Apropo

Cine în Moldova se teme de o justiţie independentă

Scandalul declanşat între componentele guvernării, moţiunea de cenzură depusă de socialişti împotriva Guvernului Sandu au developat interesele adevărate ale PSRM şi preşedintelui Igor Dodon de a pune stăpânire pe instituţiile-cheie ale statului, inclusiv justiţia. Acest lucru a devenit absolut evident în cadrul concursurilor pentru selectarea judecătorilor Curţii Constituţionale, şefului CAN, preselecției candidaților la funcția de procuror general.
După primele două concursuri trişările din partea socialiştilor au fost foarte vizibile, dar acumiştii s-au împăcat, asumându-şi greşelile. După primele două tururi de selectare a candidaţilor la postul de procuror general, Ministerul Justiției a înţeles că şi acest concurs a fost viciat pe cel puțin două aspecte: 1. Comisia pentru preselecția candidaților la funcția de procuror general nu a avut acces la informații suficiente despre unii candidaţi, acestea fiind tăinuite de către anumite instituții ale statului. 2. În urma analizei punctajului cumulat de către fiecare candidat, s-a dovedit că unul din cei 6 membri ai Comisiei propus de preşedinta Parlamentului Z. Greceanâi a favorizat și defavorizat anumiți candidați. În baza suspiciunilor apărute în urma acestui concurs, dar şi celor anterioare, prim-ministra Maia Sandu şi-a asumat toate riscurile repetării concursului pentru selectarea candidaturii procurorului general, respectând, în fond, aceeaşi procedură, lucru care nu le-a plăcut socialiştilor.
„Ce era previzibil s-a întâmplat. Socialiștii lui Dodon nu vor cu adevărat să facă dezoligarhizare și nici nu doresc o justiție independentă, ci capturarea instituțiilor-cheie în stat. Maia Sandu a făcut ce trebuia. A anulat rezultatele concursului, asupra căruia planau suspiciuni, asumandu-și toate riscurile ce decurg de aici”, scrie deputatul român Matei Dobrovie pe pagina sa de Facebook.
De aceeaşi părere sunt doctorul în drept internaţional Nicolae Osmochescu, profesor universitar, ex-judecător la Curtea Constituţională a RM, analistul politic Victor Ciobanu, alţi experţi şi analişti politici.
Pe de altă parte, deputatul Vasile Bolea, în numele PSRM, a declarat că asumarea răspunderii de către Guvern pune în pericol independența procuraturii și independența justiției, invocând motivul că Guvernul Sandu „a încălcat principalele principii democratice inerente oricărei societăți” și „a schimbat regulile jocului în timpul jocului”. Socialiştii învinuiesc partenerii de guvernare de „încălcarea legislaţiei şi a acordului de colaborare”, „încercarea de a politiza procuratura” etc. Adică, când CNA şi Curtea Constituţională au fost date pe mâna reprezentanţilor PSRM nu a fost politizare, iar când prim-ministra vrea să înainteze la funcţia de procuror general nişte cadidaturi asupra cărora să nu planeze nici un fel de bănuieli privind afilierea politică, integritatea, meritocraţia, onestitatea, ultimul cuvânt în selectarea persoanei respective urmând să-l spună preşedintele ţării – nu merge! De ce? Pentru că în urma recentului concurs era deja previzibil cine va fi selectat de CSP şi aprobat de preşedinte, iar printre noile candidaturi s-ar putea să nu fie omul necesar?
Conform Declarației cu privire la recunoașterea caracterului captiv al statului Republica Moldova, votată în Parlament pe 8 iunie c., noua guvernare se angaja să schimbe în mod urgent și fundamental starea de lucruri în ţară prin demiterea conducerii mai multor instituţii de stat, reformarea de facto a justiţiei, investigarea furtului miliardului, operațiunilor de spălare a banilor, consecințelor implementării legii amnistiei capitalului etc. Se vede că acumiştii au atins nişte limite trecerea peste care nu le convine socialiştilor şi ei au găsit motivul de a rupe coaliţia.
După alegerile parlamentare din februarie c. şi căderea regimului Plahotniuc, socialiştii aveau o singură şansă reală de a ajunge la guvernare – coaliţia cu Blocul ACUM. În pofida tuturor divergenţelor şi frustrărilor, coaliţia şi-a asumat o serie de angajamente, inclusiv reformarea justiţiei, fără de care toate celelalte reforme sunt nişte iluzii. Numai că foarte repede a devenit clar – cu asemenea parteneri, justiţia nu poate fi reformată. „Cred că această reacție și dorință de a da jos acest Guvern vine din două motive: frica de un procuror independent și frica de alegeri prezidențiale și, eventual, de un contracandidat puternic. În momentul în care acest Guvern începe să producă rezultate (…) eu cred că Igor Dodon este speriat de faptul că aceste rezultate vor deveni tot mai multe, vor fi resimțite de tot mai mulți cetățeni și a hotărât, din tot acest egoism al lui, să dea jos Guvernul”, a remarcat Maia Sandu în cadrul unei emisiuni la postul Moldova 1.
La acelaşi post de televiziune preşedintele i.Dodon, într-un fel, a confirmat declaraţiile prim-ministrei, afirmând: „Dacă Guvernul condus de Maia Sandu nu ar fi picat pentru inițiativa asumării de răspundere pentru modificarea Legii Procuraturii, atunci executivul oricum ar fi plecat, pentru refuzul de a indexa pensiile, pentru nivelul mare al criminalității, pentru probleme în economie, totul era deja pregătit”. Şi asta necătând la măsurile radicale pe domeniul economic-social realizate şi preconizate de Guvernul Sandu. (Citiţi Raportul premierei Maia Sandu în şedinţa Parlamentului din 12 noiembrie 2019).

Tudor Iaşcenco

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker