Economie

Evoluția prețurilor în agricultură

Foto simbol. Sursa: stiri.md.

Biroul Național de Statistică anunță că indicele prețurilor producătorului  la produsele agricole în ianuarie-septembrie 2019 față de perioada respectivă a anului 2018 a constituit 99,3%. Altfel spus, prețurile medii de vânzare de către întreprinderile agricole a produselor proprii au scăzut în medie cu 0,3%.

Situația agricultorilor este relativ mai bună față de anul trecut, când media prețurilor produselor agricole a scăzut cu peste 5%.

Din statisticile pe ramuri privind prețurile producției agricole putem deduce că, la general, în acest an a devenit mai avantajos să produci producție animalieră dar și unele produse de origine vegetală.

La general, la produsele vegetale prețurile producătorului s-au micșorat în medie cu 1,6%. Cel mai mult au scăzut prețurile la struguri – cu 23,9% și fructe sămânțoase (în special mere) – cu 11,6%. De asemenea au scăzut prețurile de achiziție de la fermieri la soia – cu 11,5%.

Prețul de vânzare angro s-a redus și în cazul unei culturi intens promovate în ultimii ani, cea a pomușoarelor. Prețul de achiziție al acestora s-a redus cu 6,1%.

Prețurile de achiziție s-au redus și în cazul cerealelor dar și a leguminoaselor boabe, cum ar fi mazărea, fasolea sau năutul. Ieftinirea acestora a fost de circa 2%.

Pe de altă parte, pe fundalul unei reduceri puternice a producției locale și scădere a ofertei, au crescut esențial prețurile de vânzare la tutun, cu tocmai 28,6%. Totuși, această cultură este cultivată în ultimii ani într-un volum foarte mic, de doar câteva sute de tone.

Datorită unor condiții climaterice nefavorabile, din cauza unei recolte mai reduse la nivel local și regional, cartofii achiziționați de la fermieri s-au scumpit cu 27,1%, legumele – cu 24,3%, sfecla de zahăr – cu 20,2% și  rapița – cu 11,6%.

O creștere nesemnificativă, de 2,5% a fost înregistrată în cazul prețurilor produselor animaliere.

Cel mai mult au crescut prețurile de vânzare la oi și capre. În masă vie acestea s-au scumpit  cu 46%. Porcinele în masă vie s-au scumpit cu 10,2% iar păsările  – cu 0,5%.

În pofida deficitului intern tot mai acut de lapte, prețul de achiziție al acestuia de către fabrici de la fermieri a crescut cu doar 3,7%, o creștere sub nivelul inflației ajunsă la peste 6% în aceeași perioadă. Explicația constă în faptul că procesatorii de lactate se orientează tot mai mult spre piața ucraineană de materie primă.

Pe de altă parte, în primele nouă luni ale anului s-au micșorat prețurile la ouă alimentare – cu 10,7% și bovine în masă vie  – cu 7,0%.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker