doar cinci luni Guvernul Sandu nu numai a acoperit deficitul, dar a şi găsit posibilităţi reale de soluţionare a mai multor probleme economico-sociale ale ţării. Anume aceasta, alături de insistenţa ACUM-iştilor de a curăţa justiţia de oamenii corupţi i-au şi speriat pe cei cu musca pe căciulă aciuaţi inclusiv în structurile de vârf ale statului şi care săptămâna trecută, în regim accelerat, au încropit Guvernul Chicu, al treilea în acest an.

Şansele noului guvern, dar şi ale ţării, sunt apreciate de experţi în mod diferit.

“Marele avantaj al noului cabinet e moştenirea lăsată de precedentul executiv condus de Maia Sandu, care a reușit să dezghețe mai multe finanțări externe. În consecință, guvernul Chicu poate acoperi financiar mai multe măsuri sociale, inclusiv unele proiectate de fostul executiv”, a menţionat în cadrul unor dezbateri la care se referă europalibera.md, analistul Igor Boţan, remarcând totodată, că “acest lucru ţinteşte perspectiva electorală a domnului Dodon şi a PSRM”.

O opinie similară a exprimat-o şi expertul economic Veaceslav Negruţa: „Ceea ce am văzut noi în ultimele zile este de fapt plasarea staff-ului electoral al preşedintelui Dodon în clădirea guvernului. Toată agenda este focusată strict pe realizarea obiectivului major al preşedintelui Dodon – câştigarea următorului mandat, … de a obţine şi a prelua controlul asupra procurorului general”.

Analistul politic Victor Juc şi Vlad Kulminski, ex-consilierul fostei prim-ministre Maia Sandu, pun la îndoială capacitatea guvernului Chicu de a avea aceeaşi deschidere pe plan extern de care s-a bucurat precedentul Guvern. “Probabil, se va recurge la șmecherii financiare, anul viitor o să investim mai puțin în educație, în alte domenii”, crede Kulminski.

Iar expertul economic Veaceslav Ioniță susține că anul viitor creșterea veniturilor bugetare nu va fi mai mare de 8-9%, ceea ce înseamnă că doar majorarea salariilor cu 10% creează o problemă de aproximativ 150-200 de milioane de lei.

Un alt risc pe care îl întrevăd experţii este o eventuală abandonare a măsurilor iniţiate de fostul guvern, inclusiv curăţarea instituţiilor statului de corupţie şi lupta cu schemele obscure, concretizează sursa citată.

Tudor Iaşcenco

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker