EvenimenteRezina

Dosarul Cuviosului Macarie de la Mănăstirea Saharna, transmis sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse

Biserica Ortodoxă Rusă va examina includerea în sinaxarul bisericii a Cuviosului Macarie de la Saharna. Acest lucru a fost discutat în cadrul ședinței Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, care și-a ținut lucrările recent, relatează sputnik.md.

Potrivit Mitropoliei, cercetarea dosarului Cuviosului Macarie de la Saharna a fost încredințată Comisiei sinodale pentru Canonizarea Sfinților a Bisericii Ortodoxe din Moldova. Ulterior, acesta va fi transmis Comisiei sinodale pentru Canonizarea Sfinților a Bisericii Ortodoxe Ruse, în vederea includerii numelui Cuviosului Macarie de la Saharna în sinaxarul bisericesc.

În anul 1991, odată cu redeschiderea Mănăstirii a fost deschis mormântul părintelui Macarie, trupul său fiind aflat neputrezit. Canonizarea locală a Sfântului Cuvios Macarie de la Saharna a avut loc în ziua de 21 decembrie 1995, având ca dată de prăznuire ziua de 13/26 mai. Cuviosul Macarie este primul sfânt canonizat local în Biserica Ortodoxă din Moldova postsovietică.

În anul 2016, Biserica Ortodoxă din Moldova i-a canonizat și pe Mitropolitul Gavriil Bănulescu Bodoni, moaștele căruia se află la Mănăstirea Căpriana, și pe Agafia Maranciuc de la Mănăstirea Cușelăuca.

Părintele Macarie de la Mănăstirea Saharna a fost unul dintre marii duhovnici ai vremii noastre. Egumenul de la Mănăstirea Sfânta Treime, Saharna, s-a născut la data de 25 aprilie 1888, în satul Buciuşca, raionul Rezina. A adormit întru Domnul la data de 23 aprilie 1969, în satul natal.

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker