Oprea i-a răspuns lui Cebotari, în aceiași zi, că rămâne pe poziția sa de joc, iar unul din motivele invocate a fost și faptul că stadionul era deja acreditat pentru un sezon fotbalistic și a lăsat să se înțeleagă că, certificarea terenului nu se face de la meci la meci.
În continuare, a urmat discuția telefonică la rece dintre Cebotari și Oprea, iar a doua zi, pe 9 mai 2019, FMF a revenit și a dat undă verde pentru meciul FC Zimbru – FC Sheriff ca să fie jucat pe arena principală a Stadionului Zimbru, câștigat de echipa de la Tiraspol cu 4 la 0.
Am încercat de mai multe ori să-l contactăm pe Alexandru Oprea, însă acesta avea telefonul închis. Am sunat și pe un număr afișat pe site-ul clubului Zimbru, iar o angajată ne-a spus că: „El nu mai lucrează la Zimbru”. Din alte surse am aflat că el a părăsit clubul în luna septembrie 2019.
Contactat de RISE Moldova, Nicolai Cebotari a ascultat întrebarea reporterului și a răspuns scurt, întrerupând discuția.
Nicolai Cebotari, secretar general al FMF: Aha, aha… Dvs. greșiți. Cu așa întrebare se ocupă organele, dar nu presa.

La aproape o lună de la partida Zimbru-Sheriff, pe același stadion, echipa națională a Moldovei a întâlnit Andorra în cadrul celei de-a treia runde din calificările pentru EURO 2020. Acesta a fost singurul meci câștigat de naționala noastră din cele opt disputate până acum.
Selecționata Moldovei este una din cele 55 de echipe, împărțite în 10 grupe, care luptă în Preliminariile EURO 2020 pentru a prinde un loc din cele 20 (câte două din fiecare grupă) care se vor califica la Campionatul European de Fotbal – competiție care se desfășoară o dată la patru ani. Mai multe detalii, AICI
Leonid Oleinicenco, președinte al FMF: Existau câteva scrisori, într-adevăr. Erau careva probleme pentru care rugam Clubul Zimbru să mute meciul de pe arena centrală pe terenul doi. Problema principală – vegetația și starea gazonului. Întradevăr, dacă observați la meciurile naționalei…, intrați alături de gazon și o să vedeți că nu este într-o stare super-super. Noi și așa cheltuim sume enorme pentru întreținerea gazonului. Anume la Zimbru, gazonul natural este problematic […]. Eu înțeleg că fiecare echipă vrea să joace pe un gazon extraordinar de bun, dar Naționala are prioritate, totuși.
Dispute similare au loc cu regularitate între FMF și Zimbru.
MOTIVUL – CONTRACTUL DE LOCAȚIUNE –
despre care vorbește Alexandru Oprea în înregistrarea audio a fost încheiat în luna mai 2016, între FMF și Agroselect Semences Trading SRL – proprietara Complexului Sportiv Zimbru, pentru o perioadă de 10 ani.
Acordul prevede expres că FMF, în calitate de locatară a stadionului, a preluat o parte din administrația complexului Zimbru (terenul de joc, tribunele, oficii), inclusiv casa de bilete. Astfel, echipa națională a Moldovei, numită și „Echipa Țării”, avea dreptul să joace pe arena principală Zimbru.
În aceeași zi, în care cele două părți au bătut palma, FMF și Agroselect au mai semnat un document adițional la contractul de locațiune prin care au convenit că Federația, în calitate de locatar, va oferi în folosință Clubului FC Zimbru – arena principală a Stadionului Zimbru, cu titlu gratuit, pentru desfășurarea meciurilor de fotbal.
Alina Capațîna, Directoarea Stadionului Zimbru din cadrul FMF: Stadionul Zimbru, la moment, se află în arendă la FMF. Deci aparține cu titlu de folosință-posesie FMF. […] Asta este tot ce pot să vă spun. Contractul este confidențial.
FMF virează anual milioane de lei către o firmă controlată de milionarul Nicolae Ciornîi, unde acționarul majoritar se pierde în paradisul fiscal Cipru.
Plata anuală pentru locațiune suportată de FMF a fost repartizată astfel:
pentru anul 2016 – 200.000 EUR,
pentru anul 2017 – 250.000 EUR,
pentru anul 2018 – 250.000 EUR,
pentru anul 2019 – 250.000 EUR,
pentru anul 2020 – 250.000 EUR,
pentru 2021-2025 – plata va fi revizuită, însă fără să depășească 10 la sută din suma de 250.000 EUR;
Sevastian Botnari, administratorul ÎM Agroselect Semences Trading SRL despre contractul FMF-Zimbru: Este o sumă destul de mică. Eu i-am spus în față (lui Ciornîi – n.r.). Pentru un meci costă minimum 30-40 mii de euro, dar ei (FMF-n.r.) cum au 7-8-9 meciuri… plus că ei au și catering-ul.
Ne-am uitat și în bugetele FMF din ultimii ani și am observat că Federația cheltuie anual peste 10 milioane de lei pentru „organizarea activităților și întreținerea stadionului Zimbru”.
Venitul planificat pentru acest an al FMF este de 172,6 milioane lei, dintre care peste 87% din bani ar trebui să intre de la UEFA și FIFA.
Anterior, FMF anunța pe pagina oficială că Federația „și-a asumat responsabilitatea față de structurile fotbalistice internaționale de a moderniza stadionul Zimbru, astfel încât să întrunească toate condițiile necesare pentru organizarea partidelor din Preliminariile turneelor internaționale de fotbal la Chișinău”. Contactat de RISE Moldova, președintele FMF, Leonid Oleinicenco, ne-a spus că și Stadionul Sheriff ar fi o opțiune pentru desfășurarea turneelor internaționale, însă din cauza problemelor organizatorice – Tiraspolul rămâne, mai mult, o opțiune de rezervă.
Leonid Oleinicenco, președinte al FMF: Stadionul Zimbru, mai că nu este unica arenă care, în prezent, permite desfășurarea unor meciuri internaționale. Cu Sheriff sunt probleme de ordin organizatoric (hoteluri, aeroport, spectatorii, trecerea anevoioasă prin filtrele de securitate…). Doar Stadionul Zimbru rămâne să-l folosim pentru desfășurarea meciurilor Naționalei, cu toate că avem în vedere și Tiraspolul, de ce nu?!.
PĂRȚILE CONTRACTULUI
ÎM Agroselect Semences Trading SRL (Proprietară), firma care deține complexul Zimbru întins pe o suprafață 5,6 ha, a fost creată în 1998. La început se numea Elit-Sport SRL, iar din 2013 poartă denumirea actuală.
Asociat majoritar cu 53,2% este Masterbase Limited, o societate înregistrată în paradisul fiscal Cipru. Cealaltă parte din ÎM Agroselect Semences Trading SRL este distribuită în trei felii: cea mai mare de 46,6% – îi revine fiicei mai mici a lui Nicolae Ciornîi, Nataliei Cecetova, iar câte 0,07% – Elenei Chetrar, fiicei mai mare și soției, Ecaterina Ciornaia. Detalii, AICI
La finele anului trecut, Natalia Cecetova, în calitate de reprezentantă a Masterbase Limited, dar și din nume propriu, a completat două declarații prin care confirmă că, beneficiarul efectiv al ÎM Agroselect Semences Trading SRL este de fapt Nicolae Ciornîi.
Masterbase Limited mai apare în Republica Moldova ca acționar majoritar, cu aproape 100%, la Centrul medical și laborator – Eurolab. Detalii, AICI
Datele din Registrul companiilor din Cipru arată că, Masterbase Limited a fost creată în 2004 și are doi asociați: Devenco Consultants Limited – 89,56% și Masterbase CO Investments Limited 10,44%.
Am consultat și dosarul companiei Devenco Consultants Limited din Cipru. Această societate cu sediul în Limassol a fost creată în 1999 de către Nicolae Ciornîii și soția lui, Ecaterina. Directori și, ulterior, asociați, au figurat timp de mai mulți ani, fiica mai mică a lui Nicolae Ciornîi, Natalia, și soțul, Andrei. În prezent, asociat unic la Devenco apare o altă firmă cipriotă.
Federația Moldovenească de Fotbal (Locatară) este asociația care guvernează fotbalul din Republica Moldova. Înregistrată în 1990, FMF este afiliată UEFA (1993) și FIFA (1994) – organizații internaționale de la care încasează frecvent resurse financiare.

Leonid Oleinicenco. Foto: fmf.md
Timp de 22 de ani, FMF a fost condusă de Pavel Cebanu care s-a retras acum câteva luni din funcția de președinte FMF în cea de președinte de onoare. Locul lui a fost ocupat de Leonid Oleinicenco, un fost subaltern de-al lui, având funcția de director financiar al Federației.
Omul doi în Federație, așa cum îl numesc mai mulți din lumea fotbalului, este Nicolae Cebotari, secretarul general al FMF, aflat în funcție de 21 de ani.
Clubul de Fotbal FC Zimbru (Comodatar) – a fost fondat în 1947, iar la început s-a numit Dinamo Chișinău. Printre denumirile vechi ale clubului s-au numărat: Moldova, Avântul, Nistru. Abia din 1991 a prins numele de Zimbru.
De-a lungul anilor, Zimbru a obținut de mai multe ori titlu de „Campioană a Moldovei”, „Cupa Moldovei” și a evoluat în cupele europene.

Nicolae Ciornîi. Foto: zimbru.md
Clubul este condus de milionarul Nicolae Ciornîi. El joacă și investește în mai multe domenii, iar echipa sa de bază este strânsă în jurul AMG Holding – cu afaceri în agricultură, drumuri, vinuri.
Ciornîi a ocupat funcții de conducere la „Tirex Petrol” (1995-1999), apoi a fost vice-director al gigantului rus Lukoil (2005-2009).
Următoarea lui funcție – director general al „Lukoil Ucraina” (2009-2010), iar după aceasta s-a retras în AMG-Holding unde deține funcția de președinte.
În decembrie 2009, Ciornîi declara că intenționează să se implice în politică, însă nu s-a remarcat în acest domeniu. În 2017, președintele Igor Dodon, s-a asociat cu Ciornîi în Consiliului Economic pe lângă Președintele Republicii Moldova, creat prin decret prezidențial. „Toate proiectele de lege cu caracter economic, care vor fi înaintate spre promulgare, vor fi consultate de acest for”, menționa Dodon pe un site de socializare. Detalii, AICI
Contactat de RISE Moldova, Ciornîi nu a răspuns la apelurile noastre.
DATORIA
În 2017, clubul lui Ciornîi, FC Zimbru, a fost atacat în instanță de firma controlată tot de el – ÎM Agroselect Semences Trading SRL pentru a recupera o datorie de 52 de milioane de lei.
După mai multe luni de judecată și emiterea unor decizii și hotărâri de judecată, magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Central, au admis cererea prin care clubul de fotbal FC Zimbru urma să-i transfere o datorie de 52 de milioane de lei companiei care deține complexul Zimbru – ÎM Agroselect Semences Trading SRL. Detalii, AICI
Sevastian Botnari este unul din oamenii de încredere ai lui Nicolae Ciornîi. El administrează ÎM Agroselect Semences Trading SRL dar și AMG-Agroselect Comerț – o altă companie-cheie din holdingul lui Ciornîi. Până să lucreze pentru patronul de la Zimbru, Botnari a ocupat poziții importante la FMF, iar ulterior a trecut în tabăra milionarului.
Cu el ne-am întâlnit de mai multe ori, iar ultima dată, în septembrie curent, l-am întrebat de ce Ciornîi și-a dat clubul în judecată pentru a recupera 52 de milioane de lei?
Sevastian Botnari, administratorul ÎM Agroselect Semences Trading SRL: Ideea a fost una simplă. Nu este un secret… Lui Ciornîi îi era frică de toată guvernarea care a fost. La un moment dat, veneau diferite sunete la Ciornîi precum că „probabilitatea e mare că, […] o să vină Plahotniuc și o să ți-l ia” (clubul – n.r.). Și atunci Ciornîi, intenționat, a dat în judecată Zimbru ca să fie recunoscută creditarea în valoare de 52 de milioane de lei, bani pe care i-a investit în club.
Iurie SANDUȚA
Grafică: Roman FILIPPOV