EvenimenteTelenești

Satul Mândrești are imn, stemă și drapel

Duminică, într-o atmosferă solemnă, adunaţi în sala arhiplină a Casei de cultură, locuitorii s. Mândrești, raionul Teleneşti au ascultat în interpretarea Taisiei Caraman, soprană a Operei Naționale, și a interpretului Aurel Chirtoacă, imnul localităţii de baştină. Autorul imnului este consăteanul lor, academicianul Gheorghe Mustea, compozitor, pedagog, unul din reprezentanții neamului Mustea împătimit de muzică.

A fost un eveniment important, care va intra cu siguranță în istoria nu numai a localității, dar și a raionului. Am impresia că aceasta este una din cele mai notorii inițiative civice care poate să le facă un pământean pentru baștina lui”, a remarcat Pavel Casian, șeful Secției raionale Cultură.

Maestrul Gheorghe Mustea a creat Oda satului Mândrești în cooperare cu poetul Iulian Filip:

Nu a fost deloc simplu. Ideea acestei lucrări dedicate satului natal, cu toate rigorile unui imn, s-a maturizat în cugetul meu și al poetului Iulian Filip mai mult timp”, a relatat emoționat maestrul Gheorghe Mustea. Iar Iulian Filip a adăugat, că l-a ajutat mult să scrie versurile similitudinea de valori între Sofia, baștina sa, și satul Mândrești: ”Aceeași lume – harnică şi cu frică de Dumnezeu, cu dragoste pentru frumos moștenită prin codul genetic al neamului”.

La sărbătoare au fost prezentate de asemenea stema și drapelul satului, elaborate de către heraldistul Silviu Tabac. Sărbătoarea a continuat cu un concert al interpretei Silvia Talpă, originară și ea din Mândrești.

Satul Mândrești este prima localitate rurală din raionul Teleneşti care are, începând de duminică, imn, stemă și drapel. Amintim că Gheorghe Mustea, numele căruia îl poartă Școala raională de muzică din Telenești, este şi autorul imnului raionului.

Ion Cernei

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker