Politic

Cum apreciaţi situaţia ce s-a creat în Republica Moldova după căderea Guvernului Sandu?

Teo-Teodor Marşalcovschi, profesor universitar, doctor în istorie: Republica Moldova e „țara minunilor”. Aici nicicând nu va fi claritate nici într-un domeniu al vieții pur omenești. Nu contează rațiunea, trecutul, prezentul și viitorul, toate lucrurile seamănă cu un aliaj haotic și imprevizibil produs de străini. Cine putea să prevadă că vechea cetate națională Orhei, ctitorie a voievodului Vasile Lupu, care a plămădit în premieră absolută conștiința de neam – prima carte cu titlul Cartea românească de învățătură… tălmăcită…pre limba Românească…sau Pravila, va nimeri în mâinile hoțului și pușcăriaşului Șor. Acest tip a pus sub controlul său 30 din 38 de primării şi conducerea raionului Orhei(???!!!).

La nivel republican situația rămâne la fel de gravă. Socialiștii rusofilului Dodon au demis Guvernul condus de Maia Sandu, o tânără talentată și curajoasă, după ce acest Guvern a lichidat „gaura” financiară de patru miliarde din bugetul republicii. Simplu de tot: hoții, care au prădat banii publici, au așteptat ca Maia noastră să le șteargă urmele criminale, apoi au votat demiterea ei, anunțând fariseic populația că prim-ministra nu este bună. Are dreptate Vladimir Voronin că Dodon este un carierist și politician extrem de slab. Dar, din păcate, moldovenii nu știu acest adevăr și-i dăruiesc voturile lor.

Deșteaptă-te lume, lume!!!

Lorina Bălteanu, scriitoare, femeie de afaceri, originară din s. Pecişte, cu domiciliul în Paris: În Moldova politica se distinge prin imprevizibil.

Pe 12 noiembrie s-a întâmplat previzibilul. Cu toate astea valoarea actului politic de asociere în iunie cu socialiștii rămâne indiscutabilă prin faptul că a fost scos din joc Plahotniuc – personajul cel mai malefic, probabil, din politica moldovenească a ultimilor 30 de ani. Maia Sandu a dat atunci dovadă de maturitate politică și de curaj.

Bilanțul celor 5 luni de guvernare încă urmează să-l facem – succese, eșecuri, greșeli… Dar un lucru este incontestabil – a fost prima dată când o echipă, care preia guvernarea, dezvăluie public schemele de delapidare practicate la nivel de stat de precedenții guvernanți. De zeci de ani banii noștri, ai tuturor, se duc pe gârlă – milioane, miliarde… Între timp guvernanții se perindă, se plâng unul după altul că au găsit visteria goală, dar niciunul din ei, venind la putere, nu dădea la iveală mecanismele hoției de stat, aplicate de predecesori. În schimb, când un guvern începe prin a identifica în mod public canalele de fraudare găsite ca moștenire de la cei care tocmai au luat avionul, când noul guvern anihilează aceste canale, eu îmi zic – iată o echipă care a venit să construiască și nu să fure.

Democrația se construiește greu și doar cu instrumente democratice… Noi nu avem șanse să învingem, atâta timp cât societatea nu e sudată, atâta timp cât unioniștii nu coalizează cu ideea că doar printr-o societate curată și democrată putem obține unirea multrâvnită, atâta timp cât vorbitorii de rusă nu realizează că numai o societate curată și democrată este și pentru ei singura garanție de respectare a drepturilor.

Știu, drumul e lung și anevoios. Dar mai știu, că altul nu există.

De aceea – curaj și la treabă.

Nicolae Cojocaru, doctor în filozofie: Dodon e în mare criză: trebuie să-și înlocuiască urgent toți consilierii, fiindcă foștii i-au devenit miniștri, în guvernul său (cel de buzunar, adică).

Cu toate acestea, fracțiunea socialiștilor s-a crucit în ajun că acest guvern e „de tehnocrați” și că nu e unul politic, neuitând să adauge însă „micuțul” detaliu – că el, guvernul acesta, va realiza indicațiile prezidentului în politica internă și cea externă a RM. (Sună astfel de parcă o târfă ar zice că se prostituează, dar nu e curvă.) O mai mare mostră de ipocrizie e greu să descoperi.

 

Tudor Golub, ex-preşedinte al raionului Orhei şi lider al organizaţiei teritoriale Orhei a PDM: Situaţia creată era una nedorită, dar foarte previzibilă. Prea diferite – ideologic, doctrinar, vizionar etc. – erau componentele Alianţei de guvernare. Totodată, prea hapsâni de putere se vedeau. Retorica de câteva luni, timp în care doar au criticat precedenta guvernare şi au mimat reforme, programe şi concursuri, s-a epuizat foarte rapid. Rezultate fiabile nu sunt şi nici nu aveau de unde să apară, iar <<partenerii>> de coaliţie şi-au promovat doar interesele partinice, uitând de cei care i-au ales…

În condiţiile date, sincer, nu ştiu ce ar fi mai bine – acest guvern <<tehnocrat>>, reconfigurarea alianţei, alegeri anticipate sau…

Victor Cibotari, om de afaceri, Rezina: Până acum, în politica moldovenească sunt implicaţi şi partenerii externi atât din Vest, cât şi din Est, fiecare cu interesele sale. Prima luptă pentru eliberarea Moldovei de sub regimul Plahotniuc a fost câştigată graţie alianţei PSRM + ACUM. Astfel Dodon, cu implicarea Rusiei, şi-a consolidat poziţiile. Urmează a doua bătălie, în care urmează să-şi demonstreze iscusinţa americanii şi partenerii europeni. Consider că euforia lui Dodon se va termina prin martie-aprilie 2020, când Guvernul Chicu va cădea cu mare ruşine pentru socialişti şi Dodon. Până atunci PDM se va curăţa de membrii cei mai toxici şi în asemenea condiţii va fi posibilă formarea unui nou guvern susţinut de Blocul ACUM şi, poate chiar şi Guvernul Sandu 2. Astfel Dodon va pierde controlul asupra electoratului, iar Maia Sandu va căpăta mai multă susţinere în campania electorală prezidenţială. Coaliţia PDM + ACUM va avea toate şansele să-şi demonstreze dragostea faţă de acest popor, dorinţa de integrare europeană, procuror independent şi limbă română în Constituţie.

 

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker