EvenimenteOrhei

Campania Let’s Talk (Hai să vorbim) a ajuns la Orhei

Sursa foto: diez.md

În anul 2018, peste 2.000 de adolescente din țara noastră au rămas însărcinate neplanificat. În raionul Orhei, în primele 10 luni ale anului 2019, 22 de adolescente au aflat că vor deveni mame.

Pentru a ști cum pot preveni acest fenomen, zeci de tineri, cadre didactice, părinți, reprezentanți ai administrației publice locale și ai Inspectoratului de Poliție Orhei au participat la Discuția Cum putem preveni sarcina în adolescență, organizată de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) în Republica Moldova și platforma media Suntparinte.md.

Angela Lupacescu, medică obstetriciană-ginecologă la Youth Klinic Orhei, a menționat că numărul adolescentelor însărcinate din r. Orhei este în scădere, comparativ cu anul trecut, când au fost înregistrate 47 de cazuri. Acest rezultat se datorează campaniilor de informare organizate de serviciile de sănătate destinate tinerilor și de ședințele de instruire a elevilor în instituțiile de învățământ. Totuși, mulți adolescenți încă nu știu care sunt riscurile actului sexual neprotejat sau semnele unei sarcini:

„Chiar cu trei zile în urmă, o tânără de 16 ani, aflată în a 10-a săptămână de sarcină, mi-a spus, după o ședință de informare, că presupune că ar fi însărcinată. După un control ginecologic, sarcina a fost confirmată. Concomitent cu dezvoltarea tinerei mame, se dezvoltă o nouă viață intrauterină, iată de ce sarcina în adolescență implică o serie de complicații, uneori foarte grave – printre care nașterea prematură sau avortul spontan”.

Ca rezultat al sarcinii în adolescență, fetele sunt nevoite adesea să renunțe la studii și au șanse mai mari de a fi supuse violenței. Tații adolescenți sunt puși în situația de a-și întrerupe studiile pentru a găsi un loc de muncă.

„Am observat că mulți adolescenți nu cunosc cum să se protejeze, ce riscuri include un act sexual neprotejat etc. Băieții adesea se conduc de ideea „cu cât mai multe fete, cu atât sunt mai puternic”, fără să se gândească la consecințe și nici nu-și pun întrebarea pentru ce o fac. Le spun tinerelor că corpul este doar al lor și trebuie să învețe să spună „Nu” atunci când nu sunt pregătite pentru relații sexuale. De multe ori, căsătoria la o vârstă timpurie, impusă de o sarcină nedorită, este urmată de violență în familie. Femeia este văzută ca proprietatea bărbatului și acesta poate face orice, inclusiv să o abuzeze sexual”, a menționat Sergiu Toma, psiholog la Institutul pentru Familie și Inițiative Sociale.

Ludmila Sârbu, analistă de programe tineret la UNFPA Moldova, a prezentat rezultatele primului Studiu calitativ Sarcina în adolescență în Republica Moldova, realizat de Centrul PAS cu suportul UNFPA:

„Studiul demonstrează că sănătatea reproductivă este încă un subiect tabu în familie, la școală, în societate. Fetelor și băieților adolescenți le este frică și rușine să vorbească cu părinții despre schimbările din corpul lor. În lipsa educației, ei se informează, în mare parte, din internet sau de la prieteni. Este timpul să schimbăm această situație și să ne asigurăm că viitorul tinerilor are la bază nu „gura satului”, ci educația și valorile sănătoase”.

În raionul Orhei, 1.150 de elevi din ciclul gimnazial au ales să studieze disciplina „Educație pentru sănătate”, număr în creștere continuă față de anii precedenți. În cadrul evenimentului, profesoara de Educație pentru sănătate, Larisa Ionașcu, a demontat mitul precum că informarea înseamnă debutul timpuriu al vieții sexuale:

„Anul trecut, doar o singură clasă a solicitat această disciplină. În acest an, deja trei. Disciplina include module despre igiena personală, sport, alimentația sănătoasă, prevenirea violenței etc. Totuși, tinerii sunt cel mai interesați de sănătatea sexuală și reproductivă, pentru că este un subiect tabu în familiile lor. Le vorbesc despre riscurile unei sarcini în adolescență, pentru ca ei să fie conștienți de decizia pe care o iau”.

Codul Penal al Republicii Moldova prevede faptul că raportul sexual cu o persoană care nu a împlinit vârsta de 16 ani este pedepsit cu închisoare de la 3 la 7 ani.

Potrivit datelor oferite de Viorica Dubniuc, ofițeră superioară a Serviciului interacțiune comunitară pe domeniul siguranța copiilor, în perioada anilor 2018-2019 au fost înregistrate 13 astfel de cazuri. În cinci cazuri, minorele cu vârsta de 13-15 ani au rămas însărcinate. Inculpații au fost condamnați la privațiune de libertate, cu suspendarea pedepsei.

Discuția Cum putem preveni sarcina în adolescență? a fost organizată în cadrul Campaniei Let’s talk Moldova (Hai să vorbim!), o continuare a primului eveniment global Let’s talk din Antalya, lansată la Chișinău în luna septembrie curent.

www.radioorhei.info

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker