Social

Cimitirul din Tabăra va fi restaurat de către Ministerul Apărării Naţionale a României

Ministerul Apărării Naționale a României, prin Fundația ”Cultul Eroilor”,  a început lucrările de restaurare a cimitirului militarilor români din Tabăra, comuna Vatici, raionul Orhei. Proiectul „Restaurarea Cimitirului eroilor români din cel de-al Doilea Război Mondial din localitatea Tabăra, raionul Orhei, Republica Moldova” este realizat de către firma condusă de dl Gerhardt Daniel Țurchel, ex-primar al municipiului Tecuci, România.

 

”Ne-am dorit de mai mult timp să restabilim locul de veci al eroilor români înmormântaţi la Tabăra, însă abia în anul curent am reușit să obținem finanțarea proiectului”, a relatat pentru CUVÂNTUL primarul comunei Vatici, Ruslan Vascan.  

”Ne exprimăm înalta recunoștință pentru faptul că Guvernul României, prin această acțiune, cinstește cu sfințenie și demnitate memoria ostașilor români care au luptat și au căzut în timpul luptelor din Valea Culei în primăvara-vara anului 1944. Acești eroi și-au sacrificat viețile pentru libertatea noastră de azi, așa cum bine spun versurile lui Eugen Jebeleanu inscripționate pe fațada monumentului: “Ei au căzut cu faţa la duşmani,/ Dar nu sunt morţi, căci inima lor bate/ De dincolo de moarte şi de ani/ De-a pururi pentru veci şi libertate!” a remarcat vicepreședintele raionului Orhei,  Sergiu Miron.

Amintim, că cimitirul de la Tabăra are o istorie tristă și dramatică. În perioada aprilie – august 1944, în zona respectivă s-au dat lupte înverşunate între trupele sovietice şi cele româneşti în cadrul operației Iași-Chișinău. Pe colina de la Tabăra au fost înmormântați 1000 de militari români. Înainte de retragerea trupelor, unul din comandanții de regiment al Armatei Române în grad de colonel a lăsat stareței mănăstirii Tabăra o listă cu militarii căzuți aici.  Oamenii din sat au păstrat acest cimitir.

Lista respectivă a fost făcută publică după 1993, când un grup de veterani ai războiului de la Nistru au decis să renoveze cimitirul. Aceștea au  identificat o parte din morminte, instalând pe ele cruci de lemn, iar  Filiala Oradea a Fundației ”Pro-Basarabia și Bucovina” a edificat aici un obelisc cu numele celor căzuți.

Îimagine: Primarul comunei Vatici, Ruslan Vascan şi Gerhardt Daniel Țurchel, ex-primar al municipiului Tecuci, România, şi-au propus să reînnoiască obeliscul edificat în 1995 de către Asociația Oradea a Fundației ”Pro-Basarabia și Bucovina” cu numele eroilor identificați, iar în locul crucilor din lemn să instaleze altele din marmură.

Ion Cernei                              

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker