Evenimente

ONG-urile de media cer CA să nu faciliteze concentrarea proprietății mediatice în interesul PSRM

Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Independente, Asociația Presei Electronice, Centrul Acces-Info, Centrul de Investigații Jurnalistice, Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociația Telejurnaliștilor Independenți, RISE Moldova își exprimă îngrijorarea în legătură cu stimularea concentrării proprietății mediatice în Republica Moldova, odată cu adoptarea de către Consiliul Audiovizualului (CA) a două decizii recente care facilitează consolidarea holdingului media afiliat PSRM, prin companii și persoane apropiate acestei formațiuni politice.
La 21 octombrie 2019, CA a acceptat solicitarea Telesistem SRL, care administrează postul Accent TV, să transforme instituția media în Primul în Moldova. La modul practic, decizia CA a însemnat modificarea denumirii și logoului postului Accent TV, dar și a grilei de emisie. Motivul invocat de Telesistem SRL a fost încheierea unui contract de retransmisie a postului Pervii Kanal din Federația Rusă. Precizăm că Telesistem SRL a fost creată de o altă companie – Media Invest Service, fondată de Vadim Ciubara, despre care RISE Moldova a scris că ar fi „consilierul din umbră” al președintelui Igor Dodon.
Între timp, aceeași firmă a solicitat o licență nouă pentru Accent TV, cu păstrarea vechii denumiri, precum și a logoului folosit de postul de televiziune. În cadrul ședinței din 4 noiembrie 2019, CA a dat curs și acestei cereri, oferind companiei licență de emisie pentru o perioadă de nouă ani.
Astfel, Telesistem SRL a devenit beneficiara a două posturi de televiziune distincte.
Tot PSRM îi sunt afiliate alte două televiziuni: NTV Moldova care retransmite postul rusesc NTV și Exclusiv TV care retransmite TNT, ambele fiind administrate de Exclusiv Media SRL, fondată de deputatul PSRM Corneliu Furculiță.
Atragem atenția membrilor CA că monitorizările posturilor de televiziune afiliate PSRM, realizate de societatea civilă în ultimii ani, în timpul campaniilor electorale, dar și în afara alegerilor, la fel ca și monitorizările realizate de însuși CA au arătat că aceste posturi au avut și au aceeași abordare editorială în reflectarea celor mai importante subiecte de pe agenda publică, favorizând masiv și promovând deschis candidații PSRM și plasându-i în context negativ pe contracandidații acestoraa.
Anticipăm că aceste decizii ale CA ar putea crea o situație similară cu cea atestată în anii precedenți. Mai exact, chiar dacă în 2017 legislația a fost modificată astfel încât un singur proprietar de media să nu poată deține mai mult de două licențe în sfera audiovizualului, impactul acestei norme legale a fost neglijabil. Urmare a acestor modificări, mai mulți radiodifuzori și-au schimbat de jure proprietarul, dar de facto nu s-a produs vreo schimbare în politicile lor editoriale, aceștia continuând să promoveze agenda partidelor cu care erau afiliate.
Cerem membrilor CA să respecte nu doar litera legii, dar și spiritul ei, așa încât să asigure pluralismul mediatic și să nu admită crearea de situații dominante pe piața mass-media.
Facem apel către CA, în calitatea sa de garant al interesului public conform articolului 73 al Codului serviciilor media audiovizuale, să reexamineze dosarul Accent TV astfel încât să asigure dreptul cetățenilor la o informare corectă, imparțială și cu bună-credință. Potrivit Codului Serviciilor Media Audiovizuale, interesul public în domeniul audiovizualului reprezintă interesul pentru asigurarea unei informări pluraliste și obiective a populației, iar acest interes trebuie să fie superior în raport cu interesele politice, economice, comerciale, ideologice sau de altă natură, se spune în declaraţia ONG-urilor de medi.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker