ApropoTelenești

Cum Vadim Lelic a pierdut parlamentarele și a câștigat primăria

Rezultatele alegerilor locale recente din raionul Telenești au lăsat mai multe întrebări și nedumeriri fără răspunsuri. Una din acestea ar fi de ce Vadim Lelic, candidat din partea PDM, a pierdut alegerile parlamentare pe circumscripția uninominală nr. 14, dar a câștigat cel de-al patrulea mandat de primar al oraşului Telenești?
Amintim că Lelic a pierdut cu un scor zdrobitor parlamentarele – în cele 5 secții de votare din oraș la fiecare vot cu Lelic reveneau câte 4-5 voturi pentru candidata Blocului ACUM Maria Ciobanu!
A doua surpriză este pierderea de către candidaţii Blocului ACUM a alegerilor primarului de Mândrești, baștina lui Andrei Năstase, și a primarului de Inești, unde astă iarnă s-a votat masiv pentru Maria Ciobanu. În ambele localităţi au câştigat candidați independenți.
Remarcăm că în raionul Telenești de la 1991 încoa-ce electoratul niciodată n-a votat masiv cu partidele lui Voronin, Dodon și Diacov. La parlamentarele din februarie c. lumea a susţinut mesajul antioligarhic al Mariei Ciobanu. Asta s-a întâmplat mai ales în localitățile mari. Iar Vadim Lelic a pierdut pentru că staff-ul său i-a organizat prost campania. Pe de altă parte, unii primari și activiști ai PDM din sate au încercat să-i îngrădească dnei Ciobanu posibilitatea de a se întâlni cu alegătorii, lucru prin care candidata Blocului ACUM a fost mai mult avantajată decât dezavantajată.
Mai multă lume din Teleneşti este de părerea că în campania pentru alegerile locale cei de la Blocul ACUM trebuiau să schimbe priorităţile, dar şi accentele. Inclusiv față de V.Lelic. Or, acesta a fost și este un primar de succes pentru Telenești, care în 11 ani a adus în infrastructura oraşului investiții de peste 90 de milioane de lei. Teleneștiul evident este mult mai bine gestionat decât alte centre raionale din regiunea de centru a republicii. Să-l declari hoț și delapidator de bani publici fără a avea la mână nişte dovezi serioase – nu prea iese la socoteală! Nici de trădare n-ai cum să-l acuzi – Lelic a candidat la parlamentare pe listele PDM ca persoană fără de partid. Iar către începutul campanie pentru locale dânsul a fost cooptat fără rezerve în PLDM de către Tudor Deliu, şeful partidului care la parlamentare a susţinut Blocul ACUM… Poate ar fi fost mai logic ca V. Lelic să fie lăsat în pace, iar PPDA să se concentreze asupra altor priorități. Dar, din păcate, asta nu s-a întâmplat.
Alții se întreabă de unde s-au luat atâțea candidați din partea PLDM la recentele alegeri locale sau cum a reapărut organizația PLDM, dispărută acum 2 ani? Răspunsul este la suprafaţă: mai mulţi primari cu priză în localităţile lor, care anterior au reprezentat PLDM, iar apoi au fost siliţi să adere la PDM, au rămas fără susţinerea formaţiunilor de dreapta. Şi asta deşi se cunoştea că mulți dintre aceşti primari n-au agreat conducerea PDM, că fuzionarea organizației raionale a PLDM cu cea a PDM a fost rău văzută de aleșii respectivi; că în unele sate încă astă vară organizațiile primare ale PDM s-au autodizolvat. Şi totuşi, lui Ion Borș, primarul de Câșla, și Vasile Sârbu, primarul de Căzănești, li s-a refuzat susţinerea de către Blocul ACUM. Aceștia au candidat ca independenți şi au câștigat masiv, din primul tur, iar sufragiile alegătorilor respectivi nu au ajuns în activul Blocului ACUM. La fel s-a întâmplat şi cu Constantin Ciobanu de la Chiștelnița,  Vasile Popovici de la Bănești, care s-au vrut în echipa Blocului ACUM, dar nefiind acceptaţi, au aderat la PLDM, completând substanţial cu votanţii lor electoratul acestei formaţiuni.
Loreti Anton, care 14 ani este șeful Direcției Economie a Consiliului Raional Telenești, a fost propus de Blocul ACUM la funcția de primar de Telenești. Dar odată înaintat, Loreti Anton n-a fost ajutat aproape deloc. Doar odată pe rețelele de socializare dumnealui și-a prezentat platforma electorală. Mai multă lume şi-a creat impresia că L.Anton a fost înaintat nu pentru a câştiga scrutinul, dar pentru a-i încurca lui V. Lelic. În turul II L.Anton a fost votat de peste 3000 din cei peste 8000 de alegători înscriși pe liste, iar V. Lelic a câştigat la limită (50,99% din numărul total de voturi, fapt ce denotă că dacă candidatul Blocului ACUM avea susţinerea respectivă, pute alesne să câştige scrutinul.
În colimatorul justițiarilor de la Telenești a nimerit și Alexei Vrăjitoru, inspectorul-șef al IP Telenești, 34 de ani, care era preocupat mai degrabă de reparațiile din inspectorat, de activitățile cotidiene ale structurii. Dar acesta a fost silit să demisioneze din poliție ca să ajungă în echipa lui Jizdan, ajuns între timp secretar general al PDM. La moment Alexei Vrăjitoru este capul listei consilierilor raionali ai PDM, care deţin 6 mandate și pretind la un post bun în conducerea raionului.
Actuala componenţă a Consiliului Raional Telenești e destul de curioasă. Blocul ACUM are 12 mandate, câte 6 – PLDM și PDM, 4 mandate are PSRM, 3 – Partidul Șor. Din consiliu mai fac parte independentul Alexei Mereuță și comunista Valentina Perebicovschi. Pentru a forma o majoritate de guvernare, Blocul ACUM mai are nevoie de cel puţin 6 consilieri. După toate cele întâmplate cu V.Lelic, liderul liberal democraţilor, o coaliţie cu cei 6 consilieri PLDM este puţin probabilă. Cu reprezentanţii PDM, PSRM, PPŞ – nici atâta. Iar Alexei Mereuță, Valentina Perebicovschi cu o experienţă de peste 20 de ani de activitate în Consiliul Raional impun condiții dure – instituirea unor comisii de concurs din afara organului reprezentativ, care să se ocupe de selectarea şi promovarea cadrelor, eliminarea partajărilor de funcții pe linie de partid, condiții pe care potențiala majoritate compusă din persoane care n-au nicio experiență în APL, cam ezită să le accepte. Mai mulţi teleneşteni care au luat cunoştinţă de componenţa noului Consiliu Raional sunt de părere că aceasta este puţin pregătită ca să facă faţă sarcinilor care stau în faţa ei. Ce va fi, deocamdată e greu de spus…
Ion Cernei

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker