Economie

Grijă față de copii sau interese corporative?

Guvernul urmează să lanseze în luna octombrie c. Programul național de asigurare a elevilor cu fructe proaspete, a anunţat viceprim-ministrul Octavian Calmâc, ministru al Economiei și Infrastructurii. Decizia a fost luată la inițiativa Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”.

 

Program național de asigurare a elevilor cu fructe

„Programe similare (de asigurare a copiilor cu fructe – n.n.) au vecinii din România și Rusia. Scopul nostru este să promovăm consumul de mere începând de la grădiniță, școală, dar și acasă, în familie”, afirmă președintele APEF „Moldova Fruct”, Vitalie Gorincioi, într-un articol plasat pe pagina web a Asociației.

Potrivit viceprim-mi-nistrului Octavian Calmâc, anual vor fi asigurați cu fructe elevii claselor primare și gimnaziale din toate instituțiile preuniversitare din țară, inclusiv cele private. La început copiii vor primi numai mere, ulterior – și alte fructe autohtone, a mai menționat O.Calmâc, concretizând că fructele vor fi procurate doar de la producătorii autohtoni în urma unui examen fito-sanitar, care dispun de condiții de păstrare a acestora și asigură îndeplinirea cerințelor înaintate pentru standardele fructelor.

Livrarea fructelor către instituțiile de învățământ se prevede să fie asigurată de companii de transport selectate prin concurs și care vor transporta săptămânal instituţiilor de învățământ cantitatea necesară de fructe. Acest proces va fi monitorizat de secțiile/ direcţiile raionale de educație.

Conform calculelor prealabile, până la finele anului curent, pentru asigurarea zilnică a celor circa 340 mii de elevi din clasele primare și gimnaziale cu mere sunt necesare circa 1700 de tone, iar pentru tot anul curent de studii vor fi necesare peste 3500 de tone. Sursa citată nu a precizat cine va gestiona acest program, ce sumă și din ce resurse va fi alocată pentru acoperirea cheltuielilor respective.

 

Acum trei ani un proiect similar a fost implementat cu multe lacune

Ideea nu e nouă. Pentru prima dată un asemenea proiect a fost implementat în ajunul alegerilor parlamentare din toamna anului 2014, de către Guvernul Leancă. În cadrul unei investigații jurnalistice realizate atunci de colaboratorii săptămânalului CUVÂNTUL, publicată în numărul săptămânalului din 27 februarie 2015, s-a demonstrat că modul cum au fost cheltuiţi cei 19,5 mln de lei din bugetul statului nici pe departe nu a coincis cu declarațiile guvernanților privitor la grija lor față de producătorii autohtoni de fructe, dar și fortificarea sănătății copiilor.

Amintim că atunci Guvernul a încredinţat achiziţionarea și repartizarea merelor Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, stabilind că preţul unui kg de fructe nu trebuia să depăşească 5 lei. Fructele urmau să fie repartizate în baza listelor cu numărul de copii din şcoli şi grădiniţe, prezentate de direcţiile teritoriale de educaţie. furnizorii de fructe urmau să vină la licitaţie cu dovezi că au livadă înregistrată, dispun de frigidere de păstrare şi mijloace de transport pentru distribuţie, dar şi de personal care să se ocupe de livrare.

Conform datelor minis-terului, dar şi ale Agenţiei pentru Achiziţii Publice, de cei 19,5 mln de lei bugetari au beneficiat doar 27 de gospodării, cea mai mare cantitate de fructe a fost procurată la prețul de 7-8 lei/kg. Și asta în situația când în toamna lui 2014 la piețele comerciale din Moldova merele se vindeu la prețul de 3-4 lei/kg.  Și încă un lucru pe cât de curios, pe atât și de specific pentru realitățile noastre: 9 din cele 24 de contracte de achiziție a merelor au fost încheiate în luna octombrie, iar altele 6 – cu 11 zile înainte de adoptarea Hotărârii nr. 958 cu privire la modul de repartizare a mijloacelor financiare pentru compensarea parţială a pierderilor producătorilor agricoli legate de blocarea exporturilor  datată cu…17 noiembrie 2014.

Astfel, copiii şi ostaşii Armatei Naționale atunci au primit o cantitate aproape de două ori mai mică de mere decât cea posibilă dacă fructele ar fi fost procurate la un preț real. Pe de altă parte,  finanţele din buget au ajuns preponderent în conturile unor firme cu pile la Guvern.

Solicitat să aprecieze faptele responsabililor de realizarea acelui proiect, Centrul Național Anticorupție ne-a răspuns că ”argumentele invocate în articol nu şi-au găsit confirmare precum şi lipsa temeiurilor pentru declanşarea unor investigaţii sub aspect penal, efectuarea cărora ţine de competenţa Centrului, în legătură cu care fapt controlul pe marginea materialelor acumulate a fost sistat”. (CUVÂNTUL, nr.40, 23 octombrie 2015).

În acelaș timp, în cadrul unui audit, Curtea de Conturi a constatat, că Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare nu a asigurat, conform şi pe deplin, realizarea şi monitorizarea achiziției centralizate a merelor în corespundere cu Hotărârea Guvernului nr.958 din 17.11.2014 „Cu privire la modul de repartizare a mijloacelor financiare pentru compensarea parțială a pierderilor producătorilor agricoli legate de blocarea exporturilor”. De asemenea, nu s-a asigurat res-pectarea prevederii referitor la raportarea către Guvern și publicarea pe pagina web a unui raport cu privire la executarea Hotărârii nominalizate.

Auditul Curţii de Conturi a mai constatat şi un şir de lacune în activitatea Agenţiei Achiziţii Publice, altor structuri guvernamentale, dar şi în legislaţia privind achiziţiile publice. 

 

”S-au comis greșeli pe care ar fi bine să nu le repetăm”

Acum și președintele  „Moldova Fruct” recunoaște că în 2014 statul a vrut să ajute producătorii agricoli şi că s-au comis greşeli. 

„Moldova a avut un program similar în anul 2014. Atunci statul a vrut să ajute producătorii agricoli care erau afectați de embargoul impus de Federația Rusă, dar trebuie să recunoaștem că s-au comis anumite greșeli, pe care ar fi bine să nu le repetăm. Nu a fost o conlucrare foarte bună a Ministerului Agriculturii cu Ministerul Învățământului. Au fost cazuri în care în liste erau incluse școli care nu mai activau de 2-3 ani. O altă problemă a fost faptul că era pusă în sarcină bugetarea până la 31 decembrie, adică unui liceu i se livrau spre exemplu cinci tone de mere, iar ei nu aveau unde să le păstreze. Asociația vine cu inițiativa de a le livra și ulterior a le transmite la păstrare celor care au posibilități de depozitare. Trebuie să organizăm lucrurile în așa fel ca merele să fie livrate în cantități proporționale până în luna aprilie sau mai, atunci când copiii au nevoie cel mai mult de vitamine. Elevii trebuie să primească mere proaspete”, consideră Vitalie Gorincioi.

Foto simbol. Sursa: ziare.com

 

Tudor Iaşcenco

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker