Social

Vasile Gobjilă: Fotbalul este cel mai democratic joc

De 14 ani este secretarul Consiliului Raional, dar în suflet a rămas băieţandrul din Pripiceni-Răzeşi, Rezina, îndrăgostit de fotbal. Fiind pedagog de specialitate, absolvind şi Academia de Administrare Publică, Vasile Gobjilă ştie cum să susţină, să promoveze, să încurajeze tinerii – şi tinerele – din raion, administraţiile publice să practice acest gen de sport, care nu necesită mari investiţii, să amenajeze terenuri, să se bucure de un mod activ de viaţă.

Este căsătorit, împreună cu soția Oxana îşi cresc cei trei copii să se simtă pe terenul de sport ca peştele în apă.       

 

– Dle Gobjilă, sunteţi cunoscut în postura de secretar al Consiliului Raional Rezina şi apreciat cu „Meritul Civic” și Crucea ”Pentru Merit” de gradul II, alte distincţii. Totodată sunteți cunoscut și ca un înveterat al fotbalului, un bun organizator al competițiilor. De unde vine această pasiune?

– Pot să vorbesc despre fotbal ore, chiar zile în șir. Cineva pictează, altul colecționează exponate anticariat, etc., eu sunt pasionat de fotbal, acest rege al sporturilor. M-am îndrăgostit de această probă încă din copilărie. Mai cu seamă din anul 1986, când s-a desfășurat campionatul mondial la fotbal World Cup „Mexico 86” cu genialul Diego Maradona. Fotbalul este un joc foarte bine făcut, ușor de înțeles şi democratic, fiind accesibil tuturor păturilor sociale. Este necesară doar o minge și poți juca unde dorești, fie în curte, în câmp, pe un stadion cât de cât amenajat. În viziunea mea, este important că prin această probă de sport, mai ales adolescenții, învață să piardă fără a se descuraja, precum și să câștige fără a deveni înfumurați. Fotbalul și fotbaliștii permanent au fost împotriva războiului și a rasismului.

De aceea, activând în cadrul Consiliului Raional, am propus să promovăm acest gen de sport, organizând campionatul „Cupa raionului Rezina la fotbal”.

– Când a fost asta? 

– În 2004. În anul curent campionatul raionului Rezina la fotbal a ajuns la ediția a XIV-a. Învingătoare au fost diferite echipe. Astfel, echipa „Patria” (Ignăței) a devenit campioană în 2004 și 2005; „Avangarda” (Pripiceni-Răzeși) – în 2006 și 2009; „Gloria” (Peciște) – în 2007 și 2008; „Steaua” (SCL Rezina) a fost cea mai rezultativă echipă, deținând cupa în anii 2010, 2011, 2012 și 2014; echipa „Nistru” (Lalova) s-a învrednicit de întâietate în anul 2013, iar „Dacia” (Mateuți) – în anii 2015 și 2016. Învingătoarea competiției acestui an la fotbal a devenit pentru prima oară echipa „Scânteia” din Țahnăuți.

– Există în raion localităţi care au stadioane ce ar corespunde tuturor rigorilor?

– La moment teren de fotbal care dispune de vestiare, bănci de rezervă, fiind în anul acesta licențiat de Federația Moldovenească de Fotbal, are satul Pripiceni-Răzeși. În viitorul apropiat va fi înaintat pentru licențiere Federației Moldovenești de Fotbal stadionul din Cuizăuca (după reparaţia recentă). La fel, terenuri sportive bune sunt la Țareuca, Mateuți, Cinișeuți și Mincenii-de-Jos. Apropo, pe stadionul din Minceni la 27 august c. a fost disputată finala Campionatului raional la fotbal. În total în raion sunt 18 terenuri de fotbal  ce corespund cerințelor elementare pentru desfășurarea competițiilor interne.

– Avem mulţi fotbaliști care au dus sau duc faima raionului prin performanțele lor?

– La acest capitol nu pot să-l trec cu vederea pe Nicolae Josan, originar din Rezina, care din anul 2001 și până în prezent a evoluat în echipele „Sheriff” (Tiras-pol), „KAMAZ” Celnî și „Anji” Mahacikala (Rusia),  „Dacia” (Chișinău). În 2009 s-a învrednicit de titlul „Cel mai bun mijlocaș” al Primei Divizii ruse de fotbal. N. Josan din 2004 până în 2013 a evoluat în selecţionata R.Moldova, unde a jucat 17 meciuri, marcând două go-luri. Rămâne neuitat golul lui Nicolae, marcat de la distanță în poarta echipei Ungariei, meci în care selecționata noastră a învins cu 3:0.

Merită amintit și rezineanul Andrei Tontici, care a jucat în echipele „Dinamo” (Bender) și „Tiligul-Tiras” (Tiras-pol). Ne bucură și tinerele speranțe: Laurențiu Iurcu, Igor Diaconu, Alexandru Calciu (toți din Rezina), Efim Tuluc (Țahnăuți), Grigore Bânțu (Mateuți), Iulian Lujan (Solonceni) și mulți alții.

– Fotbalul până nu demult era considerat un gen de sport pur bărbătesc, însă de la un timp tot mai mult este practicat și de femei. Cum explicaţi acest fenomen?

– Era cândva o glumă:  „băieții iubesc fotbalul, iar fetele iubesc fotbaliștii”. Alteori se afirma că fotbalul nu este pentru fete. Însă perioada când se credea că fetele nu deosebesc ce este penalty, corner, off-side sau out de poartă demult s-a epuizat. Acum, sunt multe fete, care joacă meciuri foarte frumoase, spectaculoase, tehnice. Fotbalul e supranumit regele sporturilor, iar fetele vor să devină regine, chiar dacă adesea se aleg cu vânătăi și genunchi zdreliţi.

La inițiativa și cu  susținerea președintei raionului, Eleonora Graur, pentru prima dată în istoria fotbalului din raionul nostru alături de cele 2 echipe de băieți au fost înregistrate pentru participarea în Campionatul R.Moldova și două  echipe de fete. Primul meci oficial a fost disputat la 2 septembrie, în deplasare, cu echipa orașului Soroca, fiind câștigat de fetele noastre cu scorul 5:0. S-au evidențiat înaintașele Ana Arhiri (3 goluri), Ludmila Purice și Mihaela Popovici – câte un gol. Fetele care joacă regulat fotbal au o mai mare încredere în sine.

În imagine: Vasile Gobjilă, înmânând medaliile la finala Campionatului 2017 pentru cupa raionului Rezina la fotbal.

 

Pentru conformitate: Ion Perciun

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker